Ύπνος

Φως κατά τη διάρκεια του ύπνου: Μπορεί να βλάψει την υγεία;

Οι άνθρωποι που κοιμούνται με αναμμένο το φως, κρατούν άθελά τους ξύπνιο το νευρικό τους σύστημα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία τους, σύμφωνα με μια νέα μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science. 

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 20 υγιή άτομα, διαπίστωσε ότι μόνο μια νύχτα ύπνου με αναμμένο το φως, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανθρώπινη λειτουργία.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι επηρεάστηκαν οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων, οι οποίοι παρέμειναν υψηλότεροι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συγκριτικά  με τις νύχτες που κοιμόντουσαν με σβηστό φως. Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε αύξηση στην αντίσταση της ινσουλίνης τους. Αύξηση η οποία διήρκησε μέχρι και το επόμενο πρωί. Να υπενθυμίσουμε ότι η ινσουλίνη είναι η κύρια ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος. (Σάκχαρο αίματος: Ποια άλλη ορμόνη το ρυθμίζει εκτός της ινσουλίνης;)

Το φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βλάψει την υγεία;

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι χρειάζεται να εκτίθενται στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να διατηρήσουν σε βέλτιστη κατάσταση τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματός τους. Οι συγκεκριμένοι ρυθμοί, που λειτουργούν σαν εσωτερικά 24ωρα ρολόγια, βοηθούν στη ρύθμιση διαφόρων διεργασιών του σώματος, όπως:

  • ο ύπνος
  • ο μεταβολισμός
  • η απελευθέρωση ορμονών

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, ωστόσο, εκτίθενται σε όλα τα είδη του τεχνητού φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας και η έρευνα δείχνει ότι αυτό κρύβει πολλές παγίδες για την υγεία. Συγκεκριμένα, η έκθεση στο μπλε φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές, καταστέλλει την απελευθέρωση μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, οδηγώντας σε αϋπνία και άλλα προβλήματα ύπνου. Να υπενθυμίσουμε ότι η αϋπνία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. (Μελατονίνη για καλύτερο ύπνο: Μύθος ή αλήθεια;)

Παρόλο που όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω είναι γνωστά από άλλες μελέτες, η ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Phyllis Zee, υπογράμμισε ότι υπάρχει ελάχιστη έρευνα για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η έκθεση στο τεχνητό φως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, αυτή και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν τη δική τους μελέτη σε 20 υγιείς ενήλικες. Οι δέκα από αυτούς, κλήθηκαν να περάσουν δύο νύχτες σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπου κοιμόντουσαν με αμυδρό φωτισμό. Οι άλλοι 10 συμμετέχοντες πέρασαν μια νύχτα κατά την οποία κοιμήθηκαν σε αμυδρό φωτισμό και μια δεύτερη νύχτα σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο. (Ο επαρκής ύπνος μας κρατά πραγματικά υγιείς;)

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι τα αναμμένα φώτα προκάλεσαν μικρή αύξηση στον καρδιακό παλμό των συμμετεχόντων και μείωση στην μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κακό). Επιπρόσθετα, η αντίσταση του σώματος των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη αυξήθηκε μέχρι το επόμενο πρωί. Να υπενθυμίσουμε ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. (Κάνναβη: Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου)

Σύμφωνα με την Δρ. Zee, το ελάχιστο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου ενδεχομένως να μην προκαλεί προβλήματα υγείας, νοουμένου ότι και οι προγονοί μας, που δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, εκτίθονταν στο φως του φεγγαριού. Ως εκ τούτου, στα άτομα που δεν μπορούν να κοιμηθούν στο απόλυτο σκοτάδι, συνιστά να κοιμούνται με ελαφρύ φωτισμό και να προτιμούν το κόκκινο και το πορτοκαλί φως, διότι το μπλε και το λευκό φως διεγείρουν τον εγκέφαλο.

Τα πιο πάνω αποτελέσματα, σύμφωνα με τον  Δρ. Kannan Ramar, πρώην πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου, υποδηλώνουν ότι η νυχτερινή έκθεση στο φως, δυνητικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όμως, σε κάθε περίπτωση,  η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο, οπότε χρειάζονται περισσότερες μελέτες. (Καρδιακές παθήσεις: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε)


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved