Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Ήξερες τι ονομάζουμε αλλοδυνία;

Ως αλλοδυνία ορίζεται ο πόνος που προκύπτει από ένα ερέθισμα, όπως ένα ελαφρύ άγγιγμα του δέρματος, το οποίο κανονικά δεν θα προκαλούσε πόνο. Για παράδειγμα, το χτύπημα ενός φτερού στο χέρι προκαλεί πόνο, ενώ θα έπρεπε να προκαλεί μόνο αίσθηση. Η αλλοδυνία είναι ένας τύπος νευροπαθητικού (νευρικού) πόνου και κατηγοριοποιείται σε τρεις τύπους:

  1. δυναμική (ή μηχανική) όταν ο πόνος προκύπτει από την κίνηση ενός αντικειμένου πάνω στο δέρμα,
  2. θερμική που προκύπτει από ήπιες αλλαγές στη θερμοκρασία
  3. απτική (στατική) που προκύπτει από το απαλό άγγιγμα ή την πίεση.

Υπάρχει τελικά ένα σφάλμα στο δίκτυο επικοινωνίας των νεύρων.

Ποιος είναι ο μηχανισμός πρόκλησης της αλλοδυνίας;

Η αλλοδυνία θεωρείται σύμπτωμα και όχι ασθένεια. Μπορεί να είναι το κύριο παράπονο του ασθενούς. Η αλλοδυνία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μη επώδυνο ερέθισμα να προκαλεί απότομη απόκριση πόνου, γεγονός που συνεπάγεται σφάλμα στη νευρωνική αγωγή. Ο μηχανισμός πίσω από αυτό το σφάλμα είναι ασαφής. Τα ισχυρότερα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, υποδηλώνουν ότι οι αισθητικές νευρικές ίνες μπορεί να διεγείρουν τις οδούς του πόνου, ενδεχομένως λόγω σφάλματος στη μακροχρόνια ενεργοποίηση. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να εμπλέκονται επιφανειακά αισθητήρια στοιχεία. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψη της αλλοδυνίας. Υπάρχει μια αναλογία των “διασταυρούμενων” ινών, όπου η πραγματική θέση της διασταύρωσης μπορεί να ποικίλλει και να βρίσκεται σχεδόν οπουδήποτε κατά μήκος της οδού από το περιφερικό προς το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αλλοδυνία μπορεί να αφορά τόσο το περιφερικό νευρικό σύστημα όσο και το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω της ευαισθητοποίησης και ο μηχανισμός πίσω από τις ακατάλληλες αισθήσεις πόνου μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να εξηγεί εν μέρει τις υπάρχουσες αντιφατικές μελέτες – μπορεί όλες να μετρούν την αλλοδυνία με νευρωνική σύγχυση σε διαφορετικές θέσεις. Η έκφραση της αλλοδυνίας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μια συνεπής αύξηση της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, η οποία οδηγεί σε ευαισθητοποίηση των ινών C. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ινών C είναι επίσης μια αντανάκλαση της αναστολής των δευτερογενών νωτιαίων δικτύων. Με άλλα λόγια, η απώλεια του νωτιαίου διαχωρισμού της αφής και του πόνου μπορεί να είναι ένας βασικός μηχανισμός της αλλοδυνίας. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες από τις πιο κοινές ασθένειες που σχετίζονται με αλλοδυνία:

  1. Ινομυαλγία
  2. Νευραλγία τριδύμου
  3. Διαβητικός νευροπαθητικός πόνος
  4. Αλλοδυνία που σχετίζεται με την ημικρανία

Υπάρχει διαφορική διάγνωση για την αλλοδυνία;

Αλλοδυνία ή Υπεραλγησία

Μια άλλη αισθητηριακή κατάσταση που συχνά αποτελεί διαφορική διάγνωση της αλλοδυνίας είναι η υπεραλγησία. Η υπεραλγησία είναι η κατάσταση της αυξημένης ευαισθησίας στον πόνο ή της αυξημένης έντασης της αίσθησης του πόνου. Οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται απαραίτητα την υψηλή πίεση ως πόνο, αλλά το ερέθισμα που κανονικά θα γινόταν αντιληπτό ως χαμηλός πόνος γίνεται αντιληπτό σε υψηλότερο επίπεδο πόνου. Οι ασθενείς ανταποκρίνονται στο ερέθισμα του πόνου με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσαν αν δεν είχαν την πάθηση, αλλά πρόκειται για μια υπερβολική αντίδραση. Η αιτία τόσο της αλλοδυνίας όσο και της υπεραλγησίας είναι άγνωστη.

Ποια είναι η θεραπεία της αλλοδυνίας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αλλοδυνίας. Οι πάροχοι μπορούν είτε να θεραπεύσουν την κατάσταση που προκαλεί την αλλοδυνία είτε να προσπαθήσουν να μειώσουν τον πόνο. Οι θεραπευτικές επιλογές για την αλλοδυνία μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμών, της συμβουλευτικής ψυχικής υγείας, της φυσικοθεραπείας και των ιατρικών διαδικασιών. Ορισμένα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αλλοδυνίας περιλαμβάνουν αντισπασμωδικά (που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων), τριπτάνες (που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ημικρανιών) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά. Οι τοπικές κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αλλοδυνίας συνήθως έχουν ως δραστικό συστατικό λιδοκαΐνη ή καψαϊκίνη. Μπορεί να συνιστάται συμβουλευτική εάν εντοπιστούν σημάδια κατάθλιψης. Η βιοανάδραση, η εκπαίδευση ενσυνειδητότητας και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ανταποκρίνεται στον πόνο. Ο ψυχολογικά ενημερωμένος φυσικοθεραπευτής μπορεί να συμπεριλάβει την εκπαίδευση στη νευροεπιστήμη του πόνου και τη γνωστική λειτουργική θεραπεία. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της αλλοδυνίας με απευαισθητοποίηση και/ή θεραπεία με καθρέφτη. Μπορεί να συστηθεί ένεση νευρικού αποκλεισμού για τη μείωση του πόνου σε ένα συγκεκριμένο νεύρο ή ομάδες νεύρων. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση εάν αυτές οι θεραπείες είναι ανεπιτυχείς στη διαχείριση της αλλοδυνίας. Ο χειρουργός εμφυτεύει μια συσκευή που θα παρέχει ηλεκτρισμό απευθείας στον νωτιαίο μυελό για να τον διεγείρει. Αυτά τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρισμού βοηθούν στη μείωση του πόνου.

Ποια είναι η πρόληψη για την αλλοδυνία;

Η αλλοδυνία δεν μπορεί να προληφθεί άμεσα, ωστόσο μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο απόκτησης μιας κατάστασης που προκαλεί αλλοδυνία. Η διαχείριση του κινδύνου περιλαμβάνει την τακτική άσκηση, την παρακολούθηση της υγείας μέσω ελέγχων, τη διατήρηση υγιούς βάρους, την ισορροπημένη διατροφή και τον καλό ύπνο.