Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 294.000 συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αναλύσουν το πώς τα διαφορετικά επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου άνοιας. (Εξέταση βιταμίνης D)

Η ισχυρότερη συσχέτιση παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 25 νανογραμμομόρια ανά λίτρο (nmol/L). Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν 54% υψηλότερος για τα άτομα που τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα τους ήταν 25 nmol/L, σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα τους (50 nmol/L). (Τι συμβαίνει τον χειμώνα με τα επίπεδα της βιταμίνης D;)

Σε ορισμένους από τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι έως και το 17% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί εάν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο σώμα των ανθρώπων, αυξάνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα (50 nmol/L). (Ανεπάρκεια βιταμίνης D: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)


Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας;

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ποικιλία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και των δυσκολιών στη γνωστική λειτουργία, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ασθενών. (Άνοια: Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών μειώνουν τον κίνδυνο!)

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 5,8 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν είτε με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, είτε με σχετική άνοια. (Είναι Αλτσχάιμερ ή φυσιολογική γήρανση;)

Σύμφωνα με την Δρ. Marilyn Tan, κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Γεροντολογίας και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, παρόλο που χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να καθοριστεί εάν η βιταμίνη D θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στη μνήμη, η συμπλήρωση βιταμίνης D θεωρείται γενικά ασφαλής και ωφελεί με διάφορους τρόπους την υγεία, ακόμη και αν τελικά δεν μειώνει τον κίνδυνο άνοιας. (Άνοια: Βοηθάει ο διακρανιακός ηλεκτρικός νευρικός ερεθισμός τους ασθενείς;)

“Το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την μελέτη”, σύμφωνα με την Tan, “είναι ότι οι άνθρωποι γενικότερα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις. Σε περίπτωση που τα επίπεδα της βιταμίνης D τους είναι χαμηλά, σίγουρα η λήψη συμπληρωμάτων θα ωφελήσει την υγεία τους, ιδιαίτερα την υγεία των οστών τους και ενδεχομένως να μειώσει και τον κίνδυνο άνοιας”. (Η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία των δοντιών;)

Για ποιες άλλες καταστάσεις υγείας είναι χρήσιμη η βιταμίνη D;

Έρευνες σχετικά με τη βιταμίνη D, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει με τις ακόλουθες καταστάσεις υγείας:

  • Καρκίνος: Τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D σε ότι αφορά την πρόληψη του καρκίνου είναι μικτά, γι΄αυτό απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
  • Γνωστική υγεία: Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, σχετίζεται με γνωστική εξασθένηση. Με βάση αυτό, η λήψη συμπληρωμάτων θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να ειπωθεί κάτι με ακρίβεια.
  • Κληρονομικές διαταραχές των οστών: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία κληρονομικών διαταραχών που προκύπτουν από την αδυναμία απορρόφησης ή επεξεργασίας της βιταμίνης D.
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας: Έρευνες δείχνουν ότι η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, μειώνει τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας.
  • Οστεοπόρωση: Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D και ασβέστιο μέσω της διατροφής τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση.