Διαγνωστικές εξετάσεις

Εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων (AMA)

Τι είναι η εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων;

Τα μιτοχόνδρια είναι οργανίδια που παράγουν την απαραίτητη ενέργεια για τα κύτταρα. Ο ρόλος αυτός στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού είναι κρίσιμος.

Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα (AMA) είναι ένα παράδειγμα αυτοάνοσης απόκρισης που συμβαίνει όταν οργανισμός στρέφεται εναντίον κυττάρων, ιστών ή οργάνων του εαυτού.

Η εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων ανιχνεύει αυξημένα επίπεδα των εν λόγω αντισωμάτων στο αίμα. Περισσότερο συχνά χρησιμοποιείται για την ανίχνευση μίας αυτοάνοσης πάθησης γνωστή ως πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα.

Χρησιμότητα εξέτασης

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων;

Η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα προκαλείται από την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στους μικρούς χοληφόρους πόρους του ήπατος. Οι βλάβες στους χοληφόρους πόρους μπορεί να οδηγήσουν σε ουλοποίηση και τελικά σε ηπατική ανεπάρκεια. Η εν λόγω πάθηση επίσης ενέχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Συμπτώματα πρωτοπαθούς χολαγγειίτιδας είναι τα εξής:

Η εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων χρησιμοποιείται για να επιβεβαιωθεί η κλινική διάγνωση της πρωτοπαθούς χολαγγειίτιδας. Ένα παθολογικό αποτέλεσμα στην εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων από μόνο του δεν επαρκεί για τη διάγνωση της διαταραχής. Εάν υπάρξει παθολογικό αποτέλεσμα, ο γιατρός θα ζητήσει επιπλέον εξετάσεις, όπως:

  • Αντιπυρηνικά αντισώματα. Κάποιοι ασθενείς με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα επίσης έχουν και αντιπυρηνικά αντισώματα.
  • Τρανσαμινάσες. Τα ένζυμα αμινοτρανσφεράση της αλανίνης και ασπαρτική αμινοτρανσφεράση είναι ειδικά για το ήπαρ. Αν τα επίπεδά τους είναι αυξημένα, αυτό υποδεικνύει ηπατική νόσο.
  • Αλβουμίνη. Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται στο ήπαρ και μία χαμηλή συγκέντρωση πιθανώς υποδεικνύει ηπατική βλάβη.
  • C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η εξέταση αυτή συχνά χρησιμοποιείται για τη διάγνωση λύκου ή καρδιοπάθειας, αλλά συχνά αποτελεί και ένδειξη κάποιας αυτοάνοσης διαταραχής.
  • Αντισώματα έναντι λείων μυϊκών ινών (ASMA). Αυτή η εξέταση συχνά ζητείται μαζί με τα αντιπυρηνικά αντισώματα και είναι χρήσιμη στη διάγνωση αυτοάνοσης ηπατίτιδας.

Η εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθεί η πιθανότητα αν έχετε πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα σε περίπτωση που η τιμή της αλκαλικής φωσφατάσης δεν είναι φυσιολογική κατά το τυπικό check-up. Αυξημένα επίπεδα αλκαλικής φωσφατάσης μπορεί να αποτελούν ένδειξη ασθένειας των χοληφόρων πόρων ή της χοληδόχου κύστης.

Διαδικασία εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων;

Ένας επαγγελματίας υγείας θα λάβει δείγμα αίματος από μία φλέβα στο χέρι σας, χρησιμοποιώντας μία μικρή βελόνα. Όταν η βελόνα εισαχθεί, μία μικρή ποσότητα αίματος θα συλλεχθεί εντός μιας σύριγγας ή φιαλιδίου. Μπορεί να αισθανθείτε ένα μικρό τσίμπημα κατά την είσοδο ή την έξοδο της βελόνας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από πέντε λεπτά.

Προετοιμασία

Ποια προετοιμασία απαιτείται για την εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων;

Δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Κίνδυνοι εξέτασης

Ποιοι κίνδυνοι σχετίζονται με την εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων;

Ελάχιστοι κίνδυνοι συνοδεύουν μία εξέταση αίματος. Μπορεί να αισθανθείτε ήπιο πόνο ή να σχηματιστεί μικρός μώλωπας στο σημείο που εισήχθη η βελόνα, όμως τα περισσότερα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα στην εξέταση αντιμιτοχονδριακών αντισωμάτων είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι υπάρχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα. Παρόλο που συχνά ένα θετικό αποτέλεσμα AMA σχετίζεται με πρωτοπαθή χολαγγειίτιδα, μπορεί να οφείλεται και σε αυτοάνοση ηπατίτιδα, λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και νόσο μοσχεύματος έναντι ξενιστή .   

Εάν τα αποτελέσματά σας είναι θετικά, θα χρειαστείτε περισσότερες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Συγκεκριμένα, μπορεί να χρειαστείτε βιοψία ήπατος ή/και αξονική ή μαγνητική τομογραφία ήπατος.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Antimitochondrial antibody and antimitochondrial M2 antibody. (n.d.) urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=antimitochondrial_antibody_m2

2. Huang, Y. (2016, November 28). Recent Advances in the Diagnosis and Treatment of Primary Biliary Cholangitis. World Journal of Hepatology, 8(33), 1419-1441 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5124714/

3. Mayo Clinic Staff. (2014, November 22). Primary biliary cirrhosis mayoclinic.org/diseases-conditions/primary-biliary-cirrhosis/basics/definition/con-20029377

4. Zeman, M. V., & Hirschfield, G. M. (2010, April 24). Autoantibodies and Liver Disease: Uses and Abuses. Canadian Journal of Gastroenterology, 24(4), 225-231 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864616/