Ορθοπαιδικά

Χρειάζεται φυσικοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση στο κότσι;

Το κότσι είναι μια οστέινη προεξοχή, ή εξόγκωμα, που μπορεί να σχηματιστεί στο εσωτερικό όριο του ποδιού, κοντά στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας. Αυτή η κατάσταση (επίσης γνωστή ως hallux valgus) εμφανίζεται όταν το πρώτο μεταταρσιοειδές οστό αρχίζει να απομακρύνεται από το δεύτερο μετατάρσιο στο μπροστινό πόδι. Ο διαχωρισμός που συμβαίνει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου δακτύλου προκαλεί τη γωνία του μεγάλου δακτύλου προς τα έξω προς τα άλλα δάκτυλα και τη δημιουργία ενός οστέινου εξογκώματος. Ενώ οι κάλοι είναι συχνά ασυμπτωματικοί, περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν πόνο και να επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητά σας να περπατάτε ή να φοράτε παπούτσια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση και μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία (ΦΘ) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας.

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση για το κότσι;

Ενώ το κότσι μπορεί να προκαλεί παραμόρφωση του ποδιού σας, αυτό συνήθως δεν είναι αρκετό για να κάνετε χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, οι χειρουργικές επεμβάσεις προορίζονται συνήθως για άτομα των οποίων οι κάλοι προκαλούν σημαντικά συμπτώματα που δεν βελτιώνονται με συντηρητικά μέτρα. Τα συνήθη παράπονα που σχετίζονται με τους κάλους περιλαμβάνουν:

  • Πόνο πάνω από την οστέινη προεξοχή ή στο κάτω μέρος του ποδιού, κοντά στη βάση του πρώτου και του δεύτερου δακτύλου του ποδιού
  • Χρόνια θερμότητα, ερυθρότητα ή πρήξιμο κοντά στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού
  • Δυσκολία να περπατάτε κανονικά ή να χωράτε στα παπούτσια λόγω του πόνου
  • Δυσκαμψία στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού

Εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, θα έχετε διάφορες επιλογές, ανάλογα με την κατάσταση του ποδιού σας και την προτίμηση του χειρουργού σας. Οι συνήθεις χειρουργικές τεχνικές είναι οι εξής:

  • Οστεοτομία: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη βελτίωση της ευθυγράμμισης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού με τη διενέργεια μιας (ή περισσότερων) τομών στα οστά του ποδιού και τη σταθεροποίηση της περιοχής με πείρους ή βίδες. Συχνά απαιτούνται επίσης προσαρμογές των μαλακών μορίων στη γύρω περιοχή για να διατηρηθεί η θέση του δακτύλου του ποδιού.
  • Αρθρόδεση: Αυτή η χειρουργική επέμβαση συγχωνεύει μία (ή περισσότερες) αρθρώσεις με πείρους, πλάκες ή βίδες για να επιτευχθεί καλύτερη θέση του δακτύλου του ποδιού και να ανακουφιστείτε από τον πόνο σας. Αυτή η επιλογή πραγματοποιείται συνήθως σε άτομα με σοβαρούς κάλους, προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα (φθορά του χόνδρου της άρθρωσης που προστατεύει τα οστά) ή προηγούμενη αποτυχημένη χειρουργική επέμβαση στα δάχτυλα των ποδιών.
  • Εκτομή: Αυτή η επέμβαση αφαιρεί ή ξύνει το οστέινο εξόγκωμα στο εσωτερικό όριο του ποδιού. Επειδή δεν βελτιώνει την ευθυγράμμιση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, η εκτομή  πραγματοποιείται συνήθως μαζί με άλλη χειρουργική θεραπεία.

Τι είναι η μετεγχειρητική φυσικοθεραπεία;

Ανεξάρτητα από το ποια επέμβαση θα κάνετε, ο χειρουργός σας θα σας συστήσει πιθανότατα φυσικοθεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία. Αν και οι μεμονωμένες καταστάσεις ποικίλλουν, η φυσικοθεραπεία συνήθως επικεντρώνεται σε διάφορους στόχους για την αποκατάσταση. Αυτοί συνήθως περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Έλεγχος του πόνου και του οιδήματος

Η χειρουργική επέμβαση κοτύλης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον πόνο, αλλά αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα στο πόδι σας. Εν τω μεταξύ, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία, εστιάζοντας στη βελτίωση του πόνου και της φλεγμονής που εμφανίζεται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Για να γίνει αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κρυοθεραπεία και λεμφική συμπίεση (φουσκωτό μανίκι που χρησιμοποιεί αέρα για να δημιουργήσει πίεση γύρω από μια περιοχή του σώματος) για να μειωθεί ο πόνος και το πρήξιμο στο πόδι. Άλλες μέθοδοι, όπως η ηλεκτρική διέγερση (ηλεκτρικοί παλμοί που εφαρμόζονται στους μυς), μπορεί επίσης να εφαρμοστούν στην περιοχή σε μια προσπάθεια να μειωθεί τυχόν μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο). Τέλος, μερικές φορές εφαρμόζονται τεχνικές μασάζ από τον φυσικοθεραπευτή σας σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί το υγρό που έχει αναπτυχθεί από το πόδι ή το κάτω μέρος του ποδιού.

