Καρκίνος

Αυτές είναι οι κυριότερες πηγές καρκίνου

Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές καρκίνου;

1. Ακτινογραφίες

Οι ακτινογραφίες, ακόμη και αυτές που χρησιμοποιούν χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς δόσεις ακτινοβολίας και ως εκ τούτου καλούν τους γιατρούς να κάνουν ακτινογραφίες μόνο σε πραγματικά αναγκαίες περιπτώσεις.

2. Κρέας

Το κρέας, είτε επεξεργασμένο, είτε κόκκινο, είτε οτιδήποτε άλλο, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς:

(α) ένα χοτ-ντογκ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου και αυτό γιατί τα αλλαντικά και τα χοτ-ντογκ περιέχουν συντηρητικά (νιτρώδη), τα οποία προκαλούν καρκίνο

(β) το μαγείρεμα των κρεάτων σε υψηλές θερμοκρασίες, δημιουργεί ενώσεις (PAHs) που είναι καρκινογόνες.

3.Κινητά τηλέφωνα

Παρόλο που η έρευνα συνεχίζεται, πιστεύεται ότι τι κινητό τηλέφωνο εκπέμπει τον ίδιο τύπο ενέργειας με τον φούρνο μικροκυμάτων. Για περισσότερη ασφάλεια:

  • Χρησιμοποιείστε το κινητό με μέτρο και προτιμήστε το σταθερό για χρονοβόρες συζητήσεις
  • Βάλτε τον συνομιλητή σας σε ανοικτή ακρόαση
  • Χρησιμοποιείστε ακουστικά

4. Φύλο

Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλα είδη καρκίνου. Οι περισσότεροι ενήλικες που είναι σεξουαλικά ενεργοί, θα αποκτήσουν τον εν λόγω ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά δεν θα οδηγηθούν όλοι σε καρκίνο. Για να μειώσετε τον κίνδυνο:

  • Εμβολιαστείτε εγκαίρως: Άνδρες: 11-21 ετών / Γυναίκες: 11-26 ετών
  • Κάντε σεξ με ένα μόνο σύντροφο
  • Χρησιμοποιείστε προφυλακτικά

5. Εμφιαλωμένο νερό

Το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται σε διαυγή πλαστικά μπουκάλια, τα οποία ενδέχεται να περιέχουν δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε δοχεία τροφίμων και ποτών – εκτός από τα μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για μωρά. Αυτή η χημική ουσία, σύμφωνα με το FDA, δεν είναι καρκινογόνα στα επίπεδα που χρησιμοποιείται σήμερα. Αν όμως ανησυχείτε, οι ειδικοί συνιστούν την χρήση γυάλινων δοχείων ή δοχείων από χάλυβα ως εναλλακτική λύση αποθήκευσης νερού, τροφίμων ή γαλακτος.

6. Οδοντικά σφραγίσματα

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το υλικό που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι οδοντίατροι για να σφραγίσουν τα δόντια ήταν καρκινογόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σημερινά υλικά δεν είναι καρκινογόνα, οπότε καλό είναι αν έχετε παλαιού τύπου σφραγίσματα να τα αντικαταστήσετε.

7. Καφές

Παρά τις φημολογίες ότι η καφεΐνη προκαλεί καρκίνο, νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφεΐνης (περίπου 4 φλιτζάνια την ημέρα), όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του προστάτη, της μήτρας και ορισμένων καρκίνων του στόματος και του λαιμού.

8. Αντιιδρωτικό και αποσμητικό

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλες μελέτες που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Σε κάθε περίπτωση, τα αποσμητικά εμποδίζουν την μυρωδιά στις μασχάλες, ενώ τα αντιιδρωτικά μειώνουν τον ιδρώτα, όμως σε μερικά προστίθενται χημικές ουσίες που μειώνουν τα οιστρογόνα, όπως βενζυλοπαραμπέν, βουτυλοπαραμπέν, μεθυλοπαραμπέν και προπυλοπαραμπέν, των οποίων οι επιπτώσεις τους σε σχέση με τον καρκίνο είναι άγνωστες.

9. Προϊόντα οικιακής χρήσης

Πολλά φυτοφάρμακα, χρώματα, βερνίκια και κεριά, εκπέμπουν αέρια γνωστά ως πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο, τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ζώα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, επιλέξτε προϊόντα που στην ετικέτα τους αναφέρουν ότι περιέχουν χαμηλή ποσότητα VOC. Επιπρόσθετα, αποφύγετε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη:

  • Κίνδυνος / δηλητήριο
  • Διαβρωτικό
  • Σοβαρά ερεθιστικό
  • Πολύ εύφλεκτο

10. Ηλεκτρικά καλώδια

Οτιδήποτε παράγει, στέλνει ή χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια, εκπέμπει ακτινοβολία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας (ELF), για την οποία δεν υπάρχει μέχρι στιγμής απόδειξη ότι προκαλεί καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας του Περιβάλλοντος, για περαιτέρω ασφάλεια συνιστά να μην παραμένετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα κοντά σε ηλεκτρικές συσκευές. Αν η κατοικία σας βρίσκεται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, ζητήστε από κάποιον ειδικό να μετρήσει τα επίπεδα ELF της περιοχής σας.

11. Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους από 220.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Μάλιστα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο βρόμικος αέρας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Για να μειώσετε τις πιθανότητες κινδύνου, προσπαθήστε να μένετε σπίτι τις ημέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή σας είναι υψηλή και η ποιότητα του αέρα χαμηλή.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved