Γυναίκα

Ημιμόνιμο μανικιούρ: Ένα μυστικό που λίγοι ξέρουν και πρέπει να το εφαρμόσετε!

Το ημιμόνιμο μανικιούρ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος λόγω της λάμπας που στεγνώνει το τζελ, για αυτό είναι καλό να εφαρμόζετε αντηλιακό στα χέρια σας πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία!

Η περιποίηση νυχιών είναι για τις γυναίκες σημαντική και αναζωογονητική. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές στεγνώματος των νυχιών, που χρησιμοποιούνται κυρίως για τα μανικιούρ με gel, αυξάνει τον κυτταρικό θάνατο και βλάπτει το DNA των κύτταρων του δέρματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. (Καρκίνος του δέρματος: Πόσο θανατηφόρος είναι;)

Οι συσκευές στεγνώματος των νυχιών αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος;

Μια ερευνητική ομάδα, εξέτασε τις συσκευές στεγνώματος των νυχιών που χρησιμοποιούνται στα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, διαπιστώνοντας ότι 20 λεπτά έκθεσης στην ακτινοβολία τους, αυξάνει τον κυτταρικό θάνατο κατά 20 με 30%. Την ίδια ώρα, παρατηρήθηκε ότι η συγκεκριμένης διάρκειας έκθεση, προκαλεί μιτοχονδριακή βλάβη και βλάβη στο DNA των υπόλοιπων κυττάρων. (Καρκίνος του δέρματος: Οι επιστήμονες αναπτύσσουν mRNA εμβόλιο)

Σύμφωνα με την Maria Zhivagui, PhD, μεταδιδακτορική φοιτήτρια που εργάζεται στο εργαστήριο Alexandrov και πρώτη συγγραφέας της μελέτης, παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εξέτασε τις επιπτώσεις που έχει η χρήση συσκευών στεγνώματος νυχιών για μανικιούρ με gel, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πολλές άλλες μελέτες που δείχνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί η άμεση έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. (Καρκίνος του δέρματος: Νέο τζελ αντικαθιστά την χειρουργική επέμβαση)

Τα αποτελέσματα της μελέτης, σύμφωνα με τον Vladyslava Doktor, MD, δερματολόγο και ιδρυτή του Skin Center Boston, έρχονται σε συμφωνία με τα όσα είναι ήδη γνωστά στους επιστημονικούς κύκλους για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. (Φουσκάλες από ηλιακό έγκαυμα: Τι πρέπει να ξέρετε και πώς να το αντιμετωπίσετε)

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα μεγάλο μερίδιο προσωπικής ευθύνης για τα άτομα που εκθέτουν το δέρμα τους σκόπιμα στην υπεριώδη ακτινοβολία, που έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι είναι ο κύριος ένοχος για τον καρκίνο του δέρματος. (Καρκίνος του δέρματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την χειρουργική επέμβαση και την ανάρρωση;)

Ποιους άλλους κινδύνους υγείας εγκυμονούν τα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών;

Τα ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, εγκυμονούν πολλούς άλλους κινδύνους για την υγεία, πέραν από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από τις συσκευές στεγνώματος των νυχιών. (Καρκίνος: Ποια ορμόνη προκαλεί κόπωση μετά την ακτινοθεραπεία; Πώς αντιμετωπίζεται;;)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μανικιούρ και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα νύχια, απελευθερώνουν στον αέρα επιβλαβείς χημικές ουσίες και τοξίνες, οι οποίες εισπνέονται, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών και νευρολογικών προβλημάτων, καρκίνου και ερεθισμού του δέρματος, ανάμεσα σε άλλα.

Η Lupita Montoya, PhD, ερευνητική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, που ασχολείται και μελετά την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, εξήγησε ότι οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), είναι χημικές ουσίες που υπάρχουν στα προϊόντα περιποίησης νυχιών, οι οποίες απελευθερώνονται στον αέρα και ακολούθως, αφού αφομοιωθούν, εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας:

Πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα ινστιτούτο περιποίησης νυχιών;

Σε περίπτωση που παρά τους κινδύνους, θέλετε να συνεχίσετε να περιποιείστε τα νύχια σας κάνοντας μανικιούρ με gel ή χωρίς, υπάρχουν τρόποι προφύλαξης και μείωσης των πιθανών επιπτώσεων της υπεριώδους ακτινοβολίας και των χημικών πτητικών αναθυμιάσεων. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία:

 • Εφαρμόστε στα χέρια σας αντηλιακό ευρέως φάσματος, με οξείδιο ψευδαργύρου ή διοξείδιο τιτανίου, πριν την έναρξη της περιποίησής σας. Χρησιμοποιείστε το ίδιο αντηλιακό και στα πόδια σας αν έχετε σκοπό να κάνετε πεντικιούρ.
 • Φορέστε γάντια χωρίς δάχτυλα για να καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος του δέρματός σας, όταν βάζετε τα χέρια σας στη συσκευή στεγνώματος νυχιών.
 • Επιλέξτε τρόπους περιποίησης νυχιών που δεν περιλαμβάνουν στέγνωμα και έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Για να προφυλαχθείτε από τις τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα από τα προϊόντα περιποίησης νυχιών, χρησιμοποιείστε προστατευτική μάσκα προσώπου. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Οι ίδιες οι επιχειρήσεις, για να προστατεύσουν τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους από τις τοξικές χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα του χώρου θα πρέπει να:

 • Βεβαιωθούν ότι ο αερισμός του χώρου είναι καλός και αποτελεσματικός
 • Χρησιμοποιούν προϊόντα που δεν δημιουργούν ατμοσφαιρικούς ρύπους

Ποια είναι τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος;

Η οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα, θα μπορούσε δυνητικά να υποδηλώνει καρκίνο του δέρματος και θα πρέπει να αξιολογείται οπωσδήποτε από έναν δερματολόγο. (Συμπληρώματα βιταμίνης D: Μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος;)

Τα βασικότερα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του δέρματος είναι τα ακόλουθα:

 • Ασυνήθιστες και απότομες αλλαγές στο δέρμα
 • Αλλαγές στο δέρμα μετά την αφαίρεση σπίλων του δέρματος
 • Εμφάνιση μπαλωμάτων στο δέρμα
 • Αλλαγές στα νύχια των χεριών
 • Πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα
 • Σπυράκια που δεν υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες
 • Αλλαγές στα νύχια των ποδιών
 • Επίμονη φαγούρα σε συγκεκριμένη περιοχή του δέρματος

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος;

Όλοι οι άνθρωποι κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι:

 • Εκτίθενται συστηματικά στον ήλιο
 • Έχουν ξανθά μαλλιά
 • Έχουν πιο λευκό δέρμα
 • Έχουν σπίλους στο δέρμα τους
 • Έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων ή ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα τους
 • Ζουν σε πολύ ηλιόλουστα περιβάλλοντα
 • Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
 • Ταλεπορούνται από καταστάσεις υγείας που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο διαβήτης
 • Κάνουν σολάριουμ ή έντονη ηλιοθεραπεία
 • Έχουν φακίδες και ανοιχτόχρωμα μάτια
 • Αντιμετωπίζουν ακτινική κεράτωση
 • Έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου
 • Λαμβάνουν φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα
 • Εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία ως μέσο θεραπείας δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση

Ο καρκίνος του δέρματος είναι θεραπεύσιμος;

Στην πλειοψηφία τους, οι καρκίνοι του δέρματος είναι θεραπεύσιμοι, αρκεί να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. (Ποιες εναλλακτικές θεραπείες υπάρχουν όταν ο καρκίνος δεν ανταποκρίνεται στη χημειοθεραπεία;)

Οι θεραπευτικές επιλογές που έχει στη διάθεση του ο γιατρός για τη αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος είναι οι ακόλουθες:

Τονίζεται ότι η θεραπεία που χρησιμοποιείται για κάθε περίπτωση, εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και φυσικά από το αν έχει ή όχι κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος. (Ακτινοθεραπεία: Η παρακολούθηση της οξυγόνωσης ενός καρκινικού όγκου συμβάλλει στην επιτυχία της)


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Are Gel Manicures Safe? A Study Says UV Nail Dryers May Pose Skin Cancer Risks https://www.verywellhealth.com/gel-manicures-skin-cancer-risk-study-7104440

7 warning signs of Skin Cancer to pay attention to https://www.molesafe.com/skin-info/7-warning-signs-of-skin-cancer-to-pay-attention-to

Skin Cancer https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15818-skin-cancer

Skin Cancer https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/

Occupational Exposure of Canadian Nail Salon Workers to Plasticizers Including Phthalates and Organophosphate Esters https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c04974

UV Radiation and the Skin https://www.mdpi.com/1422-0067/14/6/12222

DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer https://www.nature.com/articles/s41467-023-35876-8