Γυναίκα

Εμμηνόπαυση: Φάρμακο για την αϋπνία μειώνει τις νυχτερινές εξάψεις

Εκατοντάδες γυναίκες παλεύουν για χρόνια με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση και οι δυσκολίες στον ύπνο. Τώρα, μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep, δείχνει ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες για την αντιμετώπιση διαταραχών ύπνου, μπορεί να ανακουφίσει κάποια από αυτά τα συμπτώματα. (Εξάψεις: Μάθετε τις 14 πιθανές αιτίες)

Τα φάρμακα για την αϋπνία μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες γυναικών. Στη μία ομάδα, οι γυναίκες έλαβαν ένα φάρμακο για την αϋπνία, το λεγόμενο suvorexant (Belsomra), ενώ στη δεύτερη ομάδα οι γυναίκες έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο. Η ερευνητική ομάδα, μελετώντας τα δεδομένα της, διαπίστωσε ότι τα οφέλη του φαρμάκου, υπερέβαιναν το όφελος για το οποίο είχε αρχικά δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το suvorexant, δεν είχαν μόνο καλύτερο ύπνο, αλλά την ίδια ώρα είδαν και τη νυχτερινή τους εφίδρωση να μειώνεται. (Εμμηνόπαυση: Ο καθιστικός τρόπος ζωής επιδεινώνει τις εξάψεις;)

Σύμφωνα με τον Shadab Rahman, επίκουρο καθηγητή στο τμήμα ιατρικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος για τις γυναίκες, με ορμονικές και άλλες αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών, με περίπου το 40 – 60% των γυναικών να αναφέρουν σημαντικές διαταραχές ύπνου. (Εμμηνόπαυση: Τι σχέση έχει η μυϊκή μάζα με τη σοβαρότητα των εξάψεων;)

Ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικό μέρος της ανθρώπινης ευεξίας και υγείας. Ο διαταραγμένος ύπνος έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, που κυμαίνονται από κατάθλιψη μέχρι διαβήτη. Ο κίνδυνος μιας γυναίκας να αναπτύξει αυτές τις καταστάσεις αυξάνεται σημαντικά κατά την εμμηνόπαυση. Το ερώτημα που γεννιέται όμως, είναι το κατά πόσον το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να μετριάσει τον κίνδυνο των πιο πάνω διαταραχών. Σύμφωνα με τον Rahman, το suvorexant, ενδεχομένως να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών της διάθεσης σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δεδομένου ότι με την βελτίωση του ύπνου, βελτιώνεται η διάθεση και η γενική ευημερία του ανθρώπου, μακροπρόθεσμα.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι το suvorexant μπορεί να μειώσει τις νυχτερινές εφιδρώσεις και την αυπνία, αλλά δεν φάνηκε να επηρεάζει τα υπόλοιπα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις κατά τη διάρκεια της μέρας, με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι χρειάζεται περεταίρω μελέτη για επιβεβαίωση και επέκταση των ευρημάτων. Σύμφωνα με τον Rahman, η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει συγκεκριμένα τη χρήση του suvorexant σε ότι αφορά την καταπολέμηση της εφίδρωσης, αντί της αϋπνίας. (15 πιθανοί λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας)

Πώς λειτουργεί το Suvorexant;

Το Suvorexant δρα μπλοκάροντας τους υποδοχείς μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο, γνωστή ως ορεξίνη, η οποία εμπλέκεται στην εγρήγορση και την αφύπνιση και ως εκ τούτου βελτιώνει τον ύπνο.

Την ίδια ώρα, αυτή η επίδραση συμβάλλει και στη μείωση των εξάψεων. Η Δρ Stephanie Faubion διευθύντρια της Βορειοαμερικανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, υπογράμμισε ότι παρόλο που το suvorexant δεν φάνηκε να ανακουφίζει τις ημερήσιες εξάψεις, ενδεχομένως να είναι το καταλληλότερο φάρμακο για την ανακούφιση των νυχτερινών εξάψεων. (Βοηθούν οι βιταμίνες στην εμμηνόπαυση;)

Ποιες θεραπείες χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;

Οι γυναίκες με τυπικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης μπορούν να στραφούν προς την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για ανακούφιση, αλλά ορισμένες την αποφεύγουν λόγω φόβου για άλλες καταστάσεις υγείας, όπως ο καρκίνος.

Επιπρόσθετα, για τις διαταραχές του ύπνου μπορεί να βοηθήσει η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, όπως και ορισμένα άλλα φάρμακα για την αϋπνία.