Πρόληψη και θεραπεία

Διαβήτης τύπου 2: Τι γίνεται όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί; Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια προοδευτική ασθένεια και ως εκ τούτου πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι η θεραπεία τους με την πάροδο του χρόνου δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο παλαιότερα. Ο γιατρός, σε μια τέτοια περίπτωση, θα αναθεωρήσει το θεραπευτικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες και εξετάζοντας εναλλακτικά φαρμακευτικά σχήματα. (6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη τύπου 2)

Πώς θεραπεύεται ο διαβήτης τύπου 2;

1. Χάπια

Τα χάπια μειώνουν το σάκχαρο του αίματος. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες φαρμάκων χωρίς ινσουλίνη για τον διαβήτη τύπου 2, οι οποίες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Τα φάρμακα αυτά πολλές φορές συνταγογραφούνται συνδυαστικά, γιατί ενισχύει το ένα το άλλο. Τα φάρμακα αυτά είναι τα ακόλουθα:

  • Μετφορμίνη, η οποία δρα στο συκώτι
  • Θειαζολιδινεδιόνες (ή γλιταζόνες), οι οποίες βελτιώνουν το σάκχαρο του αίματος
  • Εκκριτικά, που βοηθούν το πάγκρεας στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης
  • Αναστολείς αμύλου, οι οποίοι επιβραδύνουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τη ζάχαρη από τα τρόφιμα που καταναλώνονται
  • Θεραπείες με βάση την ινκρετίνη, οι οποίες βοηθούν το συκώτι να παράγει λιγότερη ζάχαρη. Την ίδια ώρα επιβραδύνουν τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται από την τροφή.
  • Αναστολείς SGLT2 (ή γλιφλοζίνες), οι οποίοι αναγκάζουν τα νεφρά να απελευθερώνουν την περίσσεια ζάχαρης μέσω της ούρησης

2. Ενέσιμα Φάρμακα

Εναλλακτικές λύσεις των χαπιών είναι τα ενέσιμα φάρμακα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ινσουλίνη (Σάκχαρο αίματος: Ποια άλλη ορμόνη το ρυθμίζει εκτός της ινσουλίνης;). Τα εν λόγω φάρμακα κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:

  • Αγωνιστές υποδοχέα GLP-1: Βοηθούν το σώμα στην παραγωγή ινσουλίνης και το συκώτι στην παραγωγή γλυκόζης. Χορηγούνται είτε καθημερινά, είτε μια φορά την εβδομάδα.
  • Ανάλογο αμυλίνης: Αυτός ο τύπος επιβραδύνει την πέψη, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε χαμηλά επίπεδα. Η εν λόγω ένεση χορηγείται πριν από το φαγητό.

3. Ινσουλινοθεραπεία

Για τον διαβήτη τύπου 2 είναι κοινή η χορήγηση ινσουλίνης. Το είδος της ινσουλίνης που θα χρειαστεί ο κάθε ασθενής εξαρτάται από τον τρόπο ζωής του. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να χρειαστεί ινσουλίνη επειδή αδυνατεί να μετρά το σάκχαρο του αίματος του ανά μικρά χρονικά διαστήματα ή μετά από καταστάσεις που αυξάνουν προσωρινά το σάκχαρο όπως:

Σε περίπτωση που οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν βοηθούν, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και τα χάπια, τότε το αμέσως επόμενο βήμα είναι η χορήγηση ινσουλίνης. (Ποιες είναι οι διαφορές του διαβήτη τύπου 1 με τον διαβήτη τύπου 2;)

Για ποιους λόγους η τρέχουσα θεραπεία για τον διαβήτη σταματά να λειτουργεί;

  • Μειωμένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη: Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης καταστρέφει τα κύτταρα στο πάγκρεας που παράγουν ινσουλίνη. Η αύξηση βάρους και το χρόνιο στρες, μπορούν να επιταχύνουν αυτή τη βλάβη και να κάνουν το σώμα να ανταποκρίνεται λιγότερο στην ινσουλίνη. Το πάγκρεας μπορεί να αντλεί περισσότερη ινσουλίνη στην αρχή, αλλά καταλήγει τελικά να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος.
  • Δεν ακολουθείται σωστά η θεραπεία: Η δίαιτα, η άσκηση και τα χάπια, για να ελέγξουν τον διαβήτη πρεπει να ακολουθούνται πιστά. Οι χαμένες δόσεις των φαρμάκων και τα διατροφικά λάθη θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο σάκχαρο του αίματος, σε σημείο που να καθίσταται απαραίτητη η ινσουλίνη. (Κάνετε ινσουλίνη και πήρατε υπερβολική δόση; Δείτε τι πρέπει να κάνετε)

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι ινσουλίνης;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ινσουλίνης που χρησιμοποιούνται όταν η θεραπεία δεν λειτουργεί, όπως:

  • Ινσουλίνη ταχείας δράσης: Εισέρχεται στο σύστημα μέσα σε 30 λεπτά και ελέγχει καλύτερα το σάκχαρο του αίματος κατά τη διάρκεια των γευμάτων και των σνακ.
  • Ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να την απορροφήσει το σώμα, συγκριτικά με την ινσουλίνη ταχείας δράσης, αλλά διαρκεί περισσότερο. Είναι πολύ καλή για τον έλεγχο του σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας και μεταξύ των γευμάτων.
  • Ινσουλίνη μακράς διαρκείας: Αυτός ο τύπος ινσουλίνης σταθεροποιεί τα επίπεδά της για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λειτουργεί καλύτερα το βράδυ, μεταξύ των γευμάτων και όταν είστε νηστικοί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και περισσότερο από 24 ώρες.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν και μείγματα ινσουλίνης που συνδυάζουν μακράς και ταχείας δράσης.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

When Your Type 2 Diabetes Treatment Isn’t Working https://www.webmd.com/diabetes/diabetes-treatment-changes

Insulin, Medicines, & Other Diabetes Treatments https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/insulin-medicines-treatments

Diabetes Education Online https://dtc.ucsf.edu/

When your body can't make enough insulin or can't use insulin, it is called type 2 diabetes. Insulin helps the cells in the body absorb glucose, or sugar, for energy. Without insulin, glucose builds up in the blood resulting in high blood sugar. https://www.massgeneral.org/condition/type-2-diabetes

Diabetic ketoacidosis https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551

Drug treatment of type 2 diabetes mellitus in patients for whom metformin is contraindicated https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3900315/

Clarifying the Role of Insulin in Type 2 Diabetes Management https://diabetesjournals.org/clinical/article/21/1/14/362/Clarifying-the-Role-of-Insulin-in-Type-2-Diabetes

Diabetes and Endocrine Function https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/diabetes-and-endocrine-function