Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 294.000 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αναλύσουν το πώς τα διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου άνοιας. (Εξέταση βιταμίνης D)

Η ισχυρότερη συσχέτιση παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 25 νανογραμμομόρια ανά λίτρο (nmol/L). Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν 54% υψηλότερος για τα άτομα που τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους ήταν 25 nmol/L, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα τους (50 nmol/L). (Τι συμβαίνει τον χειμώνα με τα επίπεδα της βιταμίνης D;)

Σε ορισμένους από τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι έως και το 17% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα των ανθρώπων, αυξάνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα (50 nmol/L). (Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας;

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και των δυσκολιών στη γνωστική λειτουργία, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ασθενών. (Άνοια: Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μειώνουν τον κίνδυνο!)

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 5,8 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν είτε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είτε με σχετική άνοια. (Είναι Αλτσχάιμερ ή φυσιολογική γήρανση;)

Σύμφωνα με την Δρ. Marilyn Tan, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Γεροντολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, παρόλο που χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί εάν η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στη μνήμη, η συμπλήρωση βιταμίνης D θεωρείται γενικά ασφαλής και ωφελεί με διάφορους τρόπους την υγεία, ακόμη και αν τελικά δεν μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. (Άνοια: Βοηθάει ο διακρανιακός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός τους ασθενείς;)

«Το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την μελέτη», σύμφωνα με την Tan, «είναι ότι οι άνθρωποι γενικότερα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις. Σε περίπτωση που τα επίπεδα της βιταμίνης D τους είναι χαμηλά, σίγουρα η λήψη συμπληρωμάτων θα ωφελήσει την υγεία τους, ιδιαίτερα την υγεία των οστών τους και ενδεχομένως να μειώσει και τον κίνδυνο άνοιας».

Ποιες είναι οι δράσεις της βιταμίνης D;

Η βιταμίνη D εμφανίζει πολλές και διαφορετικές δράσεις τόσο σε επίπεδο οστικού μεταβολισμού, όσο και στη γενικότερη ρύθμιση του οργανισμού.

Οι οστικές δράσεις περιλαμβάνουν την ευόδωση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου των τροφών από το έντερο. Όταν λείπει η βιταμίνη D, απορροφάται από τις διάφορες τροφές μόνο το 10-15 % των παραπάνω ιχνοστοιχείων. Επιπρόσθετα, προάγει τη σύνθεση της οστεοκαλσίνης, μιας αναβολικής οστικής ορμόνης, βοηθώντας την επιδιόρθωση των μικροκαταγμάτων (microcracks) και της αναδόμησης (remodelling) των οστών.

Ταυτόχρονα με τις οστικές, παρουσιάζει και αρκετές πλειοτροπικές δράσεις, ρυθμίζοντας τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και προάγοντας την άμυνα ενάντια σε εξωτερικούς νοσογόνους παράγοντες (παραγωγή καθελισιδίνης, έλεγχος Τ και Β λεμφοκυττάρων). Επιπλέον συμβάλλει και στην προστασία από τα καρκινικά κύτταρα, ρυθμίζοντας την κυτταρική διαφοροποίηση, την κυτταρική απόπτωση και την αγγειογένεση. (3 τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα σας)

Ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό;

Ποια είναι όμως τα επιθυμητά επίπεδα της VITD; Υπάρχουν δύο κυρίως σχολές στη διεθνή βιβλιογραφία, το Institute Of Medicine (ΙΟΜ) των ΗΠΑ που συστήνει ως κατώτερο φυσιολογικό όριο τα 20 ng/ml και η Endocrine Society των ΗΠΑ που συνιστά τα 30 ng/ml. Δεν υπάρχει, επίσης, συμφωνία για τα ανώτερα επίπεδα, φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τιμές βιταμίνης D πάνω από τα 50 ng/ml. (Η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία των δοντιών;)