Πρόληψη και θεραπεία

Ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας δεν είναι μεγαλύτερος με το εμβόλιο COVID-19 σε σχέση με άλλα εμβόλια

Είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας μετά το εμβόλιο COVID-19;

Οι ερευνητές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με έναν δυνητικά αυξημένο κίνδυνο μυοπερικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19.  Τα νέα δεδομένα ωστόσο, δείχνουν ότι ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας δεν είναι μεγαλύτερος μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19, συγκριτικά με άλλους συνήθεις εμβολιασμούς και μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χαμηλότερος.

Για τη μελέτη, ο Ryan Ruiyang Ling, MBBS, φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και η ομάδα του, αξιολόγησαν δεδομένα από τέσσερις διεθνείς βάσεις δεδομένων. Εκτός από τους εμβολιασμούς για την COVID-19 (n = 395 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια είναι εμβόλια mRNA), εξέτασαν δεδομένα και για εμβολιασμούς κατά της ευλογιάς (n = 2,9 εκατομμύρια), της γρίπης (n = 1,5 εκατομμύρια) και άλλων μολυσματικών ασθενειών (n = 5,5 εκατομμύρια) που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου 1947 και Δεκεμβρίου 2021. (Μυοκαρδίτιδα: 8 εβδομάδες μεταξύ των εμβολίων COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο)

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, διαπιστώθηκε ότι η συνολική επίπτωση της μυοπερικαρδίτιδας ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς κατά της νόσου COVID-19, ήταν 18 περιπτώσεις. Αυτό το ποσοστό, ήταν σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι για τα άλλα εμβόλια που μελετήθηκαν, για τα οποία υπήρχαν κατά μέσο όρο 56 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς προσδιορίστηκε ότι είχε τον υψηλότερο κίνδυνο.

Για άτομα κάτω των 30 ετών (40,9 περιπτώσεις/εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και για άνδρες (23 περιπτώσεις/εκατομμύριο), ο κίνδυνος μυοπερικαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 ήταν κάπως υψηλότερος. Επίσης, ένας κάπως υψηλότερος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε σχέση με τα εμβόλια mRNA (22,6 περιπτώσεις/εκατομμύριο) και με τους δεύτερους εμβολιασμούς (31,1 περιπτώσεις/εκατομμύριο), σε σύγκριση με όλους τους εμβολιασμούς για την COVID-19 στον γενικό πληθυσμό. Περισσότερο από το 90% αυτών που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό με κάποιο εμβόλιο mRNA, ήταν άνδρες, των οποίων η μέση ηλικία ήταν τα 25 έτη. (Η COVID-19 αυξάνει τον επιπολασμό των καρδιακών παθήσεων;)

Σημειώνεται ότι ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η ανάλυση περιελάμβανε ένα χαμηλό ποσοστό ατόμων κάτω των 12 ετών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα γενίκευσης των αποτελεσμάτων για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για τα εμβολιασμένα άτομα άνω των 12 ετών, σε σύγκριση με τους άλλους συνήθεις εμβολιασμούς, ενώ σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα οφέλη του εμβολιασμού συνεχίζουν να υπερτερούν κατά πολύ του οπουδήποτε κινδύνου.

Μια εξήγηση για τις περιπτώσεις μυοπερικαρδίτιδας, που ισχύει και τους άλλους εμβολιασμούς, θα μπορούσε να είναι η γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση του σώματος μετά τον εμβολιασμό, η οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει την καρδιά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μυοπερικαρδίτιδα;

Μυοπερικαρδίτιδα είναι φλεγμονή σε δύο διαφορετικά μέρη της καρδιάς, αλλά κυρίως στον προστατευτικό σάκο που περιβάλλει την καρδιά, που ονομάζεται περικάρδιο. Οι περισσότερες περιπτώσεις μυοπερικαρδίτιδας έχουν ως αιτία τους κάποιον ιό, αλλά ευτυχώς υπάρχουν διάφορα φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. (Μυοκαρδίτιδα: Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος έχει φλεγμονή στην καρδιά;)

Τα συμπτώματα που προκαλεί η μυοπερικαρδίτιδα είναι:

Οι βασικότερες αιτίες της μυοπερικαρδίτιδας είναι:

  • Ιοί, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19
  • Βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης
  • Παράσιτα
  • Μύκητες
  • Εμβόλια κατά της ευλογιάς ή της COVID-19
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Φλεγμονώδεις ασθένειες (όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα)
  • Καρκίνος που έχει κάνει μετάσταση
  • Ακτινοβολία στο στήθος


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved