Δερματολογικές παθήσεις

Γραμμές του Beau

Τι είναι οι γραμμές του Beau;

Τα περισσότερα άτομα δεν παρατηρούν τα νύχια των χεριών τους σε τακτική βάση. Κι όμως, τα νύχια μας βοηθούν σε πάρα πολλές στιγμές της καθημερινής μας ζωής – μας βοηθούν να πιάνουμε, να ξύνουμε, να διαχωρίζουμε και πολλά ακόμη.

Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η εμφάνιση των νυχιών σας σας βοηθά να κατανοήσετε την υγεία σας. Και σε μερικές περιπτώσεις, τα νύχια μπορεί να υποδεικνύουν υποκείμενα προβλήματα.

Μία συχνή παραμόρφωση του νυχιού που συχνά υποδεικνύει πρόβλημα υγείας είναι οι γραμμές του Beau.

Οι γραμμές του Beau εμφανίζονται όταν η ανάπτυξη του νυχιού διακόπτεται στη μήτρα – το σημείο στο οποίο το νύχι προβάλλει από το δάχτυλο.

Συνήθως η αιτία των γραμμών του Beau είναι τραυματισμός ή σοβαρή ασθένεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες. Για να αντιμετωπιστούν οι γραμμές του Beau, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία που τις προκαλεί.

Πώς μοιάζουν οι γραμμές του Beau;

Οι γραμμές του Beau είναι οριζόντιες αυλακώσεις που εμφανίζονται στα νύχια. Συνήθως διατρέχουν όλο το νύχι. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει μία ή περισσότερες γραμμές του Beau σε οποιοδήποτε νύχι ή σε πολλά νύχια.

Αίτια Παρόμοιες παθήσεις Θεραπεία Επίσκεψη στο γιατρό Σύνοψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των γραμμών του Beau;

Οι γραμμές του Beau μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα τραυματισμού, ασθένειας ή περιβαλλοντικών παραγόντων όπως:

  • Ξύσιμο του νυχιού ή των επωνυχίων
  • Λοίμωξη γύρω από το νύχι
  • Τραύμα από μανικιούρ

Η εμφάνιση των γραμμών του Beau προσφέρει πληροφορίες αναφορικά με την αιτία τους. Περισσότερες από μία γραμμές σε ένα νύχι συνήθως είναι ένδειξη επαναλαμβανόμενου εξωτερικού τραυματισμού ή λοίμωξης.

Ωστόσο, αν έχετε περισσότερα από ένα νύχια με γραμμές του Beau, η αιτία συνήθως είναι μία συστηματική ασθένεια, παρατεταμένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή χρόνια νόσος.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο κοινές αιτίες:

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει όταν οι νεφροί χάνουν απότομα τη λειτουργία τους, συνήθως μέσα σε μία περίοδο δύο ημερών ή λιγότερο. Η πάθηση είναι σοβαρή και χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας.

Η οξεία νεφρική νόσος μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε την πάθηση εάν:

Εάν έχετε οξεία νεφρική νόσο, μπορεί να παρουσιάσετε:

Η σοβαρή νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις ή κώμα.

Παρωτίτιδα

Η παρωτίτιδα είναι μία πολύ μεταδοτική ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει τους σιελογόνους αδένες που βρίσκονται κοντά στα αυτιά. Αν έχετε παρωτίτιδα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο ένας ή και οι δύο αδένες είναι διογκωμένοι.

Οι επιπλοκές από την παρωτίτιδα είναι σπάνιες, αλλά είναι πιθανές και μπορεί να επηρεάσουν το αναπαραγωγικό σύστημα, το πάγκρεας, τον εγκέφαλο, τα αυτιά, την καρδιά και το νωτιαίο μυελό.

Η παρωτίτιδα παλαιότερα ήταν κοινή στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πλέον τείνει να εκλείψει λόγω του εμβολιασμού.

