Ψυχική υγεία

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ο εθισμός και το διάλειμμα αποτοξίνωσης που όλοι χρειαζόμαστε

Πολλοί άνθρωποι ελέγχουν διαρκώς τα τηλέφωνά τους και άλλες συσκευές για ειδοποιήσεις και περνούν χρόνο κάνοντας περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να σταματήσουν. Η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προσφέρει ένα αναζωογονητικό διάλειμμα και να ωφελήσει την ψυχική υγεία. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία δικτύων και συνδέσεων σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ένα σημαντικό σώμα ερευνών δείχνει ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 58,4% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 5-10% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να κινδυνεύουν από εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αποτοξίνωση είναι μια χρονική περίοδος κατά την οποία ένα άτομο σταματά να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διαφορετικό βαθμό. Το άτομο ορίζει πόσο θα διαρκέσει το διάλειμμα και ποιες πλατφόρμες περιλαμβάνει.

Ποια είναι τα οφέλη ενός διαλείμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και για αόριστο χρονικό διάστημα, έχει πολλά οφέλη.

  1. Καλύτερος ύπνος

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ο φόβος της απώλειας, γνωστός ως FOMO, οδηγεί στη νυχτερινή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας διαταραχές του ύπνου και δυσκολίες στον ύπνο. Μια μελέτη του 2021, στην οποία συμμετείχαν 132 άτομα, διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μια εβδομάδα βελτίωσε την ευημερία αποτρέποντας τα προβλήματα ύπνου. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι έφηβοι που ασχολούνταν ήδη έντονα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στη μελέτη επειδή δεν ήταν πρόθυμοι να μειώσουν τη χρήση τους. Μια άλλη μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της πρόσβασης των εφήβων στο διαδίκτυο πριν από τον ύπνο απέτρεψε τα προβλήματα ύπνου, αλλά αυτό ήταν πιο αποτελεσματικό για όσους ασχολούνταν λιγότερο με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Μειώνει το άγχος

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η αποχή από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περίπου μια εβδομάδα μείωσε το άγχος τόσο στους τυπικούς όσο και στους υπερβολικούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στους υπερβολικούς χρήστες. Προλαμβάνει την κατάθλιψη, το άγχος και την ψυχολογική δυσφορία. Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2019 σημειώνουν ότι οι συνήθεις συμπεριφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο συνεχής έλεγχος για μηνύματα, και η εθιστική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογική δυσφορία. Ωστόσο, τονίζουν επίσης ότι υπάρχουν περιορισμοί στην έρευνα και ότι είναι απαραίτητη η περαιτέρω μελέτη. Ομοίως, μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με επακόλουθη αύξηση των αυτοαναφερόμενων συμπτωμάτων κατάθλιψης. Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ο περιορισμός της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε περίπου 30 λεπτά κάθε μέρα μείωσε σημαντικά τα αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης σε προπτυχιακούς φοιτητές μετά από 3 εβδομάδες.

  1. Ενισχύει την ψυχική ευημερία

Οι συγγραφείς μιας μελέτης του 2020 ζήτησαν από 61 συμμετέχοντες να απέχουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια εβδομάδα. Αναφέρουν σημαντική αύξηση της ψυχικής ευεξίας και της κοινωνικής σύνδεσης μετά την περίοδο αποχής. Σημειώνουν επίσης τόσο μια θετική σχέση μεταξύ της κοινωνικής συνδεσιμότητας και της ψυχικής ευημερίας, όσο και μια αρνητική σχέση μεταξύ του FOMO και της ψυχικής ευημερίας.

  1. Ανακουφίζει από το άγχος

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε θετική σχέση μεταξύ του κοινωνικού άγχους, της μοναξιάς και του εθισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει FOMO και αίσθημα ανεπάρκειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά, άγχος και κατάθλιψη. Η απομάκρυνση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της μοναξιάς που προκαλούνται από το FOMO.

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα;

Μπορεί να ήρθε η ώρα για ένα άτομο να κάνει ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδηγούν σε κάποιο από τα ακόλουθα:

  • ενόχληση ή συχνή απογοήτευση με τις αναρτήσεις, τα σχόλια ή τα θέματα που επικρατούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • τάση να συγκρίνουν τη ζωή, το σώμα, την καριέρα, τις σχέσεις, την ευημερία ή άλλους παράγοντες με εκείνους άλλων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • συνήθεια να ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρώτο πράγμα που κάνουν μόλις ξυπνήσουν
  • παρατήρηση αύξησης των συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης
  • σημαντικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • ανεπάρκεια ή δυσκολία ύπνου
  • έλεγχος των ειδοποιήσεων σε παρέα με άλλους ή κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας
  • διαπληκτισμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • αίσθηση σοκαριστική από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • απογοήτευση επειδή δεν έχουν καμία συμμετοχή σε μια ανάρτηση ή ένα σχόλιο
  • απώλεια συγκέντρωσης και χάσιμο προθεσμιών ή παραμέληση δουλειών του σπιτιού
  • πειρασμό να ανταγωνίζονται με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – για παράδειγμα, για περισσότερα likes ή followers

Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι μπορεί να έχει εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας.

Ποιες είναι μερικές συμβουλές για να κάνετε ένα διάλειμμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες πρακτικές στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεκινήσουν το διάλειμμά τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Δημιουργήστε έναν στόχο

Κάθε άτομο έχει μοναδικές ανάγκες και μπορεί να έχει διαφορετικούς στόχους για το διάλειμμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι συμπεριφορές που μπορεί να είναι επωφελείς περιλαμβάνουν:

  • την αποχή από την άσκοπη περιήγηση
  • αποφυγή συμμετοχής σε ανθυγιεινές συζητήσεις, θέματα ή αντιπαραθέσεις
  • διακοπή της χρήσης μιας συγκεκριμένης εφαρμογής για συγκεκριμένο αριθμό ημερών
  • χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μέγιστο χρονικό διάστημα 20 λεπτών την ημέρα
  1. Αποφασίστε τη διάρκεια του διαλείμματος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν με μικρότερα διαλείμματα και να φτάσουν σταδιακά σε πιο σημαντικά διαλείμματα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε το διάλειμμα όταν πηγαίνετε διακοπές ή όταν λείπετε από την πόλη. Οι διαφορετικές ρουτίνες και τα πολυάσχολα προγράμματα μπορεί να διευκολύνουν την αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Διαγράψτε εφαρμογές

Ένα άτομο μπορεί να βρεθεί να ελέγχει αντανακλαστικά τις εφαρμογές και τις ειδοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η διαγραφή εφαρμογών μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να σταματήσει να τις ελέγχει αυτόματα, καθώς θα πρέπει να κατεβάσει εκ νέου τις εφαρμογές για να μπορέσει να συνδεθεί ξανά. Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει. Οι νεότερες συσκευές μπορεί να επιτρέπουν στο άτομο να προσαρμόζει τις ειδοποιήσεις σε κάθε εφαρμογή.

  1. Προσωρινή απενεργοποίηση των λογαριασμών

Εάν τα άτομα διαπιστώσουν ότι η διαγραφή εφαρμογών δεν είναι αποτελεσματική, μπορούν να απενεργοποιήσουν προσωρινά τους λογαριασμούς τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να μπορέσουν να συνδεθούν ξανά στους λογαριασμούς τους.

  1. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένεια για τη διακοπή

Μπορεί να είναι ανησυχητικό για τους φίλους και την οικογένεια εάν ένα άτομο απουσιάζει ξαφνικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το άτομο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ενημερώσει τους στενούς φίλους ή έναν έμπιστο κύκλο για το διάλειμμα, καθώς αυτό μπορεί να του παρέχει ένα σύστημα υποστήριξης.

  1. Αναζητήστε δραστηριότητες ή καθήκοντα για να αντικαταστήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Κάθε φορά που ένα άτομο έχει έντονη επιθυμία να επισκεφθεί ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να αναζητήσει εναλλακτικές δραστηριότητες. Ένα από τα πλεονεκτήματα της αποχής από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι το άτομο μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για να κάνει άλλα πράγματα. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • συνάντηση με έναν φίλο
  • εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας
  • εύρεση ενός νέου χόμπι
  • διαλογισμός
  • άσκηση
  1. Βρείτε άλλους τρόπους να κρατάτε επαφή

Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως κύριο εργαλείο επικοινωνίας για την εργασία. Ένα άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί άλλα μέσα για να κρατάει επαφή με τους συναδέλφους του, όπως:

  • μηνύματα
  • τηλεδιάσκεψη
  • ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Εναλλακτικά, ένα άτομο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων σε ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να περιηγηθεί στην ίδια την πλατφόρμα.


+ 12 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A Study on Positive and Negative Effects of Social Media on Society https://www.researchgate.net/publication/323903323_A_Study_on_Positive_and_Negative_Effects_of_Social_Media_on_Society

The Predictive Relationships between the Social Media Addiction and Social Anxiety, Loneliness, and Happiness https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1224299.pdf

Fear of Missing Out, Mental Wellbeing, and Social Connectedness: A Seven-Day Social Media Abstinence Trial https://www.mdpi.com/1660-4601/17/12/4566/htm

Global social media statistics research summary 2022 https://www.smartinsights.com/social-media-marketing/social-media-strategy/new-global-social-media-research/

Taking a Break from Social Media Improves Wellbeing Through Sleep Quality https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/cyber.2020.0217

Social Media Addiction https://www.addictioncenter.com/drugs/social-media-addiction/

No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression https://guilfordjournals.com/doi/10.1521/jscp.2018.37.10.751

A systematic review: the influence of social media on depression, anxiety and psychological distress in adolescents https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02673843.2019.1590851

Association Between Social Media Use and Self-reported Symptoms of Depression in US Adults https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/article-abstract/2786464

Sleepless due to social media? Investigating problematic sleep due to social media and social media sleep hygiene https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563220302399

Short abstinence from online social networking sites reduces perceived stress, especially in excessive users https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178118306073

Social Media Use and Adolescents’ Sleep: A Longitudinal Study on the Protective Role of Parental Rules Regarding Internet Use before Sleep https://www.mdpi.com/1660-4601/18/3/1346/htm