Διατροφή

Παπάγια: 7 λόγοι για να την εντάξεις στη διατροφή σου

Η παπάγια (Carica papaya) είναι ένα από τα πιο γνωστά τροπικά φρούτα, που καλλιεργείται σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Χαβάη και η Νοτιανατολική Ασία. Έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα όταν ωριμάσει, γλυκιά γεύση και καταναλώνεται ευρέως για την υψηλή διατροφική του αξία και τα πολλαπλά οφέλη υγείας που παρουσιάζει.

Γιατί είναι ωφέλιμη η κατανάλωση παπάγιας;

  1. Έχει υψηλή θρεπτική αξία

Η παπάγια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, β-καροτίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, κάλιο και λυκοπένιο.

Επιπλέον, η ώριμη αλλά και η άγουρη παπάγια αποτελούν εξαιρετική πηγή παπαΐνης, μιας πρωτεάσης κυστεΐνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των σκληρών πρωτεϊνικών αλυσίδων στο κρέας. Για το λόγο αυτό, η παπάγια χρησιμοποιείται ευρύτατα εδώ και χιλιάδες χρόνια για την τρυφεροποίηση του κρέατος.

  1. Προστατεύει τα μάτια

Η παπάγια θεωρείται πως βοηθά στην προστασία των ματιών και αποτροπή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία σχετίζεται με την ηλικία.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, όπως η ζεαξανθίνη, παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ματιών από τις επιβλαβείς ακτίνες του μπλε φωτός.

  1. Προλαμβάνει την εμφάνιση καρκίνου

Ορισμένες μικρές μελέτες έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η παπάγια, με πιο σημαντικά τη β-καροτίνη και το λυκοπένιο, μπορεί να δρουν ευεργετικά ως προς τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Ενδεικτικά, στο Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers Journal δημοσιεύθηκε μια μελέτη που διαπίστωσε πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε β-καροτίνη, όπως η παπάγια, μπορεί να προστατέψει ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

  1. Βοηθά την πέψη

Η παπάγια περιέχει ένα ένζυμο γνωστό με το όνομα παπαΐνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό στην πέψη. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες και νερό συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βελτίωση συμπτωμάτων όπως η δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου και η μείωση του νατρίου στη διατροφή είναι δύο πράγματα που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η παπάγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία την καθιστούν εξαιρετικό τρόφιμο για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σε μια μελέτη, όπου οι συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα παπάγιας για 14 εβδομάδες, παρατηρήθηκε βελτίωση της αναλογίας LDL («κακής») προς HDL («καλής») χοληστερόλης, καθώς επίσης και μείωση της φλεγμονής.

  1. Μειώνει τη χρόνια φλεγμονή

Η χολίνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Μια από τις ευεργετικές της ιδιότητες αφορά τη μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών.

Η παπάγια είναι μια εξαιρετική πηγή πρόσληψης χολίνης και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα πολύτιμο τρόφιμο για τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

  1. Βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Η τοπική χρήση παπάγιας έχει συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για το δέρμα, όπως η γρηγορότερη επούλωση πληγών, η τόνωση του δέρματος και μείωση των πρόωρων σημαδιών της γήρανσης.

Υπεύθυνα για τα ευεργετικά αποτελέσματα θεωρούνται ορισμένα συστατικά, που περιέχει η παπάγια, όπως τα ένζυμα χυμοπαπαΐνη και παπαΐνη, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο.

Η παπάγια θεωρείται επίσης εξαιρετική για τη φροντίδα των μαλλιών, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην ενυδάτωσή τους.

Είναι ασφαλής η κατανάλωση παπάγιας;

Η παπάγια όταν ωριμάσει μπορεί να καταναλωθεί ωμή με ασφάλεια, ενώ όταν είναι ακόμη άγουρη και πράσινη εξωτερικά πρέπει να μαγειρευτεί πρώτα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ και έγκυες γυναίκες.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What are the health benefits of papaya? https://www.medicalnewstoday.com/articles/275517

8 Evidence-Based Health Benefits of Papaya https://www.healthline.com/nutrition/8-proven-papaya-benefits

Benefits of Fermented Papaya in Human Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8870802/