Καρκίνος

Μειώνονται οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι θάνατοι από καρκίνο παρουσίασαν μια απότομη μείωση από το 2014 έως το 2018, κυρίως λόγω των μειωμένων θανάτων από καρκίνο του δέρματος και του πνεύμονα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που κυκλοφόρησε από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και την Αμερικάνικη Ένωση Καρκίνου.

Ωστόσο, παρατηρείται μια εκπληκτική αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής και της παχυσαρκίας, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αύξηση άλλων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του παγκρέατος.

Σε τι ποσοστά μειώθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία χρόνια;

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Καρκίνου, οι συνολικοί θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν κατά 2% περίπου για τους άνδρες και λίγο λιγότερο από 2% για τις γυναίκες, με συνεπείς μειώσεις για όλες τις φυλές και εθνότητες.

Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η πτώση οδήγησε στη συνολική μείωση των θανάτων από καρκίνο και θεωρείται πολύ σημαντική.

Η ανάλυση των μακροπρόθεσμων τάσεων των θανάτων από καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση, δείχνει ότι η μείωση του ποσοστού των θανάτων επιταχύνθηκε τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες από το 2001 έως το 2018. Συγκεκριμένα, στους άνδρες, υπήρξε ετήσια μείωση κατά 1,8% από το 2001 έως το 2015, η οποία αυξήθηκε σε 2,3% ετησίως από το 2015 έως το 2018. Στις γυναίκες, υπήρξε ετήσια μείωση κατά 1,4% από το 2001 έως το 2015, η οποία αυξήθηκε σε 2,1% ετησίως από το 2015 έως το 2018.

Μάλιστα, η έκθεση διαπιστωσε ότι από το 2014 έως το 2018, τα συνολικά ποσοστά θανάτου από καρκίνο μειώθηκαν για όλες τις φυλετικές και εθνοτικές ομάδες.

Ποιος είναι ο λόγος μείωσης των θανάτων από καρκίνο τα τελευταία χρόνια;

Ο Δρ John Raimo, πρόεδρος της ιατρικής στο Long Island Jewish Forest Hills στο Queens της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος, συνέβαλαν καθοριστικά οι βελτιωμένες και στοχευμένες θεραπευτικές επιλογές, που βελτιώνουν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.

Όσον αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο Δρ. Raimo, τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο παίζει και η διακοπή του καπνίσματος.

Επιπρόσθετα, ο αυξημένος και τακτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός γιατί επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία στα πρώιμα στάδια της νόσου είναι πιο αποτελεσματική και αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Σύμφωνα με το CDC, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 13 τύπων καρκίνου.

Η νέα έκθεση λοιπόν, διαπίστωσε ότι τα αυξημένα ποσοστά νεών περιπτώσεων καρκίνου και θανάτου, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του στήθους ή ο ορθοκολικός καρκίνος οφείλονται πιθανότητα στην παχυσαρκία.

Ως εκ τούτου, ο Δρ. Norman E. Sharpless, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, δήλωσε ότι για περαιτέρω μείωση των περιπτώσεων καρκίνου, είναι χρήσιμο να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία. Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όπως εξήγησε, είναι πιο επιρρεπή στην χρόνια φλεγμονή που θεωρείται παράγοντας κινδύνου για ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου και του ήπατος, την ίδια ώρα που ο λιπώδης ιστός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική παραγωγή οιστρογόνων αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Παράλληλα, τα υπέρβαρα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αυξημένο σάκχαρο του αίματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, των νεφρών, του προστάτη και του ενδομητρίου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Deaths from Lung and Skin Cancer Are Declining: Here’s Why https://www.healthline.com/health-news/deaths-from-lung-and-skin-cancer-are-declining-heres-why#Lifestyle-changes-to-reduce-your-lifetime-cancer-risk

Obesity and Cancer https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/obesity/obesity-fact-sheet

Annual Report to the Nation: Rapid Decrease in Lung Cancer and Melanoma Deaths Lead Overall Continued Decline in Cancer Death Rate http://pressroom.cancer.org/ARN2021

Annual Report to the Nation: Rapid decrease in lung cancer and melanoma deaths lead overall continued decline in cancer death rate https://www.nih.gov/news-events/news-releases/annual-report-nation-rapid-decrease-lung-cancer-melanoma-deaths-lead-overall-continued-decline-cancer-death-rate