Βότανα

Yohimbe: Πόσο ασφαλής και αποτελεσματική είναι η χρήση του;

Τι είναι το yohimbe;

Το yohimbe είναι ένα αειθαλές δέντρο που προέρχεται από την Αφρική και του οποίου οι δραστικές ουσίες, που περιέχει ο φλοιός, έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά με σκοπό την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άντρες, της στηθάγχης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της διαβητικής νευροπάθειας, τη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης και την απώλεια βάρους.

Η υοχιμβίνη, ένα αλκαλοειδές που προέρχεται από το φλοιό του yohimbe, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως αφροδισιακό, λόγω των ευεργετικών φαρμακευτικών ιδιοτήτων που φαίνεται να παρουσιάζει σε μελέτες σε ζώα.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να δρα ευεργετικά το yohimbe;

  • Αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Η πιο γνωστή χρήση του yohimbe είναι αυτή που αφορά την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, χωρίς όμως να υπάρχουν επαρκή δεδομένα από μελέτες σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του στην περίπτωση αυτή.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει αξιοσημείωτη ευεργετική δράση της υοχιμβίνης στην βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης και λίγες τυχαιοποιημένες μελέτες σε ανθρώπους φαίνεται να υποστηρίζουν πως τα συμπληρώματα yohimbe είναι αποτελεσματικότερα έναντι εικονικού φαρμάκου, με  20% των συμμετεχόντων να αναφέρουν πλήρεις και παρατεταμένες στύσεις, μετά τη χρήση yohimbe. Παρόλα αυτά η χρήση του δεν συστήνεται από πολλούς γιατρούς λόγω των πιθανών σοβαρών παρενεργειών που μπορεί να προκύψουν.

  • Απώλεια σωματικού βάρους

Η ικανότητα της υοχιμβίνης να παρεμποδίζει τη δράση των α2-αδρενεργικών υποδοχέων που βρίσκονται στα λιποκύτταρα, θεωρείται πως μπορεί να συνδέεται με την απώλεια λίπους και επομένως γενικότερα απώλεια σωματικού βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ερευνών όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του yohimbe στην περίπτωση αυτή είναι ανάμεικτα με αποτέλεσμα να μην συνιστάται η προώθηση των προϊόντων του για αυτό το σκοπό.

  • Βελτίωση αθλητικής επίδοσης

Τα στοιχεία σχετικά με τη δράση του yohimbe όσον αφορά τη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο δρα. Η ικανότητα της υοχιμβίνης να διεγείρει την περιφερειακή ροή του αίματος, θεωρήθηκε πως θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της αερόβιας ισχύος και της αθλητικής επίδοσης, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Είναι ασφαλής η χρήση του yohimbe;

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής yohimbe έχει συνδεθεί με παρενέργειες, όπως:

Λόγω των πιθανών αυτών σοβαρών παρενεργειών αλλά και την έλλειψη επισήμανσής τους, η πώληση συμπληρωμάτων διατροφής yohimbe έχει περιοριστεί ή ακόμη και απαγορευτεί σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα, μια ανάλυση 49 εμπορικών συμπληρωμάτων yohimbe στις ΗΠΑ έδειξε πως μόνο το 4% αυτών παρείχε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα της υοχιμβίνης που αυτά περιέχουν και τις πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ποια άτομα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το yohimbe;

Η χρήση του yohimbe μπορεί να μην είναι ασφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αλλά και όταν χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλα φάρμακα. Συγκεκριμένα, η χρήση του πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρρυθμίες, νόσο του Parkinson, επιληπτικές κρίσεις, νεφρική και ηπατική νόσο, φλεγμονώδεις διαταραχές των γεννητικών οργάνων, έλκη, νόσο του θυρεοειδή και ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.

Επιπλέον, η χρήση συμπληρωμάτων yohimbe σε συνδυασμό με τρόφιμα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη, όπως το τυρί, το κόκκινο κρασί και το συκώτι, και προϊόντα που περιέχουν φαινυλοπροπανολαμίνη, πρέπει να αποφεύγεται λόγω πιθανών αλληλεπιδράσεων που μπορεί να προκύψουν.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved