Διάγνωση

Ποιο είναι το φυσιολογικό εύρος θερμοκρασίας σώματος; Πότε να ανησυχήσετε;

Ποια είναι η θερμοκρασία του σώματος του μέσου ανθρώπου;

Ίσως έχετε ακούσει ότι η «φυσιολογική» θερμοκρασία σώματος είναι 36,6°C. Αυτός ο αριθμός είναι μόνο ένας μέσος όρος. Η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερη ή χαμηλότερη. Μια ένδειξη θερμοκρασίας σώματος που είναι πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο δεν σημαίνει αυτόματα ότι είστε άρρωστος. Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας, όπως η ηλικία, το φύλο, η ώρα της ημέρας και το επίπεδο δραστηριότητας.

Είναι οι 36,6 οC η φυσιολογική θερμοκρασία για όλες τις ηλικίες;

Η ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει τη θερμοκρασία αλλάζει καθώς μεγαλώνετε. Σε γενικές γραμμές, οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν τη θερμότητα. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες σώματος. Παρακάτω παρουσιάζονται οι μέσες θερμοκρασίες σώματος με βάση την ηλικία:

 • Μωρά και παιδιά. Στα μωρά και τα παιδιά, η μέση θερμοκρασία σώματος κυμαίνεται από  36,6°C έως  37,2°C.
 • Ενήλικες. Στους ενήλικες, η μέση θερμοκρασία σώματος κυμαίνεται από 36,1°C έως 37,2°C.
 • Ενήλικες άνω των 65 ετών. Στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η μέση θερμοκρασία σώματος είναι χαμηλότερη από 37°C.

Λάβετε υπόψη ότι η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να είναι έως και 0,6°C υψηλότερη ή χαμηλότερη από τις παραπάνω κατευθυντήριες γραμμές. Ο προσδιορισμός του δικού σας φυσιολογικού εύρους μπορεί να σας διευκολύνει να καταλάβετε πότε έχετε πυρετό.

Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη θερμοκρασία σας;

Ο Γερμανός γιατρός Carl Wunderlich προσδιόρισε τη μέση θερμοκρασία του σώματος στους 37°C (98,6°F) κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Όμως το 1992, τα αποτελέσματα μιας μελέτης πρότειναν να εγκαταλειφθεί αυτός ο μέσος όρος υπέρ μιας ελαφρώς χαμηλότερης μέσης θερμοκρασίας σώματος 36,8°C. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το σώμα μας τείνει να θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ένας πυρετός νωρίς το πρωί μπορεί να εμφανιστεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία από έναν πυρετό που εμφανίζεται αργότερα μέσα στην ημέρα. Η ώρα της ημέρας δεν είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία. Όπως δείχνουν τα παραπάνω εύρη, οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν υψηλότερη μέση θερμοκρασία σώματος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του σώματος μειώνεται με την ηλικία. Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και ορισμένα τρόφιμα ή ποτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Η θερμοκρασία του σώματος των γυναικών επηρεάζεται επίσης από τις ορμόνες και μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται σε διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο μετράτε τη θερμοκρασία σας μπορεί να επηρεάσει την ένδειξη. Οι μετρήσεις στη μασχάλη μπορεί να είναι έως και έναν ολόκληρο βαθμό χαμηλότερες από τις μετρήσεις από το στόμα. Και οι μετρήσεις της θερμοκρασίας από το στόμα είναι συχνά χαμηλότερες από τις μετρήσεις από το αυτί ή το ορθό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πυρετού;

Μια υψηλότερη από την κανονική ένδειξη του θερμομέτρου μπορεί να αποτελεί ένδειξη πυρετού. Μεταξύ βρεφών, παιδιών και ενηλίκων, οι ακόλουθες ενδείξεις θερμομέτρου αποτελούν γενικά ένδειξη πυρετού:

 • ενδείξεις στο ορθό ή στο αυτί: 38°C (100,4°F) ή υψηλότερες
 • μετρήσεις στο στόμα: 37,8°C (100°F) ή υψηλότερες
 • ενδείξεις στη μασχάλη: 37,2°C (99°F) ή υψηλότερες

Έρευνα του 2000 υποδηλώνει ότι τα όρια πυρετού για τους ηλικιωμένους μπορεί να είναι χαμηλότερα, καθώς τα ηλικιωμένα άτομα δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν τη θερμότητα. Σε γενικές γραμμές, μια ένδειξη που είναι 1,1°C πάνω από τη φυσιολογική σας θερμοκρασία είναι συνήθως ένδειξη πυρετού. Ο πυρετός μπορεί να συνοδεύεται από άλλα σημεία και συμπτώματα, όπως:

Αν και ο πυρετός μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άσχημα, δεν είναι επικίνδυνος. Είναι απλώς ένα σημάδι ότι το σώμα σας καταπολεμά κάτι. Τις περισσότερες φορές, η ξεκούραση είναι το καλύτερο φάρμακο. Ωστόσο, καλέστε το γιατρό σας εάν:

Με τα μωρά και τα μικρότερα παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πότε να καλέσετε γιατρό. Καλέστε τον παιδίατρό σας εάν:

 • Το μωρό σας είναι μικρότερο από 3 μηνών και έχει πυρετό.
 • Το μωρό σας είναι ηλικίας μεταξύ 3 μηνών και 3 ετών και έχει θερμοκρασία 38,9°C (102°F).
 • Το παιδί σας είναι ηλικίας 3 ετών και άνω και έχει θερμοκρασία 39,4°C (103°F).