  1. Εκπαίδευση βάδισης

Μετά τη χειρουργική επέμβαση στο κότσι απαιτείται συνήθως η αποφυγή της επιβάρυνσης του πάσχοντος ποδιού σας. Αν και το χρονοδιάγραμμα διαφέρει ανάλογα με την επέμβαση, αυτή η περίοδος προστασίας μπορεί να διαρκέσει έξι εβδομάδες ή και περισσότερο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο φυσικοθεραπευτής σας θα συνεργαστεί μαζί σας για να διασφαλίσει ότι μπορείτε να μετακινείστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο σπίτι και την κοινότητά σας με πατερίτσες. Όταν ο χειρουργός σάς επιτρέψει να αρχίσετε να βάζετε βάρος στο πόδι σας, ο φυσικοθεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε ένα φυσιολογικό μοτίβο βάδισης. Δεν είναι ασυνήθιστο να κουτσαίνετε μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή να αναπτύσσετε μια τάση να κυλάτε το πόδι σας προς τα έξω σε μια προσπάθεια να αποφύγετε την κύλιση του προσβεβλημένου μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Εξαιτίας αυτού, ο θεραπευτής σας θα σας δώσει οδηγίες και ασκήσεις για να σας βοηθήσει στη διόρθωση αυτών των συνηθισμένων αντισταθμίσεων.

  1. Εύρος κίνησης

Αφού βελτιωθεί η ευθυγράμμιση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας με τη χειρουργική επέμβαση, η ανάκτηση του εύρους της κίνησής σας (πόσο μπορείτε να κινήσετε ένα μέρος του σώματος) αποτελεί σημαντική εστίαση. Η αύξηση της κίνησης θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα πιο φυσιολογικό μοτίβο βαδίσματος και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας σας καθώς αρχίζετε να κινείστε ξανά. Για να βελτιώσετε την κίνηση στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας, ο θεραπευτής σας θα εκτελέσει τεχνικές παθητικής διάτασης (στις οποίες ένας εξωτερικός παράγοντας, όπως ο θεραπευτής ή μια ζώνη αντίστασης, χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει τη δύναμη για τη διάταση) και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ήπιες κινητοποιήσεις αρθρώσεων (στις οποίες ο θεραπευτής κινεί χειροκίνητα την άρθρωση) στο πόδι. Συνήθως συνιστάται ένα πρόγραμμα διατάσεων στο σπίτι για να βελτιώσετε την πρόοδό σας μεταξύ των θεραπευτικών συνεδριών. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αν έχετε υποβληθεί σε αρθροδέση (χειρουργική επέμβαση σύντηξης αρθρώσεων), θα πρέπει να αποφεύγετε να διατείνετε υπερβολικά την άρθρωση, καθώς η πληγείσα περιοχή είναι πλέον μόνιμα περιορισμένη.

  1. Ισορροπία και ενδυνάμωση

Μετά από μια μακρά περίοδο μη επιβάρυνσης με βάρος, οι μύες στο κάτω μέρος του ποδιού ατροφούν (μειώνονται σε μέγεθος και γίνονται αδύναμοι) και οι αντιδράσεις ισορροπίας σας συχνά μειώνονται. Αυτή η αδυναμία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να περπατάτε, να ανεβαίνετε σε σκάλες ή να κινείστε σε ανώμαλα εδάφη. Η φυσικοθεραπεία σας βοηθά να βελτιώσετε τη δύναμη των μυών των δακτύλων των ποδιών, του αστραγάλου και του κάτω μέρους του ποδιού σας, εστιάζοντας σε ασκήσεις αντίστασης που στοχεύουν σε αυτές τις σημαντικές περιοχές. Η ιδιοδεκτική προπόνηση (ισορροπία) χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει στην αύξηση της σταθερότητάς σας όταν αρχίζετε να κινείστε περισσότερο. Συνήθως, δημιουργείται ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι για εσάς. Οι δραστηριότητες θα εξελίσσονται και θα γίνονται πιο απαιτητικές καθώς η δύναμη και η ισορροπία σας βελτιώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Με την πάροδο του χρόνου, ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να ενσωματώσει στην αποκατάστασή σας περισσότερες ασκήσεις και ασκήσεις προπόνησης ειδικά για αθλήματα, εάν η επιστροφή στο τρέξιμο, το άλμα ή την άσκηση αποτελεί στόχο σας.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved