Ψυχική υγεία

Ποιος είναι ο αντίκτυπος της πείνας στη διάθεση των ανθρώπων;

Όλοι έχουμε βιώσει κάποια στιγμή έντονης πείνας, βλέποντας τη διάθεσή μας να αλλάζει. Τώρα, μια νέα έρευνα, υποδηλώνει ότι πράγματι, η πείνα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων με διάφορους τρόπους. (Γυμναστική και πείνα: Η έντονη άσκηση καταστέλλει την πείνα;)

Πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων από την πείνα;

Ο Viren Swami , Ph.D., ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στην Αγγλία, ξεκίνησε τη μελέτη του θέλοντας να κατανοήσει τον αντίκτυπο της πείνας στα ανθρώπινα συναισθήματα και συμπεριφορές. (Γιατί είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την μορφή της πείνας μας;)

Οι ερευνητές, για να συγκεντρώσουν τα δεδομένα τους, ζήτησαν από άτομα 18 – 60 ετών να απαντήσουν σε μια σειρά από καθημερινά ερωτηματολόγια για τρεις εβδομάδες και να ακολουθούν τις οδηγίες τους, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εμπειρικής δειγματοληψίας. Από τους 121 συμμετέχοντες στην αρχή της μελέτης, 76 ολοκλήρωσαν τουλάχιστον ένα ερωτηματολόγιο την ημέρα για 21 ημέρες, αλλά συνολικά 64 ολοκλήρωσαν τη μελέτη, φτάνοντας μέχρι το τελευταίο ερωτηματολόγιο. (Τρώμε γιατί πεινάμε ή από λαιμαργία; Νέα μελέτη ρίχνει φως στους δύο τρόπους σίτισης)

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονταν πέντε φορές την ημέρα στις οδηγίες των ερευνητών. Συγκεκριμένα, τους ζητήθηκε να αξιολογούν καθημερινά τη συναισθηματική τους κατάσταση, τα συναισθήματα της πείνας τους, την ευερεθιστικότητα και το θυμό τους. Έπρεπε επίσης να σημειώνουν τον χρόνο που περνούσε από την τελευταία φορά που έτρωγαν. (Θυμός: Πρέπει να τον εκφράζετε για να είναι αποτελεσματικός)

Στο τελευταίο ερωτηματολόγιο, αξιολογήθηκαν διάφορες διατροφικές συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση φαγητού όταν ένας άνθρωπος δεν είχε τίποτα να κάνει ή όταν ήταν εκνευρισμένος. Ο θυμός αξιολογήθηκε μέσω του ερωτηματολογίου επιθετικότητας Bus & Perry, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση της επιθετικότητας σε ενήλικες. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πείνα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο θυμό και ευερεθιστικότητα και με μειωμένη ευχαρίστηση.

Σύμφωνα με τον Swami, η μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το αίσθημα της πείνας είναι πραγματικό και ότι επηρεάζει αρνητικά τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Γιατί η πείνα προκαλεί θυμό και ευερεθιστικότητα;

Σύμφωνα με τον Δρ. Timothy B. Sullivan, πρόεδρος ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Staten Island University Hospital του Northwell Health στη Νέα Υόρκη, όταν οι άνθρωποι βιώνουν κάποια συναισθήματα, το μυαλό τους εξετάζει τις εσωτερικές τους καταστάσεις, προκειμένου να κατανοήσει το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα. 

Ως αποτέλεσμα, όταν ένας άνθρωπος βιώνει συναισθήματα πείνας, το μυαλό του, στην προσπάθεια του να κατανοήσει το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα, «ξεγελιέται» και συσχετίζει την εν λόγω κατάσταση με τη διάθεση, αξιολογώντας την τελικά ως θυμό και ευερεθιστότητα. (Ψυχολογικό στρες: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Προηγούμενη έρευνα για την πείνα δείχνει…

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διερευνούν την επίδραση της πείνας στην ψυχολογία.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2013, ανέλυσε τη συμπεριφορά των πεινασμένων ανθρώπων που συμμετείχαν σε 10 μελέτες, διαπιστώνοντας ότι οι πεινασμένοι έκαναν περισσότερα λάθη κατά την εκτέλεση διαφόρων εργασιών και έτειναν να έχουν λιγότερο αυτοέλεγχο. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης δεδομένα από εμπόλεμες ζώνες, διαπιστώνοντας ότι η κοινωνική πείνα μπορεί να προβλέψει τις πολεμικές δολοφονίες, οι οποίες αποδίδονται σε μειωμένο αυτοέλεγχο και επιθετικότητα. (Alzheimer και επιθετικότητα: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε;)

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν επίσης ότι η πείνα ωθούσε τους ανθρώπους να κάνουν αρνητικές σκέψεις, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις σκέψεις τους για θάνατο. (Πως να «δραπετεύσετε» απο τις αρνητικές σκέψεις)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Study Finds Being 'Hangry' is a Real Thing https://www.healthline.com/health-news/study-finds-being-hangry-is-a-real-thing

Hangry in the field: An experience sampling study on the impact of hunger on anger, irritability, and affect https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0269629

Hunger and Reduced Self-Contr Hunger and Reduced Self-Control in the Labor ol in the Laboratory and acr y and across the World: Reducing Hunger as a Self-Control Panacea https://scholarworks.sfasu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1005&context=psychology_facultypubs

Use of the experience sampling method in the context of clinical trials https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5040762/