Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Νεφρική Νόσος: Ποιες καταστάσεις υγείας επηρεάζουν τους νεφρούς;

Διάφορα προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν τους νεφρούς, οδηγώντας σε χρόνια νεφρική νόσο, μια μόνιμη βλάβη που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, κατά την οποία οι νεφροί ενδέχεται να σταματήσουν να λειτουργούν, προκαλώντας νεφρική ανεπάρκεια. Μερικές από τις καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν τους νεφρούς είναι οι ακόλουθες:

1. Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Η εν λόγω ασθένεια βλάπτει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία και τα φίλτρα των νεφρών, καθιστώντας δύσκολο τον καθαρισμό του αίματος. Ως αποτέλεσμα, το σώμα διατηρεί περισσότερο αλάτι και νερό από όσο πρέπει και περισσότερα απόβλητα στο σύστημα. Επιπρόσθετα, η βλάβη των νεύρων που προκαλείται από τη νόσο του διαβήτη, καθιστά δύσκολη την απομάκρυνση των ούρων, γεγονός που βλάπτει περαιτέρω τους νεφρούς μέσω μόλυνσης και πίεσης.

2. Νευρική ανορεξία

Τα άτομα με νευρική ανορεξία τείνουν να έχουν μια μη ρεαλιστική εικόνα για το σώμα τους, με αποτέλεσμα να μην τρώνε αρκετά, θεωρώντας πως θα διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι ζυγίζουν τουλάχιστον 15% λιγότερο από ότι θα έπρεπε. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έλλειψη νερού, ηλεκτρολυτών και άλατος, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε νεφρική νόσο.

3. Υψηλή πίεση του αίματος

Σε περίπτωση που η ροή του αίματος είναι πολύ έντονη, μπορεί να τεντώσει και να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία, ανάμεσά τους και τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών. Αυτό εμποδίζει την απομάκρυνση των αποβλήτων, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρούν επιπλέον υγρό. Αυτό το επιπλέον υγρό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε ένα επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αντιμετωπίστε την υπέρταση με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής σας.

4. Υψηλή χοληστερίνη

Σε περίπτωση υψηλής χοληστερίνης, η περίσσεια «κακής» χοληστερίνης τείνει να συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία και έξω από τους νεφρούς, επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Μια εξέταση αίματος μπορεί να σας δώσει μια εικόνα για την χοληστερίνη σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

5. Πολλαπλό μυέλωμα

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ενας τύπος καρκίνου που προσλαμβάνει τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν την μόλυνση. Συγκεκριμένα, τα καρκινικά κύτταρα συσσωρεύονται στον μυελό των οστών και παράγουν ανώμαλες πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν νεφρικά προβλήματα.

6. Λύκος

Ο λύκος είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε ορισμένα υγιή μέρη του σώματος. Στην περίπτωση που επιτεθεί στα νεφρά (νεφρίτιδα λύκου) προκαλεί φλεγμονή και ουλές στα αιμοφόρα αγγεία που φιλτράρουν τα απόβλητα από τα νεφρά, οδηγώντας σε δυσλειτουργίες και νεφρική νόσο.

7. Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο

Το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Συμβαίνει συνήθως μετά από 5-10 μέρες διάρροιας που οφείλεται κυρίως σε λοίμωξη από βακτήρια E. coli ή ορισμένα φάρμακα. Αυτή η κατάσταση, αν αντιμετωπιστεί άμεσα είναι θεραπεύσιμη. Αν αντιμετωπίζετε διάρροια που διαρκεί για μέρες, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

8. Απόφραξη ούρων

Αν δυσκολεύεστε να ουρήσετε,  μπορεί να βλάψετε τους νεφρούς σας. Ουσιαστικά, αυτή η κατάσταση, γνωστή ως απόφραξη ούρων, μπορεί να προκαλέσει πίεση και να οδηγήσει σε μόλυνση στους νεφρούς και σε άλλα μέρη  του σώματος.

9. Θρόμβοι αίματος

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος, αλλά μια διαταραχή του αίματος που ονομάζεται θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα, συνδέεται άμεσα με νεφρικά προβλήματα. Η εν λόγω κατάσταση, προκαλεί θρόμβους σε μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και την καρδιά. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα, διάρροια, πόνος στο στήθος, σύγχυση, πονοκέφαλος, μώλωπες και έντονο αίσθημα κόπωσης. Σε περίπτωση συμπτωμάτων επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

10. Πολυκυστική νεφρική νόσος

Η Πολυκυστική νεφρική νόσος, είναι στην ουσία κύστεις -μικρές πληγές γεμάτες με υγρό – που αναπτύσσονται μέσα στους νεφρούς. Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει τους ιστούς των νεφρών, προκαλώντας νεφρικές δυσλειτουργίες.