Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Διάσειση και όραση: Πώς σχετίζονται μεταξύ τους; Τι πρέπει να προσέξετε;

Τι είναι η διάσειση και πώς προκύπτει;

Η διάσειση είναι συνηθισμένο φαινόμενο κυρίως ανάμεσα σε άτομα που ασχολούνται με γυμναστική και προκύπτει από εγκεφαλικούς τραυματισμούς.

Ο εγκεφαλικός τραυματισμός κινεί βίαια και γρήγορα μπρος πίσω τον εγκέφαλο ή τον ωθεί να περιστραφει στο κρανίο. Αυτή η κίνηση είναι τραυματική και μπορεί να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα, να προκαλέσει χημικές αλλαγές στο εσωτερικό του εγκεφάλου ή να ενεργοποιήσει όλα τα εγκεφαλικά κύτταρα ταυτόχρονα, οδηγώντας σε κρίση.

Ακόμη και η ήπια διάσειση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αποπροσανατολισμό και απώλεια μνήμης. Μελέτες σε αθλητές γυμνασίου, έδειξαν ότι ακόμη και η ήπια διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα, ειδικά όταν υπάρχει ιστορικό επαναλαμβανόμενης διάσεισης.  (Διάσειση και γνωστικά προβλήματα: Ποια η σχέση τους;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί η διάσειση;

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζονται τα συμπτώματα της διάσεισης, που υποδηλώνουν σοβαρή ή ήπια διάσειση, για να ζητηθεί η κατάλληλη ιατρική βοήθεια.

Τα συμπτώματα της διάσεισης περιλαμβάνουν:

Πολλοί άνθρωποι, πιστεύουν λανθασμένα ότι διάσειση συνεπάγεται «απώλεια συνείδησης». Ωστόσο, λιγότερο από το 10% των ατόμων που παθαίνουν διάσειση, αντιμετωπίζουν απώλεια συνείδησης. (Εξετάσεις διάσεισης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τα συμπτώματα της διάσεισης είναι είτε ήπια, είτε σοβαρά και διαρκούν από ώρες και ημέρες έως εβδομάδες και μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μάλιστα, πολλά άτομα με διάσειση εμφανίζουν και προβλήματα όρασης, τα οποία θα δούμε αναλυτικά πιο κάτω. (Συμπτώματα διάσεισης: Πότε πρέπει να επισκεφτείτε ένα γιατρό;)

Ποια προβλήματα όρασης μπορεί να προκαλέσει η διάσειση;

Το τραύμα στο κεφάλι και η διάσειση ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο οπτικό σύστημα ακόμα και όταν η ιατρική απεικόνιση δείχνει φυσιολογικά αποτελέσματα. Η ομάδα των συμπτωμάτων που προκαλούν θολή όραση, προβλήματα συντονισμού των ματιών και ζάλη μετά από διάσειση, ονομάζεται «σύνδρομο όρασης μετά το τραύμα». Επιπρόσθετα συμπτώματα του εν λόγω συνδρόμου περιλαμβάνουν:

Ακόμη και η ήπια διάσειση μπορεί να επηρεάσει την όραση προκαλώντας οπτική δυσλειτουργία, ενώ η σοβαρή διάσειση μπορεί να προκαλέσει τύφλωση και διπλή όραση.

Πιο ανεπαίσθητες επιπτώσεις στην όραση είναι η δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα ή σε ψηφιακές συσκευές (υπολογιστές, tablet και έξυπνα τηλέφωνα) μετά τη διάσειση. (Χτύπημα στο κεφάλι: πότε είναι σοβαρό;)

1. Διπλή όραση

Η σοβαρή διάσειση μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση, η οποία αποτελεί σημάδι πιο σοβαρού τραυματισμού. Για τον λόγο αυτό, η ιατρική αξιολόγηση του τραυματισμού κρίνεται απαραίτητη. (5 τρόποι να μην καταπονείτε τα μάτια σας όταν βλέπετε τηλεόραση)

Η διπλή όραση είναι εξαιρετικά αποπροσανατολιστική και μπορεί να προκαλέσει:

2. Προσαρμοστική δυσλειτουργία

Πολλές φορές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εστιάσουν σε κοντινά ή μακρινά αντικείμενα. Η αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα ονομάζεται προσαρμοστική. Η προσαρμοστική δυσλειτουργία είναι παρόμοια με την πρεσβυωπία, η οποία εμφανίζεται περίπου στην ηλικία των 40 ετών.

Πολλοί έφηβοι με διάσειση αντιμετωπίζουν προσαρμοστική δυσλειτουργία, λόγω τραυματισμού στο τμήμα του εγκεφαλικού στελέχους που ελέγχει την εστίαση του φακού του ματιού. Σημειώνεται ωστόσο ότι το συγκεκριμένο τραύμα δεν είναι σχεδόν ποτέ ορατό στην μαγνητική τομογραφία. (Πρεσβυωπία: Νέες οφθαλμικές σταγόνες βελτιώνουν την όραση)

3. Ανεπάρκεια σύγκλεισης

Ένα άλλο εξαιρετικά κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται μετά τη διάσειση είναι η ανεπάρκεια σύγκλεισης, που σημαίνει μειωμένη ικανότητα σύγκλεισης των ματιών και διατήρησης της διόφθαλμης όρασης, κατά την εστίαση σε ένα κοντινό αντικείμενο, κατά την ανάγνωση ή την χρήση υπολογιστή.

Σύγκλειση είναι η εσωτερική στροφή των ματιών προς τη μύτη, που σκοπό έχει την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Τα άτομα που πάσχουν από ανεπάρκεια σύγκλεισης, δυσκολεύονται να εστιάσουν και με τα δύο τους μάτια σε ένα αντικείμενο και παραπονιούνται ότι νιώθουν τα μάτια τους κουρασμένα όταν διαβάζουν. (Ομφαλοκήλη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

4. Ευαισθησία στο φως

Μετά τον πονοκέφαλο, η ευαισθησία στο φως είναι το δεύτερο κατά σειρά πιο κοινό σύμπτωμα της διάσεισης, που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του εγκεφάλου να προσαρμοστεί σε διάφορα επίπεδα φωτεινότητας μετά τον τραυματισμό.

5. Καθυστερημένη οπτική επεξεργασία

Μερικοί άνθρωποι με διάσειση παρουσιάζουν παρατεταμένη καθυστέρηση οπτικής επεξεργασίας, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλός τους αργεί να επεξεργαστεί αυτό που βλέπουν.

Για παράδειγμα, η καθυστερημένη οπτική επεξεργασία στους αθλητές μετά από διάσειση, προκαλεί:

  • Δυσκολία αναγνώρισης του γηπέδου
  • Δυσκολία στην κρίση των αποστάσεων
  • Δυσκολία στην κρίση της ταχύτητας των άλλων παικτών όπως και της ταχύτητας της μπάλας

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Concussion and Your Vision https://www.verywellhealth.com/vision-problems-after-concussion-4135604

Association of Visual Tracking Metrics With Post-concussion Symptomatology https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6070608/

Eye Tracking as a Biomarker for Concussion in Children https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30095503/

Adult Vision: 41 to 60 Years of Age https://www.aoa.org/healthy-eyes/eye-health-for-life/adult-vision-41-to-60-years-of-age?sso=y

Post-Traumatic Visual Loss https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2998754/

Neural mechanisms underlying neurooptometric rehabilitation following traumatic brain injury https://www.dovepress.com/neural-mechanisms-underlying-neurooptometric-rehabilitation-following--peer-reviewed-fulltext-article-EB

Concussions and their consequences: current diagnosis, management and prevention https://www.cmaj.ca/content/185/11/975

A systematic review of potential long-term effects of sport-related concussion https://bjsm.bmj.com/content/51/12/969

Facts about Concussion and Brain Injury https://www.cdc.gov/headsup/pdfs/providers/facts_about_concussion_tbi-a.pdf

Concussion and Chronic Traumatic Encephalopathy https://www.reviewofoptometry.com/article/concussion-and-chronic-traumatic-encephalopathy

Symptoms of Mild TBI and Concussion https://www.cdc.gov/traumaticbraininjury/concussion/symptoms.html