Πρόληψη και θεραπεία

Υγεία ταξιδιωτών: Συμβουλές για το ταξίδι σας

Το άρθρο αυτό αναφέρεται σε ταξιδιωτικές συμβουλές υγείας που ίσχυαν και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19. Υπάρχουν νέα ταξιδιωτικά δεδομένα σχετιζόμενα με την πανδημία, τα οποία τροποποιούνται συχνά από τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και σας συμβουλεύουμε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων υγείας της χώρας που πρόκειται να επισκεφτείτε, προτού κανονίσετε κάποιο ταξίδι, καθώς και τις ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στις χώρες της Βόρειας Αμερικής (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -ΗΠΑ, Καναδάς, νήσοι Σαν Πιέρ και Μικελόν) οι υγειονομικές συνθήκες είναι σχεδόν ίδιες με αυτές της Ευρώπης. Οι κίνδυνοι μόλυνσης συνδέονται κυρίως με τσιμπήματα εντόμων και δάγκωμα από άγρια ζώα. Το κλίμα σε αυτές τις χώρες είναι πιο ακραίο από ό,τι στην Ευρώπη και συχνά προκαλούνται ζημιές (ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες κ.λπ.).

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν λόγω της γεωγραφίας μιας περιοχής;

Αρκετές περιοχές (όπως η Βόρεια Αμερική) περιβάλλονται από αρκετά ψηλά βουνά. Μερικά βουνά φτάνουν ακόμα και σε υψόμετρο 6.000 μέτρων. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την οξεία ασθένεια των ορέων σε περίπτωση που μείνετε σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως με πονοκεφάλους, ζαλάδα και ναυτία, κόπωση, ανορεξία και δύσπνοια και αν τα συμπτώματα αυτά αγνοηθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές νόσους του εγκεφάλου και των πνευμόνων.

Ποιες ασθένειες μπορεί να μεταδοθούν από νερό ή τρόφιμα;

Διάρροια του ταξιδιώτη

Είναι συχνές οι περιπτώσεις διάρροιας του ταξιδιώτη. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα υγιεινής των τροφίμων για την αποφυγή καταστάσεων όπως αυτή. Επιπλέον, σε περιπτώσεις πεζοπορίας στα βουνά, αποφύγετε να πίνετε νερό από τα ρέματα καθώς υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος λαμβλίασης (giardiasis)- λοίμωξη του πεπτικού συστήματος από το παράσιτο Giardia lamblia που αποικίζει το λεπτό έντερο.

Ηπατίτιδα Α και τυφοειδής πυρετός 

Ο κίνδυνος ηπατίτιδας Α και τυφοειδούς πυρετού είναι χαμηλός σε κάποιες περιοχές, όπως στη Βόρεια Αμερική, ενώ σε άλλες υψηλός. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος μόνο για τη Χαβάη και συνιστάται για τα νησιά Σαιντ Πιέρ και Μικελόν.

Λεπτοσπείρωση 

Υπάρχει κίνδυνος λεπτοσπείρωσης για άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε γλυκά νερά. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εμβολιασμό σε τυχόν έκθεση.

Ciguatera

Τα ψάρια της Χαβάης και της Φλόριντα μπορεί να είναι φορείς του ciguatera. H δηλητηρίαση από ciguatera συμβαίνει με την κατανάλωση ψαριών που είναι φορείς της τοξίνης αυτής, η οποία προσβάλλει το πεπτικό, το μυϊκό ή/ και το νευρικό σύστημα και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες.

Ελονοσία

Η ελονοσία απουσιάζει από κάποιες περιοχές, είναι όπως πολύ επικίνδυνη σε κάποιες άλλες, γι αυτό είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε από τον ταξιωτικό σας φορέα για την περιοχή που θα επισκεφθείτε.

Ποιες ασθένειες μπορεί να συναντήσετε που να μεταδίδονται από έντομα (εξαιρουμένης της ελονοσίας);

Πυρετός του Νείλου 

Ο πυρετός του Νείλου συναντάται κυρίως στις ΗΠΑ (σε πολλές πολιτείες) και πιο σπάνια στον νότιο Καναδά. Προστατευτικά μέτρα ενάντια στα τσιμπήματα κουνουπιών είναι επαρκή για την προστασία σας.

Κίτρινος πυρετός 

Το εμβόλιο για κίτρινο πυρετό είναι υποχρεωτικό για ταξίδι στη Χαβάη για ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής ή της Νότιας Αμερικής όπου η ασθένεια είναι έντονη.

Rocky mountain spotted fever 

Ο βραχώδης πυρετός συναντάται κυρίως στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταδίδεται με το τσίμπημα από τσιμπούρι και μπορεί, αν δεν ληφθεί η κατάλληλη αγωγή, να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές χρόνιες νόσους και μολύνσεις. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις από τσιμπήματα και κατά τη διάρκεια και μετά τη βόλτα στη φύση, σε μέρη με χαμόκλαδα. Οι προφυλάξεις τσιμπήματος πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια και μετά τη βόλτα στη φύση. Ζητήστε κατευθείαν ιατρική βοήθεια αν εμφανίσετε συμπτώματα νόσου (πυρετός, πονοκέφαλος, εξάνθημα, ναυτία/εμετός, ανορεξία, στομαχόπονος, μυϊκός πόνος) μετά από τσίμπημα τσιμπουριού ή βόλτα στη φύση.

