Γυναίκα

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Τι σχέση έχει με την παχυσαρκία;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες, 15 -44 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές τις γυναίκες, είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Η σχέση ωστόσο, ανάμεσα στις πολικυστικές ωοθήκες και την παχυσαρκία δεν είναι ξεκάθαρη, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες με  σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που έχουν κανονικό βάρος και άλλες που είναι παχύσαρκες, αλλά δεν έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, παρόλο που δεν είναι μια απλή και εύκολη κατάσταση, προκαλεί μια ομάδα συμπτωμάτων όπως:

  • Ακανόνιστες περιόδους: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οδηγεί σε ακανόνιστες περιόδους ή σε απουσία περιόδου για μήνες. Η απουσία περιόδου μάλιστα, είναι και ένας από τους λόγους που το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεωρείται μια από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας.
  • Υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών: Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν υψηλότερα επίπεδα ανδρικών ορμονών από τα φυσιολογικά, γεγονός που προκαλεί υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα, ακμή και αραίωση των μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Αύξηση βάρους: Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οδηγεί συνήθως σε αύξηση βάρους, αλλά και σε σημαντική δυσκολία στην απώλεια βάρους.
  • Πιο σκούρο δέρμα: Οι περισσότερες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρατηρούν ότι το δέρμα τους σκουραίνει κατά μήκος των πτυχώσεων του λαιμού, της βουβωνικής χώρας και του μαστού.

Ποια είναι η σχέση παχυσαρκίας και συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών;

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ξεκάθαρα την αιτία του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών και αυτός είναι και ο λόγος που το ονομάζουν «σύνδρομο», όπως ονομάζουν όλες τις άλλες καταστάσεις που δεν έχουν σαφή αιτία. Η ίδια αβεβαιότητα, ωστόσο, επικρατεί και σε ότι αφορά τη σχέση του εν λόγω συνδρόμου με την παχυσαρκία.

Εκείνο που γνωρίζουν οι ερευνητές είναι ότι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης ή σε αντίσταση στην ινσουλίνη, που σημαίνει ότι το σώμα παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να την χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Αυτό το πλεόνασμα ινσουλίνης λοιπόν, αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας. Από την άλλη και η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη.

Στη βάση αυτών των δεδομένων λοιπόν, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να πουν με σιγουριά εάν η παχυσαρκία οδηγεί στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή αν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών οδηγεί στην παχυσαρκία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ τους.

Ποια προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν συχνότερα οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Σημειώνεται ότι παρόλο που τα εν λόγω προβλήματα υγείας είναι συχνότερα στις παχύσαρκες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, ωστόσο, εμφανίζονται συχνά και σε όσες είναι παχύσαρκες και δεν έχουν πολυκυστικές ωοθήκες.

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θεραπεύεται, αλλά η θεραπεία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η κάθε γυναίκα. Εάν μια γυναίκα δεν προσπαθεί να μείνει έγκυος, τότε συνιστάται η χρήση ενός φαρμάκου που μειώνει την ευαισθησία της στην ινσουλίνη ή η χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων. Αντίθετα, εάν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος, συνιστάται η χρήση άλλων φαρμάκων που ρυθμίζουν τις περιόδους. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved