Διατροφή, Καρκίνος

Καφές: Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ;

Ο καφές είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ρόφημα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση καφέ προσφέρει οφέλη για την υγεία και μπορεί ακόμη και να προλάβει τον καρκίνο. Τι λένε, λοιπόν, τα αποδεικτικά στοιχεία;

Ποια είναι η σχέση του καφέ και του καρκίνου;

Ο καρκίνος είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστεί η αιτία του. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει πολλές διαφορετικές ουσίες για να διαπιστώσουν αν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου ενός ατόμου. Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο είναι γνωστές ως καρκινογόνες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εξέτασε πάνω από 1.000 μελέτες σε ανθρώπους και ζώα και δεν εντόπισε αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι ο καφές είναι καρκινογόνος.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη σχέση μεταξύ καφέ και καρκίνου. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί, στην πραγματικότητα, να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών καρκίνου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 έδειξε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος και του ενδομητρίου.

Παρόλο που παλαιότερες μελέτες ενίοτε διαπίστωναν σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της εμφάνισης καρκίνου, η αιτία ήταν συχνά το κάπνισμα και όχι ο καφές. Οι άνθρωποι που καπνίζουν τείνουν επίσης να πίνουν περισσότερο καφέ.

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία είναι υποπροϊόν της διαδικασίας καβουρδίσματος.

Η IARC κατατάσσει το ακρυλαμίδιο στην ομάδα 2Α ως πιθανό καρκινογόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ακρυλαμίδιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στα ζώα. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί εάν αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους.

Ο καφές δεν περιέχει ακρυλαμίδιο, εκτός εάν έχει προέλθει από καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Οι άνθρωποι που ανησυχούν για το ακρυλαμίδιο μπορούν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τύπο καφέ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το ακρυλαμίδιο εμφανίζεται επίσης σε:

  • Καπνός τσιγάρων
  • βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή πλαστικού, χαρτιού και βαφών
  • αμυλούχα τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία, για παράδειγμα, πατάτες τηγανιτές και πατατάκια

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS) αναφέρει ότι το ακρυλαμίδιο υπάρχει επίσης σε συσκευασίες τροφίμων και ορισμένες κόλλες.

Οι άνθρωποι μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ακρυλαμίδιο με το να γνωρίζουν τις μεθόδους μαγειρέματος και να μην καπνίζουν. Μπορούν να ψήνουν ή να βράζουν τις πατάτες αντί να τις τηγανίζουν και να φρυγανίζουν το ψωμί μέχρι να γίνει ανοιχτό αντί για σκούρο καφέ.

Υπάρχει επίσης σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης πολύ ζεστών υγρών και του καρκίνου του οισοφάγου ή του στομάχου. Επομένως, είναι καλύτερο να αφήνετε τον καφέ να κρυώσει ελαφρώς πριν τον πιείτε, ιδίως αν δεν περιέχει γάλα. Μια μελέτη του 2019 συνέστησε ότι οι βέλτιστες ασφαλείς θερμοκρασίες για την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων είναι μεταξύ 70-80 °C.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την εμφάνιση του καρκίνου;

Οι περισσότεροι καρκίνοι εμφανίζονται λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων, του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής των ανθρώπων.

Ορισμένοι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο περιλαμβάνουν:

  • κάπνισμα
  • το αυξημένο βάρος
  • η ανθυγιεινή διατροφή
  • κατανάλωση αλκοόλ
  • ορισμένες υπάρχουσες παθήσεις, όπως ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)
  • έκθεση στον ήλιο
  • κίνδυνοι στο χώρο εργασίας, όπως έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και ακτινοβολία
  • συγκεκριμένα κληρονομικά γονίδια, αν και πρόκειται για σχετικά σπάνια αιτία

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου μπορούν να συνδυαστούν και να αυξήσουν την πιθανότητα ένα άτομο να αναπτύξει καρκίνο. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να έχει ανθυγιεινή διατροφή και να μην ασκείται αρκετά.

Η κατανάλωση καφέ ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι απίθανο να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ο καφές περιέχει καφεΐνη, ένα διεγερτικό που κάνει τον εγκέφαλο να βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση και αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση.

Τα άτομα που έχουν καρδιακά προβλήματα μπορεί να επιλέξουν να αποφεύγουν τον καφέ, εάν αισθάνονται ταχυπαλμίες μετά την κατανάλωσή του. Ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε ορισμένους ανθρώπους και μπορεί να ερεθίσει το στομάχι.

Η κατανάλωση καφέ το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο και ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να αντικαταστήσετε τον καφέ με μια έκδοση χωρίς καφεΐνη ή με ένα τσάι από βότανα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Θα έπρεπε οι άνθρωποι να πίνουν λιγότερο καφέ;

Οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ περιέχουν κάποιο ακρυλαμίδιο. Οι καταναλωτές καφέ μπορούν να αποφύγουν αυτή τη χημική ουσία επιλέγοντας μη καβουρδισμένους κόκκους καφέ, αν και αυτοί έχουν πολύ διαφορετική γεύση.

Η FDA συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 4-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συμβουλεύει ότι τα παιδιά ή οι έφηβοι δεν πρέπει να καταναλώνουν προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη.

Οι γιατροί γενικά προτείνουν επίσης στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν να περιορίσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Ωστόσο, οι σχετικές οδηγίες μπορεί να ποικίλλουν και μπορεί να είναι δύσκολο να τηρηθούν, επειδή διαφέρει και η περιεκτικότητα του καφέ.

Τα άτομα που προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ μπορεί να επιθυμούν να ζητήσουν ιατρική συμβουλή ή να κόψουν εντελώς τον καφέ και άλλα καφεϊνούχα προϊόντα.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να μειώσει την ποσότητα καφέ που πίνει, θα πρέπει να το κάνει σταδιακά. Η μείωση της καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Η αντικατάσταση του καφέ με τσάι, καφέ χωρίς καφεΐνη, νερό ή τσάι από βότανα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη καφεΐνης από ένα άτομο. Τα μαύρα τσάι και ορισμένα τσάι βοτάνων, όπως το πράσινο τσάι, περιέχουν καφεΐνη. Ωστόσο, συνήθως είναι μικρότερη ποσότητα από αυτή που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καφέ;

Μια μελέτη του 2017 εξέτασε ένα ευρύ φάσμα στοιχείων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ είναι γενικά ασφαλής. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία.

Η μελέτη συνέκρινε άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ με άτομα που έπιναν τις ακόλουθες ποσότητες καφέ κάθε μέρα:

  • περίπου 4-7 φλιτζάνια
  • περίπου 1-3 φλιτζάνια
  • ένα επιπλέον φλιτζάνι

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλες οι ομάδες που έπιναν καφέ είχαν χαμηλότερο ποσοστό καρκίνου από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ. Οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο καφέ είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των ακόλουθων μορφών καρκίνου:

Η μελέτη δεν διαπίστωσε ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των ακόλουθων καρκίνων:

Άλλα οφέλη της κατανάλωσης καφέ περιλάμβαναν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ηπατικών παθήσεων και νόσου του Πάρκινσον. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα ήταν πιο ευεργετική.

Το British Medical Journal εξέδωσε μια σειρά διορθώσεων το 2018. Ωστόσο, οι διορθώσεις αυτές δεν άλλαξαν τα συνολικά ευρήματα της μελέτης.

Μια μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 6%.

Ο καφές περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά. Πρόκειται για ουσίες που μπορούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη των κυττάρων. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τα πιθανά οφέλη των αντιοξειδωτικών για την υγεία.

Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε :


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Environmental Carcinogens and Cancer Risk https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/substances/carcinogens

IARC Monographs evaluate drinking coffee, maté, and very hot beverages https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/07/pr244_E.pdf

Coffee drinking and cancer risk: an umbrella review of meta-analyses of observational studies https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12885-020-6561-9

Associations of Coffee Drinking and Cancer Mortality in the Cancer Prevention Study-II https://www.researchgate.net/publication/318746384_Associations_of_Coffee_Drinking_and_Cancer_Mortality_in_the_Cancer_Prevention_Study-II

Coffee and cancer – what does the evidence say? https://news.cancerresearchuk.org/2016/06/15/coffee-and-cancer-what-does-the-evidence-say/

Dietary Acrylamide and Human Cancer: A Systematic Review of Literature https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164905/

What is acrylamide? https://www.fda.gov/food/chemical-contaminants-food/acrylamide-questions-and-answers

CHEMICALS AND CANCER https://www.cancer.org/healthy/cancer-causes/chemicals/acrylamide.html

A Review of Hot Beverage Temperatures—Satisfying Consumer Preference and Safety https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.14699

Spilling the Beans: How Much Caffeine is Too Much? https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much

Do mothers need more calories while breastfeeding? https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/maternal-diet.html

Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes https://www.bmj.com/content/359/bmj.j5024

Coffee consumption and reduced risk of developing type 2 diabetes: a systematic review with meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29590460/