Ζητήστε ιατρική φροντίδα εάν το μωρό ή το παιδί σας έχει πυρετό και:

 • άλλα συμπτώματα, όπως δύσκαμπτος αυχένας ή έντονος πονοκέφαλος, πονόλαιμος ή πόνος στο αυτί
 • ανεξήγητο εξάνθημα
 • επαναλαμβανόμενο εμετό και διάρροια
 • σημάδια αφυδάτωσης

Ποια είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας;

Η υποθερμία είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται όταν χάνεται υπερβολική θερμότητα του σώματος. Για τους ενήλικες, η θερμοκρασία του σώματος που πέφτει κάτω από τους 35°C (95°F) αποτελεί ένδειξη υποθερμίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την υποθερμία με την παραμονή σε κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί και σε εσωτερικούς χώρους. Τα μωρά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι. Για τα μωρά, η υποθερμία μπορεί να εμφανιστεί όταν η θερμοκρασία του σώματός τους είναι 36,1°C (97°F) ή χαμηλότερη. Η υποθερμία μπορεί επίσης να προκληθεί σε ένα σπίτι με κακή θέρμανση το χειμώνα ή σε ένα δωμάτιο με κλιματισμό το καλοκαίρι. Άλλα σημεία και συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν:

 • τρέμουλο
 • αργή, ρηχή αναπνοή
 • ασαφής ή μουρμουριστή ομιλία
 • αδύναμος σφυγμός
 • κακός συντονισμός ή αδεξιότητα
 • χαμηλή ενέργεια ή υπνηλία
 • σύγχυση ή απώλεια μνήμης
 • απώλεια συνείδησης
 • έντονο κόκκινο δέρμα που κρυώνει στην αφή (στα μωρά)

Επισκεφθείτε γιατρό εάν έχετε χαμηλή θερμοκρασία σώματος με οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα.

Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό σας;

Ο πυρετός δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές, ο πυρετός υποχωρεί με λίγες ημέρες ξεκούρασης. Ωστόσο, όταν ο πυρετός σας ανεβαίνει πολύ ψηλά, διαρκεί πολύ ή συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα, αναζητήστε θεραπεία. Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματά σας. Μπορεί να εκτελέσει ή να κάνει εξετάσεις για να προσδιορίσει την αιτία του πυρετού. Η αντιμετώπιση της αιτίας του πυρετού μπορεί να βοηθήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας να επανέλθει στο φυσιολογικό. Από την άλλη πλευρά, η χαμηλή θερμοκρασία του σώματος μπορεί επίσης να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Η υποθερμία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως μόλις παρατηρήσετε σημάδια υποθερμίας. Για τη διάγνωση της υποθερμίας, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα τυπικό κλινικό θερμόμετρο. Ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ένα ορθικό θερμόμετρο χαμηλής ένδειξης, αν χρειαστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να διατάξει μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσει την αιτία της υποθερμίας σας ή για να ελέγξει για λοίμωξη. Σε ήπιες περιπτώσεις, η υποθερμία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί αλλά πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Οι θερμαινόμενες κουβέρτες και τα ζεστά υγρά μπορούν να αποκαταστήσουν τη θερμότητα. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν την αναθέρμανση του αίματος και τη χρήση θερμαινόμενων ενδοφλέβιων υγρών.

+ 10 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Fever without fear: Information for parents. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/fever/Pages/Fever-Without-Fear.aspx

Older is colder: Temperature range and variation in older people. http://dx.doi.org/10.1111/j.1532-5415.2005.00500.x

How is body temperature regulated and what is fever? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279457/

A systematic review of body temperature variations in older people. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2702.2009.02945.x

A critical appraisal of 98.6°F, the upper limit of the normal body temperature, and other legacies of Carl Reinhold August Wunderlich. http://dx.doi.org/10.1001/jama.1992.03490120092034

Fever: First aid. https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

Hypothermia. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothermia/symptoms-causes/syc-20352682

Diagnosis and treatment of hypothermia. https://www.aafp.org/afp/2004/1215/p2325.html

Fever in the elderly https://doi.org/10.1086/313896

Vital signs (body temperature, pulse rate, respiration rate, blood pressure) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00866