Πρόληψη και θεραπεία

Καφές εσπρέσο: Αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης;

Ο τρόπος προετοιμασίας του καφέ επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερίνης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Open Heart, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν επίσης ότι ο εσπρέσο σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης στους άνδρες, παρά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, εν μέρει επειδή περιέχει τις χημικές ουσίες cafestol και kahweol, οι οποίες έχουν συνδεθεί με υψηλότερη «κακή» χοληστερίνη LDL. (Χοληστερίνη: Όλα όσα θες να μάθεις!)

Ο εσπρέσο αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης;

Ερευνητές από τη Νορβηγία αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερα από 20.000 άτομα άνω των 40 ετών, για να εξετάσουν το κατά πόσο η κατανάλωση εσπρέσο μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της χοληστερίνης. (Πώς η «καλή χοληστερίνη» μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τρία με πέντε φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα, είχαν αυξημένη ολική χοληστερίνη συγκριτικά με όσους δεν έπιναν εσπρέσο, με τους άνδρες να υφίστανται μεγαλύτερη επίδραση συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η καθημερινή κατανάλωση έξι ή περισσότερων φλιτζανιών βρασμένου ή στιγμιαίου παγωμένου καφέ, συνδέθηκε με αυξημένη ολική χοληστερίνη, τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Έξι ή περισσότερα φλιτζάνια φιλτραρισμένου καφέ την ημέρα, συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης μόνο στις γυναίκες. (Καφές: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ;)

Πώς να πίνετε τον καφέ σας για να μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερίνης;

Η Michelle Routhenstein, MS, RD, διαιτολόγος καρδιολογίας στο Entirely Nourished, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε ότι το βασικό εργαλείο για μείωση του κινδύνου αύξησης της ολικής χοληστερίνης, είναι η μείωση της κατανάλωσης του εσπρέσο σε έως δύο φλιτζάνια την ημέρα. (Καφές: Τελικά, ωφελεί ή βλάπτει τον εγκέφαλο;)

Όπως υπογράμμισε, όταν ο καφές δεν φιλτράρεται, προκύπτουν έως και 30 φορές περισσότερες ενώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της χοληστερίνης, συγκριτικά με τον φιλτραρισμένο καφέ. Οπότε, η μείωση του αφιλτράριστου καφέ κρίνεται απαραίτητη για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. (Καφεΐνη: Μπορεί να σας κρατήσει ξύπνιους, αλλά όχι αλάνθαστους!)

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνονται ανησυχητικά, δεν είναι απαραίτητο να κόψετε εντελώς τον καφέ για να υποστηρίξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Αντίθετα προτείνεται η κατανάλωση της συνιστώμενης ποσότητας για κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του και τις συστάσεις του γιατρού του.

Να υπενθυμίσουμε, ο καφές με καφεΐνη είναι διεγερτικός και ως εκ τούτου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ταχυκαρδία και κολπική μαρμαρυγή. Η μείωση του καφέ και κατά συνέπεια τα υγιή επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, ευνοούν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής. (Καφεΐνη: Πόση περιέχει ένα φλυτζάνι καφέ και πότε πρέπει να αποφεύγεται;)

Ποια ποσότητα καφεΐνης θεωρείται υπερβολική;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα (με καφεΐνη), θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν και να την περιορίσουν σε όχι περισσότερη από 400 χιλιοστόγραμμα (mg) την ημέρα. Αυτή η ποσότητα θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες.

Η υπερκατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως:


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Espresso Is Linked to Higher Total Cholesterol Levels https://www.verywellhealth.com/espresso-higher-total-cholesterol-levels-5323708

Elevated LDL cholesterol and increased risk of myocardial infarction and atherosclerotic cardiovascular disease in individuals aged 70-100 years: a contemporary primary prevention cohort https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33186534/

Cafestol and Kahweol: A Review on Their Bioactivities and Pharmacological Properties https://www.mdpi.com/1422-0067/20/17/4238/htm

Association between espresso coffee and serum total cholesterol: the Tromsø Study 2015–2016 https://openheart.bmj.com/content/9/1/e001946.long