Θυρεοειδική νόσος

Ο όρος θυρεοειδική νόσος χρησιμοποιείται για να περιγράψει προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τα πάντα, από την ανάπτυξη ως το μεταβολισμό.

Πολλές θυρεοειδικές διαταραχές συνεισφέρουν στο σχηματισμό των γραμμών του Beau, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Συχνά, τα άτομα με θυρεοειδικές διαταραχές παρουσιάζουν προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, το άγχος, τα επίπεδα ενέργειας και την ανοχή στο κρύο και τη ζέστη.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι ένας τύπος βακτηριακής λοίμωξης που συνήθως μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής ή από τη μητέρα στο έμβρυο.

Η λοίμωξη ξεκινά ως ένα ή λίγα έλκη, συνήθως στα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό ή το στόμα. Τελικά το εξάνθημα καλύπτει ολόκληρο το σώμα, παρόλο που θα υποχωρήσει ξανά προτού παραμείνει ανενεργό. Μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες ώστε η λοίμωξη να ενεργοποιηθεί ξανά.

Συνήθως η πενικιλίνη μπορεί αποτελεσματικά να εξαλείψει μία αρχική περίπτωση σύφιλης. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην καρδιά, τον εγκέφαλο και άλλα όργανα. Μπορεί ακόμη να οδηγήσει και στο θάνατο.

Παρενέργειες της χημειοθεραπείας

Είναι συχνό η χημειοθεραπεία να διακόπτει και προσωρινά να προκαλεί μη φυσιολογική ανάπτυξη των νυχιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό γραμμών του Beau.

Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι όρος που χρησιμοποιείται για το οίδημα της εσωτερικής επένδυσης του καρδιακού μυός. Αυτή η επένδυση ονομάζεται ενδοκάρδιο. Το οίδημα συχνά είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης.

Μελάνωμα

Το υπονύχιο μελάνωμα είναι ένας τύπος μελανώματος που επηρεάζει τα νύχια και μπορεί να διακόψει την ανάπτυξη του νυχιού. Είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Μία κοινή ένδειξη υπονύχιου μελανώματος είναι ο αποχρωματισμός του νυχιού – το νύχι μπορεί να έχει μία καφέ γραμμή ή τμήμα.

Διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματός τους και να λαμβάνουν καθημερινά ινσουλίνη. Εάν τα επίπεδα σακχάρου αυξάνονται σε υψηλή συγκέντρωση, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει πολλές επιπλοκές, από νεφρική βλάβη έως καρδιοπάθειες. Μπορεί επίσης να διακοπεί η ανάπτυξη των νυχιών.

Πνευμονία

Η πνευμονία είναι ένας τύπος πνευμονικής λοίμωξης που προκαλεί οίδημα των κυψελίδων των πνευμόνων, οι οποίες γεμίζουν με υγρό ή πύον. Αυτό οδηγεί σε:

Η πνευμονία μπορεί να προκαλείται από βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Οστρακιά

Η οστρακιά είναι μία ασθένεια που μερικές φορές επηρεάζει τα άτομα με στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Τα άτομα που εμφανίζουν οστρακιά παρουσιάζουν ένα ανοιχτό κόκκινο εξάνθημα που καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται σε συνδυασμό με πονόλαιμο και υψηλό πυρετό και συχνά επηρεάζει παιδιά και εφήβους.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά, τους νεφρούς και άλλα μέρη του σώματος.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που εντοπίζεται σε πολλές τροφές, από μύδια έως φασόλια. Η έλλειψη ψευδαργύρου στο σώμα μπορεί να προκαλείται από κακή διατροφή ή άλλους παράγοντες.

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν επαρκή ψευδάργυρο μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Καθυστερημένη ανάπτυξη
  • Απώλεια όρεξης
  • Μειωμένη ανοσολογική λειτουργία

Παρόμοιες παθήσεις

Άλλοι τύποι οριζοντίων ραβδώσεων στα νύχια

Υπάρχουν αρκετά είδη διαταραχών που επηρεάζουν τα νύχια και πιο συγκεκριμένα που προκαλούν γραμμές παρόμοιες με τις γραμμές του Beau.

Μία μαύρη γραμμή στα νύχια είναι γνωστή ως υπονύχια αιμορραγία. Μπορεί να προκαλείται από τοπικό τραύμα, όπως αν κατά λάθος πιάσετε τα δάχτυλά σας την πόρτα, ή από ασθένειες, όπως η ενδοκαρδίτιδα ή η ψωρίαση.

 Ένας άλλος τύπος γραμμής, που μπορεί να είναι μαύρη ή καφέ, είναι γνωστή ως μελανωνυχία. Η πάθηση μπορεί να είναι ο αβλαβής αποχρωματισμός του νυχιού ή να αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας, όπως τραύμα ή λοίμωξη.

Τα νύχια του Terry είναι μία πάθηση που προκαλεί εξολοκλήρου λευκή εμφάνιση στο νύχι με μία μικρή ροζ ή καφέ γραμμή στην άκρη. Συνήθως εμφανίζονται στα άτομα με ηπατική νόσο.

Τα νύχια που είναι μισά ανοιχτόχρωμα μισά σκουρόχρωμα ονομάζονται νύχια της Lindsay. Σχετίζονται επίσης με ηπατική νόσο.

Οι λευκές κηλίδες στα νύχια είναι γνωστές ως λευκονυχία. Είναι ένα σύνηθες αβλαβές πρόβλημα που προκαλείται λόγω τραυματισμού, συχνού μανικιούρ ή χρήσης ακρυλικού νυχιών.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι γραμμές του Beau;

Τα νύχια μεγαλώνουν πολύ αργά. Ολόκληρο το νύχι του χεριού θα αναπτυχθεί και θα αντικατασταθεί μέσα σε έξι μήνες. Αυτό σημαίνει ότι, αν αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία των γραμμών του Beau, αυτές θα εξαφανιστούν.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πληθώρα τροφών και, σε ορισμένες περιπτώσεις συμπληρωμάτων, ώστε να βοηθήσετε τα νύχια σας να αναπτυχθούν γερά και υγιή.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Αν έχετε μία ή περισσότερες γραμμές του Beau, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας για να ελέγξετε την πιθανότητα ύπαρξης κάποιας υποκείμενης πάθησης. Αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αν έχετε και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με παθήσεις που συχνά προκαλούν τις γραμμές του Beau.

Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα αν έχετε συμπτώματα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Σύνοψη

Η εμφάνιση των νυχιών σας μπορεί μερικές φορές να σας δώσει πληροφορίες για τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας. Οι γραμμές του Beau είναι ένας τύπος προβλήματος των νυχιών στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρής ιατρικής πάθησης.

Μόλις η υποκείμενη πάθηση αντιμετωπιστεί, τα νύχια θα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους εμφάνιση.

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Acute kidney injury. (2020). kidneyfund.org/kidney-disease/kidney-problems/acute-kidney-injury.html#Who_gets_acute_kidney_injury?

2. By the way, doctor: What causes Beau's lines? (2019). health.harvard.edu/staying-healthy/by_the_way_doctor_what_causes_beaus_lines

3. Kim IS, et al. (2012). Nail change after chemotherapy: Simultaneous development of Beau's lines and Mee's lines. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3346925/

4. Nail problems. (n.d.) nhs.uk/conditions/nail-problems/

5. O'Leary JA, et al. (2000). Subungual melanoma: A review of 93 cases with identification of prognostic variables. journals.lww.com/clinorthop/Fulltext/2000/09000/Subungual_Melanoma__A_Review_of_93_Cases_With.31.aspx

6. Scarlet fever. (2018). cdc.gov/groupastrep/diseases-public/scarlet-fever.html

7. Singal A, et al. (2015). Nail as a window of systemic diseases. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375768/

8. Surprising consequences of uncontrolled diabetes. (2020). ucihealth.org/blog/2020/02/controlling-diabetes

9. Zinc. (2020). ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/#h5