PEVARYL κρέμα 1% W/W 30G

Γεωργία Κακαφώνη
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση της κρέμας Pevaryl;

Η κρέμα Pevaryl μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Με ποιο τρόπο μπορώ να χρησιμοποιήσω την κρέμα Pevaryl και ποια είναι η δοσολογία της;

Η κρέμα Pevaryl εφαρμόζεται στο δέρμα δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ), με ελαφρύ μασάζ στην περιοχή που πάσχει με ήπιες κινήσεις.

Για περιπτώσεις ονυχομυκητιάσεων συστήνεται η εφαρμογή της μια φορά την ημέρα και η κάλυψη της περιοχής με αδιάβροχο επίδεσμο.

Η θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί για μερικές ημέρες ακόμα και μετά την ίαση, ώστε να αποφευχθεί πιθανή υποτροπή της μυκητίασης. Συνήθως, η θεραπεία διαρκεί 2 έως 4 εβδομάδες. Για την πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να χρειαστεί παρατεταμένη θεραπεία.

Αντενδείξεις

Ποιοι δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κρέμα Pevaryl;

Η κρέμα Pevaryl δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα με υπερευαισθησία στη νιτρική εκοναζόλη (δραστική ουσία) ή σε κάποιο από τα έκδοχα του προϊόντος.

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχετε αν χρησιμοποιείτε την κρέμα Pevaryl;

Η κρέμα Pevaryl προορίζεται μόνο για εξωτερική χρήση. ΔΕΝ πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα μάτια, ούτε να λαμβάνεται από το στόμα. Σε περίπτωση εμφάνισης αντίδρασης υπερευαισθησίας ή χημικού ερεθισμού, η χρήση της πρέπει να διακοπεί.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τα έκδοχα που περιέχονται στο σκεύασμα:

Η κρέμα Pevaryl περιέχει βουτυλοϋδροξυανισόλη Ε320, η οποία μπορεί να προκαλέσει τοπικές αντιδράσεις στο δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής) ή ερεθισμό στα μάτια και τους βλεννογόνους. Ακόμη, περιέχει βενζοϊκό οξύ Ε210, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ήπιο ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους.

Ποιων φαρμάκων η συγχορήγηση μαζί με την κρέμα Pevaryl απαιτεί προσοχή;

Πριν χρησιμοποιήσετε το φάρμακο, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας σε περίπτωση που παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα άλλα φάρμακα (ακόμα και αυτά για τα οποία δεν απαιτείται συνταγή). Επίσης, θα πρέπει να αναφέρετε εάν έχετε λάβει πρόσφατα ή βρίσκεστε σε αγωγή με από του στόματος χορηγούμενα αντιπηκτικά π.χ. βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη, καθώς μπορεί να χρειαστεί τροποποίηση της δοσολογίας του αντιπηκτικού.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Τι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσει η χρήση της κρέμας Pevaryl;

  • Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν αναφερθεί από ορισμένα άτομα τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει την κρέμα Pevaryl είναι: φαγούρα, πόνος και μια αίσθηση καψίματος στο δέρμα.

  • Με μικρότερη συχνότητα έχουν αναφερθεί: πρήξιμο, κοκκίνισμα της περιοχής εφαρμογής και δυσφορία.

  • Ακόμη, έχουν υπάρξει περιπτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων, δερματίτιδας εξ επαφής, αγγειοοιδήματος, εμφάνισης εξανθημάτων, φυσαλίδων και απολέπισης στο δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση αν εμφανίσετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια (ακόμη και αν αυτή δεν αναφέρεται στο φύλλο οδηγιών), θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας!

Κύηση

Μπορεί η κρέμα Pevaryl να χρησιμοποιείται από εγκύους;

  Από μελέτες σε ζώα έχει αποδειχθεί ότι η εκοναζόλη (δραστική ουσία της κρέμας Pevaryl) χαρακτηρίζεται από τοξικότητα στο αναπαραγωγικό σύστημα. Στους ανθρώπους η απορρόφηση εκοναζόλης μέσω του δέρματος είναι μικρή (<10%) μετά από τοπική εφαρμογή της κρέμας σε ανέπαφο δέρμα. Δεν υπάρχουν όμως αρκετές μελέτες για ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση της κρέμας Pevaryl σε έγκυες γυναίκες και δεν είναι διαθέσιμα άλλα σχετικά επιδημιολογικά δεδομένα.

  Λόγω της συστηματικής απορρόφησης, η κρέμα Pevaryl δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, εκτός εάν ο θεράπων ιατρός θεωρεί ότι είναι αναγκαία η χρήση της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου, μόνο εάν το αναμενόμενο όφελος από τη χρήση της για τη μητέρα υπερτερεί των πιθανών κινδύνων για το έμβρυο.

Γαλουχία

Μπορεί η κρέμα Pevaryl να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες που θηλάζουν;

Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά τη χορήγηση νιτρικής εκοναζόλης από το στόμα σε θηλάζοντες αρουραίους, η εκοναζόλη και/ή οι μεταβολίτες της απεκκρίθηκαν στο γάλα και βρέθηκαν στα μικρά τους που θήλαζαν. Δεν όμως είναι γνωστό εάν η δερματική χρήση της κρέμας Pevaryl σε ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε τέτοια απορρόφηση εκοναζόλης από το δέρμα, ώστε να επιτυγχάνονται ανιχνεύσιμες ποσότητες στο μητρικό γάλα. Επομένως, πρέπει οι θηλάζουσες μητέρες να είναι προσεκτικές αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την κρέμα και να συμβουλεύονται το γιατρό τους προτού τη χρησιμοποιήσουν.