Καρδιά και αγγεία

Καρδιακά προβλήματα: Το νέο «πολυχάπι» που μειώνει τον κίνδυνο

Στα άτομα που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή, οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν μια χούφτα χάπια, για να τους βοηθήσουν να προλάβουν πρόσθετα καρδιακά προβλήματα. Αλλά η σωστή λήψη όλων αυτών των χαπιών, καθίσταται δύσκολη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών συμβάντων. (Καρδιακή προσβολή: Μάθε πώς μπορείς να αποφύγεις ένα καρδιακό επεισόδιο)

Τώρα, οι ερευνητές λένε ότι ο συνδυασμός τριών από τα πιο ζωτικά φάρμακα για την καρδιά, σε ένα «πολυχάπι», θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και άλλων καρδιακών προβλημάτων. (Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας)

Το πολυχάπι περιλαμβάνει τρία φάρμακα, ένα για την αρτηριακή πίεση, ένα για τη μείωση της χοληστερίνης και ασπιρίνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη των θρόμβων του αίματος. Συσκευάζοντας αυτά τα τρία χάπια σε ένα, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ασθενείς θα παραμείνουν πιο συνεπείς στη λήψη των φαρμάκων τους, αποτρέποντας έτσι πρόσθετα καρδιακά προβλήματα.

Το «πολυχάπι» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που έπαιρναν το πολυχάπι για έξι μήνες από την καρδιακή προσβολή που υπέστησαν, είχαν σημαντικά λιγότερα καρδιακά επεισόδια από τα άτομα που έλαβαν την τυπική θεραπεία. (Μπορεί μια εξέταση αίματος να προβλέψει την καρδιακή προσβολή;)

Η ιδέα της χρήσης ενός πολυχαπιού για την υγεία της καρδιάς, υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Όταν η ευρωπαϊκή ερευνητική ομάδα άρχισε να μελετά το πώς μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επανεμφάνιση καρδιακών επεισοδίων πριν από 15 χρόνια, κατέστη σαφές ότι η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής ήταν μεγάλο πρόβλημα. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε περίπου 50 πολυχάπια πριν καταλήξει σε ένα, του οποίου τα συστατικά παρέμειναν εξαιρετικά αποτελεσματικά όταν συνδυάζονταν με τα άλλα. Διεξήγαγαν, λοιπόν μια μεγάλη, μακροχρόνια τυχαιοποιημένη μελέτη ελέγχου και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στην Ισπανία τον Αύγουστο.

Η μελέτη περιελάμβανε 2.500 ασθενείς, από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι ήταν άνω των 65 ετών, με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα. Είχαν επίσης υποστεί καρδιακή προσβολή και συγκεκριμένα έμφραγμα του μυοκαρδίου τύπου 1, τους τελευταίους έξι μήνες. Σημειώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. (Το σιωπηλό έμφραγμα και πώς το αναγνωρίζουμε!)

Οι μισοί ασθενείς έλαβαν το πολυχάπι, ενώ οι άλλοι έλαβαν την τυπική θεραπεία. Αφού παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 3 χρόνια, οι ερευνητές ανέφεραν 48 καρδιαγγειακούς θανάτους στην ομάδα που έλαβε το πολυχάπι, σε σύγκριση με 71 στην ομάδα της τυπικής θεραπείας.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το πολυχάπι είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα από τα τέσσερα κύρια καρδιαγγειακά συμβάντα και συγκεκριμένα:

  • Θάνατο από καρδιαγγειακά αίτια
  • Καρδιακή προσβολή
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ανάγκη αποκατάστασης της ροής του αίματος μέσω επείγουσας στεφανιαίας επαναγγείωσης

Μέσα σε λίγους μήνες, η ομάδα που έλαβε το πολυχάπι έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση, συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε τυπική θεραπεία. Καθώς η μελέτη προχωρούσε, οι διαφορές έγιναν ακόμη πιο έντονες και τα άτομα που λάμβαναν πολυχάπι τηρούσαν με περισσότερη συνέπεια τα σχήματα θεραπείας τους, συγκριτικά με την ομάδα της τυπικής θεραπείας. (Πόνος στο στήθος : Δυσπεψία ή καρδιακή προσβολή;)

Τι περιέχει το πολυχάπι;

Το πολυχάπι αποτελείται από ασπιρίνη, ραμιπρίλη και ατορβαστατίνη. Η ραμιπρίλη βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ η στατίνη μειώνει την παρουσία της «κακής χοληστερίνης» στο αίμα. Κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα είναι το κλειδί για την επιδιόρθωση της καρδιάς και τη διατήρηση της ροής του αίματος μέσω των αρτηριών. (Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των στατινών;)

Κάθε χάπι περιέχει 100 mg ασπιρίνης. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, ο γιατρός μπορεί να του συνταγογραφήσει ένα πολυχάπι που περιέχει  2,5, 5 ή 10 mg ραμιπρίλης και 20 ή 40 mg ατορβαστατίνης. (Καρδιακές παθήσεις: Τελικά η χρήση ασπιρίνης βοηθά ως προληπτικό μέτρο;)

Σημειώνεται ότι το πολυχάπι φαίνεται να είναι εξίσου ασφαλές με τις συνήθεις θεραπευτικές επιλογές.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A 3-in-1 Polypill Might Help Patients Avoid More Heart Problems https://www.verywellhealth.com/polypill-heart-medications-6543531

The pandemic's ripple effects on health have begun. What can we do now? https://www.heart.org/en/news/2022/04/05/the-pandemics-ripple-effects-on-health-have-begun-what-can-we-do-now#:

A strategy to reduce cardiovascular disease by more than 80% https://www.bmj.com/content/326/7404/1419

Medication adherence in cardiovascular medicine https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1493

Polypill Strategy in Secondary Cardiovascular Prevention https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2208275