Πρόληψη και θεραπεία

Ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας δεν είναι μεγαλύτερος με το εμβόλιο COVID-19 σε σχέση με άλλα εμβόλια

Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο COVID-19;

Οι ερευνητές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με έναν δυνητικά αυξημένο κίνδυνο μυοπερικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19.  Τα νέα δεδομένα ωστόσο, δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας δεν είναι μεγαλύτερος μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, συγκριτικά με άλλους συνήθεις εμβολιασμούς και μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερος.

Για τη μελέτη, ο Ryan Ruiyang Ling, MBBS, φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και η ομάδα του, αξιολόγησαν δεδομένα από τέσσερις διεθνείς βάσεις δεδομένων. Εκτός από τους εμβολιασμούς για την COVID-19 (n = 395 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια είναι εμβόλια mRNA), εξέτασαν δεδομένα και για εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς (n = 2,9 εκατομμύρια), της γρίπης (n = 1,5 εκατομμύρια) και άλλων μολυσματικών ασθενειών (n = 5,5 εκατομμύρια) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1947 και Δεκεμβρίου 2021. (Μυοκαρδίτιδα: 8 εβδομάδες μεταξύ των εμβολίων COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, διαπιστώθηκε ότι η συνολική επίπτωση της μυοπερικαρδίτιδας ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19, ήταν 18 περιπτώσεις. Αυτό το ποσοστό, ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι για τα άλλα εμβόλια που μελετήθηκαν, για τα οποία υπήρχαν κατά μέσο όρο 56 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς προσδιορίστηκε ότι είχε τον υψηλότερο κίνδυνο.

Για άτομα κάτω των 30 ετών (40,9 περιπτώσεις/εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και για άνδρες (23 περιπτώσεις/εκατομμύριο), ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ήταν κάπως υψηλότερος. Επίσης, ένας κάπως υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε σχέση με τα εμβόλια mRNA (22,6 περιπτώσεις/εκατομμύριο) και με τους δεύτερους εμβολιασμούς (31,1 περιπτώσεις/εκατομμύριο), σε σύγκριση με όλους τους εμβολιασμούς για την COVID-19 στον γενικό πληθυσμό. Περισσότερο από το 90% αυτών που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό με κάποιο εμβόλιο mRNA, ήταν άνδρες, των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 25 έτη. (Η COVID-19 αυξάνει τον επιπολασμό των καρδιακών παθήσεων;)

Σημειώνεται ότι ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η ανάλυση περιελάμβανε ένα χαμηλό ποσοστό ατόμων κάτω των 12 ετών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα γενίκευσης των αποτελεσμάτων για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τα εμβολιασμένα άτομα άνω των 12 ετών, σε σύγκριση με τους άλλους συνήθεις εμβολιασμούς, ενώ σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα οφέλη του εμβολιασμού συνεχίζουν να υπερτερούν κατά πολύ του οπουδήποτε κινδύνου.

Μια εξήγηση για τις περιπτώσεις μυοπερικαρδίτιδας, που ισχύει και τους άλλους εμβολιασμούς, θα μπορούσε να είναι η γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος μετά τον εμβολιασμό, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την καρδιά.

Τι είναι η περικαρδίτιδα;

Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του λεπτού σάκου που περιβάλλει την καρδιά.

Τα δύο στρώματα του περικαρδίου έχουν μία μικρή ποσότητα υγρού μεταξύ τους, ώστε να αποτρέπεται η τριβή όταν η καρδιά χτυπά. Όταν αυτά τα στρώματα υφίστανται φλεγμονή, εμφανίζεται πόνος στο στήθος.

Ο ρόλος του περικαρδιακού υγρού είναι να λιπαίνει την καρδιά και το περικάρδιο και να τα προστατεύει από τη μόλυνση. Το περικάρδιο επίσης βοηθά στο να διατηρείται η καρδιά στη σωστή θέση εντός του θωρακικού τοιχώματος.

Η περικαρδίτιδα είναι μία φλεγμονώδης πάθηση, συνήθως οξεία, εμφανίζεται ξαφνικά και διαρκεί από λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες.

Η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις περικαρδίτιδας δεν είναι γνωστή, αλλά οι ιογενείς λοιμώξεις θεωρούνται υπεύθυνες για το 80-90% των περιπτώσεων.

Οτιδήποτε άλλο προκαλεί φλεγμονή, όπως ο καρκίνος ή κάποια φάρμακα, μπορεί επίσης να προκαλέσει περικαρδίτιδα. (Μυοκαρδίτιδα: Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει φλεγμονή στην καρδιά;)

Άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις της καρδιάς είναι οι εξής:

  • Ενδοκαρδίτιδα. Είναι η φλεγμονή του ενδοκαρδίου, της εσωτερικής επένδυσης των καρδιακών θαλάμων και βαλβίδων. Συνήθως προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.
  • Μυοκαρδίτιδα. Είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίου). Συνήθως προκαλείται από ιογενή λοίμωξη.
  • Μυοπερικαρδίτιδα. Είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός και του περικαρδίου.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved