Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Ποια τα οφέλη του; Σε ποιες τροφές υπάρχει;

Τρόφιμα όπως οι πατάτες και οι ελαφρώς άγουρες μπανάνες, περιέχουν ανθεκτικά άμυλα, τα οποία παρέχουν μια σειρά από οφέλη στην υγεία, χωρίς γνωστές επιβλαβείς παρενέργειες.

Σύμφωνα με μελέτη του 2017, που πραγματοποιήθηκε από το British Science Foundation, τα ανθεκτικά άμυλα καταστέλλουν την όρεξη, βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και ευνοούν τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. (Σάκχαρο αίματος: 8 απλά σνακ που δεν το αυξάνουν)

Μια ανασκόπηση του 2022, η οποία ανέλυσε την επίδραση των ανθεκτικών αμύλων σε ενήλικες με προδιαβήτη ή διαβήτη, κατέληξε και αυτή στο συμπέρασμα ότι βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και ευνοούν τη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να πραγματοποιηθούν περεταίρω μελέτες προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Ποιες τροφές περιέχουν άμυλο;

Τα αμυλούχα τρόφιμα είναι αυτά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως:

  • Οι πατάτες
  • Το ρύζι
  • Το ψωμί
  • Τα ζυμαρικά
  • Τα δημητριακά

Οι πιο πάνω τροφές αποτελούν σημαντικό μέρος μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής. Πρόκειται για μια καλή πηγή ενέργειας, η οποία είναι απαραίτητη για το σώμα. Παράλληλα, περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες Β.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα, μόλις καταναλωθούν, διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα για ενέργεια. (Διαβήτης τύπου 2: Οι αλλαγές που θα βελτιώσουν ριζικά τη ζωή σας)

Ποιες τροφές περιέχουν ανθεκτικά άμυλα;

Τα τρόφιμα που περιέχουν ανθεκτικά άμυλα δεν διασπώνται γρήγορα σε σάκχαρα στο σώμα. Όπως συμβαίνει με τις φυτικές ίνες, έτσι και τα ανθεκτικά άμυλα τείνουν να ταξιδεύουν μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς πολλές αλλαγές, συμβάλλοντας στη δημιουργία ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.(Πώς να βάλετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας;)

Παραδείγματα τροφίμων που είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, είναι τα ακόλουθα:

  • Φασόλια
  • Φακές
  • Αποξηραμένα μπιζέλια
  • Πράσινες μπανάνες

Σημειώνεται ότι το ανθεκτικό άμυλο σχηματίζεται και φυσικά όταν τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες και τα ζυμαρικά, μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψύχονται. 

Ποια είναι τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου;

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το ανθεκτικό άμυλο δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, ζυμώνεται στο παχύ έντερο, παράγοντας μικρές αλυσίδες λιπαρών οξέων και μετατρέπεται στην ουσία σε μια μορφή ίνας. Αυτές οι όξινες αλυσίδες λειτουργούν ως πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου. Η αύξηση των λιπαρών οξέων στο έντερο βοηθά στη πρόληψη της ανάπτυξης μη φυσιολογικών κυττάρων στο έντερο.

Σύμφωνα με την Stacey Lockyer, επιστήμονα διατροφής στο Βρετανικό Ίδρυμα Επιστημών, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2017 απέδειξε ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου, αντί εύπεπτων υδατανθράκων, βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος. Αυτή η επίδραση, τόνισε, θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος στα άτομα με διαβήτη τύπου 2. (Διαβήτης τύπου 2: Τα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο)

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε η Lockyer, υπάρχουν ενδείξεις ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να μειώσει την πείνα μετά το γεύμα, διεγείροντας την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη. Η τακτική, λοιπόν, κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, μαζί με άφθονα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να βελτιώσει την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved