Γυναίκα

Κάνναβη: Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν κάνναβη για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Όμως, είναι πράγματι αποτελεσματικό;

Σύμφωνα με την Sameena Rahman, MD, πιστοποιημένη OB-GYN στο Κέντρο Γυναικολογίας και Καλλυντικών στο Σικάγο, η κάνναβη έχει βοηθήσει ορισμένες από τις ασθενείς της στη διαχείριση προβλημάτων ύπνου και διάθεσης, που προέκυψαν λόγω εμμηνόπαυσης. Όπως ανέφερε η ίδια, συνιστά την κάνναβη σε ασθενείς που δεν θέλουν να λάβουν θεραπείες πρώτης γραμμής, όπως η ορμονική θεραπεία.

Υπάρχουν διάφορες μορφές κάνναβης, οι οποίες λειτουργούν διαφορετικά. Η κανναβιδιόλη (CBD) – μια μη ψυχοδραστική χημική ουσία που υπάρχει στην κάνναβη – ήταν αποτελεσματική για μια από τις ασθενείς της Rahman, η οποία πλέον άρχισε να κοιμάται καλύτερα και να είναι πιο λειτουργική με τα παιδιά της, στο σπίτι και στη δουλειά της. (Η κάνναβη βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Η κάνναβη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause, διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν κάνναβη για να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσής τους, όπως οι διαταραχές του ύπνου, το άγχος, οι εξάψεις και η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. (5 τρόποι να αντιμετωπίσετε το άγχος της εμμηνόπαυσης)

Η νέα μελέτη αξιολόγησε τα οφέλη, τόσο της CBD, όσο και της δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC), αλλά η μορφή της έρευνας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την κλινική επιτυχία της κάνναβης στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κάνναβη, ανάλογα με την μορφή της μπορεί να βελτιώσει συγκεκριμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και συνήθως οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν κάποιο όφελος. (5 φυτικές θεραπείες για την εμμηνόπαυση)

Πώς η κάνναβη ανακουφίζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Η εμμηνόπαυση συμβαίνει κάπου στα 40-58 χρόνια μιας γυναίκας, όταν για ένα συνεχόμενο χρόνο δεν έχει περίοδο. Η εμμηνόπαυση αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του σώματος και του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται επώδυνα συμπτώματα. Τα εν λόγω συμπτώματα προκύπτουν σε περιοχές του σώματος με μειωμένα οιστρογόνα, τα οποία τείνουν να υπάρχουν σχεδόν σε όλο το γυναικείο σώμα. Σύμφωνα με την Rahman, οι υποδοχείς των οιστρογόνων βρίσκονται παντού στο γυναικείο σώμα, από τον εγκέφαλο μέχρι το δέρμα. (Εμμηνόπαυση: Φάρμακο για την αϋπνία μειώνει τις νυχτερινές εξάψεις)

Ορισμένες χημικές ουσίες που υπάρχουν στην THC μιμούνται την ανανδαμίδη, μια ένωση που παράγεται από το σώμα και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, τη διάθεση, το άγχος και τον ύπνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, η παραγωγή ανανδαμίδης ελέγχεται από τα οιστρογόνα, τα οποία μειώνονται κατά την περιεμμηνόπαυση. Τα μειωμένα επίπεδα των οιστρογόνων οδηγούν σε μια μεγάλη λίστα συμπτωμάτων, όπως προβλήματα ύπνου, άγχος και εξάψεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι ασθενείς βλέπουν την κάνναβη ως μια ελκυστική θεραπεία, επειδή αποδεδειγμένα μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα από τα πιο πάνω προβλήματα, ανεξάρτητα από το αν προκύπτουν ή όχι από την εμμηνόπαυση. (Γιατί η εμμηνόπαυση προκαλεί ναυτία; Πώς θα την διαχειριστείτε;)

Η χρήση κάνναβης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης είναι ασφαλής;

Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη κάνναβης, τα οποία έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στον οργανισμό. Οι άνθρωποι λοιπόν που δεν γνωρίζουν τις διαφορές τους, αγνοούν και το πώς θα επιδράσουν στο σώμα τους.

Για παράδειγμα, η CBD μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά δεν ανεβάζει τους ανθρώπους. Η THC, από την άλλη, μπορεί να προκαλέσει ψυχική ευφορία και να παραμορφώσει την αντίληψη των ανθρώπων για τον χρόνο. Ενώ σε χαμηλές δόσεις η THC έχει ηρεμιστικό αποτέλεσμα, σε υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει άγχος. (7 βότανα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης)

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι δεν επωφελούνται όλες οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την κάνναβη. Μερικές φτάνουν στα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν παρενέργειες, όπως το άγχος και η υπερκατανάλωση τροφής. Με βάση αυτό, η ενδελεχής συζήτηση με τον γιατρό, πριν την χρήση οποιουδήποτε προϊόντος κάνναβης για σκοπούς βελτίωσης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κρίνεται απαραίτητη. (Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση το στήθος; Τι μπορείτε να κάνετε;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can Cannabis Relieve Menopause Symptoms? https://www.verywellhealth.com/cannabis-menopause-symptoms-6823261

Hypothalamic POMC neurons promote cannabinoid-induced feeding https://www.nature.com/articles/nature14260

Cannabis, a cause for anxiety? A critical appraisal of the anxiogenic and anxiolytic properties https://translational-medicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12967-020-02518-2

A survey of medical cannabis use during perimenopause and postmenopause https://journals.lww.com/menopausejournal/Fulltext/2022/09000/A_survey_of_medical_cannabis_use_during.6.aspx