Νόσος Lyme

Η νόσος Lyme είναι πολύ συχνή στα δάση των βόρειων και βορειοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ και του Καναδά και μεταδίδεται από τσίμπημα τσιμπουριού. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό αν εμφανίσετε συμπτώματα μετά από τσίμπημα τσιμπουριού (πυρετός, ρίγη, κόπωση, πονοκέφαλος, εξάνθημα, πόνοι στο σώμα, δυσκαμψία στο λαιμό, διογκωμένοι λεμφαδένες). Σε περίπτωση τσιμπήματος, απομακρύνετε το τσιμπούρι από το δέρμα σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με κάποιο τσιμπιδάκι. Λάβετε οπωσδήποτε μέτρα προφύλαξης από τσιμπήματα πριν και κατά τη διάρκεια παραμονής σας στη φύση.

Δάγκειος πυρετός 

Έχουν αναφερθεί κρούσματα δάγκειου πυρετού στη Χαβάη και, από το 2013, στη Φλόριντα. Οι προφυλάξεις από τσιμπήματα κουνουπιών αρκούν για να προστατευτείτε από τη νόσο αυτή.

Ποιες άλλες ασθένειες μπορεί να συναντήσετε στις περιοχές αυτές που να μεταδίδονται από άλλα ζώα;

Λύσσα, αιμορραγικοί πυρετοι και πανούκλα 

Αποφύγετε την επαφή με τρωκτικά ή άλλα άγρια ​​ζώα (ρακούν, αλεπούδες κ.λπ.) που μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες, όπως λύσσα, αιμορραγικούς πυρετούς λόγω του χανταϊού (στις ΗΠΑ), και πανώλη (2 περιπτώσεις στο Εθνικό Πάρκο Yosemite το 2015).

Εξετάστε το ενδεχόμενο να εμβολιαστείτε κατά της λύσσας αν πρόκειται να διαμείνετε σε αγροτικές περιοχές ή σε περιοχές όπου υπάρχουν νυχτερίδες.

Άλλα ζώα προς αποφυγή

-Προσοχή στους μεφίτιδες! Αυτά τα ζώα με την ασπρόμαυρη γούνα εκλύουν ένα υγρό του οποίου η μυρωδιά μπορεί να μείνει για αρκετές εβδομάδες στο δέρμα.
-Το δάγκωμα μικρών σκίουρων μπορεί επίσης να προκαλέσουν λοίμωξη (παστερέλλωση) που απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία εντός ωρών από το δάγκωμα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε υγιείς στο ταξίδι σας, συνίσταται να έχετε κάνει όλους τους συνηθισμένους εμβολιασμούς σας: διφθερίτιδας, τετάνου, πολιομυελίτιδας (DTP), κοκκύτη, ιλαράς, ηπατίτιδας Β και, εάν διατρέχετε κίνδυνο επιπλοκών, εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη .

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός τα τελευταία χρόνια με την επανεμφάνιση της νόσου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τσιμπήματα, δαγκώματα και δηλητηριάσεις: Τι να προσέξω;

  • Οι ΗΠΑ φιλοξενούν πολλά είδη δηλητηριωδών φιδιών (κροταλίας) και επικίνδυνων αραχνών (μαύρες χήρες στο νότιο μισό της χώρας). Το Antivenom Sera είναι διαθέσιμο στα ξενοδοχεία.
  • Αν κάνετε πεζοπορία κοντά σε υγρά βόρεια μέρη της περιοχής, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε σμήνη κουνουπιών και μυών από τον Ιούνιο. Συνίσταται να προμηθευτείτε μια ατομική κουνουπιέρα για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας.
  • Ρωτήστε για την παρουσία δηλητηριώδους κισσού (εξαιρετικά ερεθιστικό φυτό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση και να απαιτήσει ακόμα και νοσηλεία) ή για άλλα δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή που μένετε. Μην αγγίζετε φυτά που δεν γνωρίζετε.
  • Αποφύγετε να διαλέξετε φρούτα ή μανιτάρια και προσέξτε για ακανθώδη.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ (ΣΜΝ)

Ο κίνδυνος HIV / AIDS και άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) είναι o ο ίδιος με εκείνον στην Δυτική Ευρώπη. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό. Η ηπατίτιδα Β είναι διαδεδομένη, επομένως, εάν δεν είστε ανοσοποιημένοι (εμβόλιο ή επαφή με τον ιό΄, ώστε να έχετε αποκτήσει φυσική ανοσία), εξετάστε το ενδεχόμενο εμβολιασμού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε υγιείς στο ταξίδι σας, συνίσταται να έχετε κάνει όλους τους συνηθισμένους εμβολιασμούς σας: διφθερίτιδα, τέτανος, πολιομυελίτιδα (DTP), κοκκύτης, ιλαρά, ηπατίτιδα Β και, εάν διατρέχετε κίνδυνο επιπλοκών, εμβόλιο για την εποχιακή γρίπη .

Ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικός τα τελευταία χρόνια με την επανεμφάνιση της νόσου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι ιατρικές πληροφορίες αλλάζουν συνεχώς. Αυτές οι πληροφορίες δεν ισχυρίζονται ότι υποκαθιστούν ιατρικές συμβουλές. Ακολουθείτε πάντα τις συστάσεις του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας και ενημερωθείτε από τις επίσημες υγειονομικές πηγές της χώρας που θέλετε να επισκεφθείτε.