Ψυχική υγεία

Ύπνος REM: Πώς βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων;

Ο ύπνος REM είναι το πιο συναρπαστικό μέρος του ύπνου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφιερώνεται στα όνειρα. Αυτή τη χρονική περίοδο, είναι ενεργοί όλοι οι φόβοι, οι απογοητεύσεις και τα πάθη των ανθρώπων. Υπάρχουν ήδη αδιάσειστα στοιχεία, ότι ο ύπνος  REM, βοηθά στην επεξεργασία αυτών των άσχημων συναισθημάτων, ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει κάτι νέο, που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.  (6 εκπληκτικά γεγονότα που σχετίζονται με τον ύπνο REM)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Βέρνης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βέρνης, στην Ελβετία, αποδεικνύεται ότι οι νευρώνες (κύτταρα αγγελιοφόροι) που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, είναι απασχολημένοι με την ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα πιο αρνητικά και τραυματικά συναισθήματα, κατά τη διάρκεια του ύπνου,  (4 συμβουλές για γονείς για να αποτρέψουν τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών τους)

Τα πιο πάνω ευρήματα, ενισχύουν την άποψη ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για τη ψυχική υγεία, την ίδια ώρα που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για ορισμένες παθήσεις ψυχικής φύσεως. (Πώς επηρεάζει ο ύπνος την ψυχική υγεία των παιδιών;)

Πώς βοηθά ο ύπνος REM στην επεξεργασία των συναισθημάτων;

Οι ερευνητές κατέληξαν στο πιο πάνω συμπέρασμα, αφού ανέλυσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα ποντικών, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και του ύπνου non-REM, στην προσπάθειά τους να βρουν το γιατί το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, ο προμετωπιαίος δηλαδή φλοιός, ενσωματώνει ενεργά πολλά συναισθήματα, όταν ένας άνθρωπος είναι ξύπνιος. Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Mattia Aime, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Βιοϊατρικής Έρευνας του Πανεπιστήμιου της Βέρνης, η ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι ο προμετωπιαίος φλοιός, είναι ανενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Οι νευρώνες έχουν τρία βασικά μέρη, εξήγησε η Aime, τους δενδρίτες, τους άξονες και το κυτταρικό σώμα. Οι δενδρίτες λαμβάνουν πληροφορίες και τις στέλνουν στο κυτταρικό σώμα. Ακολούθως, οι πληροφορίες μεταφέρονται στους άξονες, που βοηθούν στην αποστολή τους σε άλλους νευρώνες. Έτσι, οι δενδρίτες αντλούν πληροφορίες και οι άξονες τις εξάγουν. (Περίεργα όνειρα: Σε τι βοηθούν τον εγκέφαλο;)

Οι ερευνητές ωστόσο, ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, το συναισθηματικό περιεχόμενο αποθηκεύεται στο δενδριτικό επίπεδο και το τμήμα «εξόδου» των κυττάρων σταματά να επικοινωνεί. Αυτό σημαίνει ότι οι δενδρίτες είναι ενεργοί κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, παρέχοντας υπόστρωμα για ενοποίηση, αλλά παράλληλα εμποδίζουν τη μετάδοση οποιοδήποτε εξερχόμενου μηνύματος σχετίζεται με φόβο ή κίνδυνο. Για να γίνει πιο κατανοητή αυτή η διαδικασία, σκεφτείτε την σαν ένα άτομο να μαθαίνει κάτι τρομακτικό, αλλά να μην το μεταφέρει στο επόμενο άτομο δίπλα του, αντ΄ αυτού να το κρατά για τον εαυτό του.

Αυτή η διαδικασία, είναι απαραίτητη για τη βελτιστοποίηση της παγίωσης των συναισθηματικών αναμνήσεων, σύμφωνα με την Aime.  Οι δενδρίτες αποθηκεύουν πληροφορίες και τα κυτταρικά σώματα απενεργοποιούνται για την αποφυγή της υπερβολικής αποθήκευσης. (Πώς να επιτύχετε ευκολότερα τον ύπνο REM και να κοιμηθείτε σωστά)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία καταστάσεων ψυχικής φύσεων, που σχετίζονται με τον ύπνο, όπως η διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD), η οποία προκαλεί εφιάλτες. Παράλληλα, πιστεύεται ότι ο ύπνος REM, παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στο άγχος, όσο και τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ως εκ τούτου χρειάζονται επιπρόσθετες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου επεξεργασίας των συναισθημάτων από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του ύπνου, πράγμα που θα αποκαλύψει νέους θεραπευτικούς στόχους και θα ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία διαφόρων ψυχικών καταστάσεων. (Ποιες είναι οι αιτίες των προβλημάτων του ύπνου σας;)

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved