Μολυσματικές ασθένειες

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αλλεργιών και κρυολογήματος;

Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε το κρυολόγημα με τις αλλεργίες. Ο βήχας, η ρινική καταρροή και το μπούκωμα για παράδειγμα, είναι συμπτώματα που χαρακτηρίζουν και τις δύο καταστάσεις. Οι οποίες, ενώ είναι παρόμοιες από πολλές απόψεις, είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικές. Εκτός από τις διαφορετικές αιτίες που τις προκαλούν,  οι λεπτές αποχρώσεις στα συμπτώματα και ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται, μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση της μιας κατάστασης από την άλλη. (Έχεις πονόλαιμο; Μήπως είναι σύμπτωμα αλλεργίας;)

Τι είναι οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες εμφανίζονται γενικά όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ως μικρόβια, αβλαβή αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη και η γύρη και τους επιτίθεται. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα απελευθερώνει ισταμίνες και άλλες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που προκαλεί τα συμπτώματα της αλλεργίας. (4+1 τρόποι για να απαλλαγείτε από τις εποχικές αλλεργίες)

Μία από τις πιο κοινές μορφές αλλεργίας είναι η εποχική αλλεργική ρινίτιδα (προκαλεί συμπτώματα στη μύτη), η οποία συνήθως συνοδεύεται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα (προκαλεί συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια). (Εποχικές αλλεργίες: 6 φυσικά αντιισταμινικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους)

Τι είναι το κρυολόγημα;

Το κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού (μύτη, λαιμός και ιγμόρεια). Εκατοντάδες ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, αλλά η πιο κοινή αιτία κρυολογήματος είναι οι ρινοϊοί. Άλλοι ιοί που προκαλούν κρυολόγημα είναι στελέχη κορωνοϊού, αδενοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). (Κρυολόγημα και άσθμα: Πώς θα διαχειριστείτε την ταυτόχρονη ύπαρξή τους;)

Το κρυολόγημα μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αέρα, όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Επίσης, ένας άνθρωπος μπορεί να κρυολογήσει αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του με μολυσμένα χέρια. (Κρυολόγημα της κεφαλής: Πώς θα το αναγνωρίσετε και πώς θεραπεύεται;)

Ο ιός μολύνει τα κύτταρα της αναπνευστικής οδού, πολλαπλασιάζεται και προκαλεί μια φλεγμονώδη απόκριση, που με τη σειρά της προκαλεί τα συμπτώματα του κρυολογήματος. (Κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19: Ποια διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;)

Πώς διαφοροποιούνται τα συμπτώματα αλλεργιών και κρυολογήματος;

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το κρυολόγημα ή από τις αλλεργίες, είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προσπάθειά του να καταπολεμήσει δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Οι χημικές ουσίες του ανοσοποιητικού που απελευθερώνει το σώμα για να καταπολεμήσει μια βλαβερή ουσία, προκαλούν ρινική φλεγμονή που οδηγεί σε συμφόρηση και αυξημένη παραγωγή βλέννας που προκαλεί καταρροή και φτέρνισμα. (Βρογχίτιδα ή Κρυολόγημα; Πώς θα ξεχωρίσετε τις δύο καταστάσεις;)

Τα πιο κοινά συμπτώματα αλλεργιών και κρυολογήματος, έχουν τεράστια αλληλοεπικάλυψη μεταξύ τους:

Με βάση αυτό, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ των δύο καταστάσεων στα αρχικά στάδια εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές, υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση των δύο καταστάσεων, τα οποία θα δούμε πιο κάτω. (5+1 τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις αλλεργίες)

Αλλεργίες Κρυολόγημα
Κνησμός στα μάτια, τη μύτη ή το λαιμό Πυρετός
Ξηρός βήχας Ο βήχας μπορεί να είναι παραγωγικός
Συχνό φτέρνισμα Καταρροή με κίτρινη ή πράσινη βλέννα
Καταρροή με καθαρή βλέννα Τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά (ένα κάθε φορά)
Τα συμπτώματα εμφανίζονται όλα την ίδια στιγμή Συνήθως διαρκεί από 3 έως 10 ημέρες
Μπορεί να επιμείνει για μήνες


+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved