Παιδί

Ποια είναι τα οφέλη της φυσικοθεραπείας για τα παιδιά

Τα παιδιά μεγαλώνουν γρήγορα και οι τραυματισμοί και οι ασθένειες είναι μερικές φορές αναπόφευκτες. Άλλα παιδιά μπορεί να έχουν ή να αναπτύξουν παθήσεις που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να είναι μια επιλογή για τη θεραπεία τόσο των τραυματισμών όσο και άλλων παθήσεων. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα οφέλη της παιδικής φυσικοθεραπείας, τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να βοηθήσει και τις προφυλάξεις ασφαλείας για να κρατήσετε το παιδί σας υγιές και ευτυχισμένο.

Τι είναι η φυσικοθεραπεία;

Η φυσικοθεραπεία είναι ένα είδος θεραπείας για μεγάλες δομές του σώματος, όπως οι μύες, οι αρθρώσεις και τα άκρα. Ένας αδειούχος φυσικοθεραπευτής, ο οποίος μπορεί να ειδικεύεται στην εργασία με παιδιά, θα χρησιμοποιήσει ήπιες ασκήσεις, χειρισμούς και άλλες φυσικές θεραπείες για να βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει, να διατηρήσει ή να ανακτήσει τις φυσικές του ικανότητες. Ανάλογα με την υγεία του παιδιού σας, η φυσικοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και πάνω από ένα χρόνο. Ο στόχος της φυσικοθεραπείας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το τι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της. Ορισμένοι συνήθεις στόχοι περιλαμβάνουν:

Λίγα παιδιά θα χρειαστούν όλες αυτές τις παροχές, αλλά πολλά παιδιά θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον έναν τραυματισμό ή μια ανησυχία που θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη φυσικοθεραπεία.

Γιατί τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται φυσικοθεραπεία;

Η διαδικασία της φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει τη βοήθεια του παιδιού σας να κινείται ή να χρησιμοποιεί το σώμα του με έναν πιο υγιή τρόπο. Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάστασή του.  Για παράδειγμα, η φυσικοθεραπεία αποτελεί συνηθισμένο μέρος του σχεδίου θεραπείας για την εγκεφαλική παράλυση, μια νευρολογική πάθηση που μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να ελέγχουν το σώμα τους. Σε αυτή την περίπτωση, η φυσικοθεραπεία πιθανότατα θα περιλαμβάνει τον θεραπευτή που θα βοηθήσει το παιδί σας να μάθει να δουλεύει με το σώμα του και να αναπτύξει περισσότερο έλεγχο με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη πλευρά, οι αθλητικοί τραυματισμοί μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη φυσικοθεραπεία. Εάν το παιδί σας τραυματίσει τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο ενώ παίζει ποδόσφαιρο, θα χρειαστεί να αποκαταστήσει τη δύναμη στο πόδι του, ειδικά εάν χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ένας φυσικοθεραπευτής θα το βοηθήσει να ασκήσει το πόδι του για να αναπτύξει με ασφάλεια τη δύναμη, να ανακτήσει τον πλήρη μυϊκό έλεγχο και να απαλύνει τον πόνο από τον τραυματισμό.

Το παιδί σας μπορεί επίσης να χρειαστεί φυσικοθεραπεία για τη θεραπεία:

Οποιαδήποτε από αυτές τις παθήσεις μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του παιδιού σας να περπατάει, να μιλάει και να αναπτύσσεται. Αλλά πολλές από αυτές μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με φυσικοθεραπεία. Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία θεραπειών και δραστηριοτήτων για να βοηθήσουν το παιδί σας να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο.

Ποιες μέθοδοι και θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη φυσικοθεραπεία παιδιών;

Κάθε φυσικοθεραπευτής και παιδί είναι διαφορετικό. Παρόλο που κανένας τύπος φυσικοθεραπείας δεν θα λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση, ο φυσικοθεραπευτής του παιδιού σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν αριθμό κοινών δραστηριοτήτων και θεραπειών. Ο ακριβής συνδυασμός θα εξαρτηθεί από τις ατομικές ανάγκες του παιδιού σας. Οι πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Δραστηριότητες ισορροπίας και συντονισμού για τη βελτίωση του μυϊκού ελέγχου του παιδιού σας
  • Προσαρμοστικό παιχνίδι για να βοηθήσετε το παιδί σας να εργαστεί γύρω από μια μόνιμη αναπηρία
  • Υδροθεραπεία για τη μείωση των επιπτώσεων στις αρθρώσεις
  • Προπονητικές ασκήσεις για την αύξηση της δύναμης
  • Ασκήσεις ευλυγισίας για το εύρος κίνησης του παιδιού σας
  • Θερμότητα, κρύο, μασάζ, υπέρηχοι ή ηλεκτροθεραπεία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας γύρω από έναν τραυματισμό
  • Τεχνικές οδηγίες για τη βελτίωση της “φόρμας” και της στάσης του σώματος και την αποφυγή μελλοντικών τραυματισμών

Ο φυσικοθεραπευτής του παιδιού σας πιθανόν επίσης να τηρεί αρχείο των ικανοτήτων του παιδιού σας, να πραγματοποιεί τεστ για τη μέτρηση της βελτίωσής του και να παρέχει ασκήσεις για το σπίτι ώστε να διατηρείται το παιδί σας σε καλό δρόμο μεταξύ των συναντήσεων.

Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια 

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου είναι πολύ προσεκτικοί όταν πρόκειται για την ασφάλεια των ασθενών, ιδίως στην παιδιατρική. Ωστόσο, η φυσικοθεραπεία, όπως και κάθε θεραπεία, ενέχει κινδύνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το παιδί σας μπορεί να παραπονεθεί ότι αισθάνεται πιο άβολα μετά τη φυσικοθεραπεία από ό,τι πριν. Μια ορισμένη δυσφορία μετά από ενεργές συνεδρίες είναι φυσιολογική. Η διαδικασία της θεραπείας περιλαμβάνει την επεξεργασία αδύναμων και ευαίσθητων περιοχών, γεγονός που μπορεί να τα κουράσει και να τα πονέσει. Όμως, αν κάποιος πόνος σας φαίνεται ασυνήθιστος ή έντονος, μη διστάσετε ποτέ να μιλήσετε με τον θεραπευτή του παιδιού σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βεβαιωθείτε ότι ορισμένες ασκήσεις δεν επιδεινώνουν τον τραυματισμό.

Αν το παιδί σας είναι ενθουσιασμένο για να βελτιωθεί, μπορεί επίσης να κινδυνεύει να το παρακάνει στο σπίτι. Οι ασκήσεις για το σπίτι που του παρέχει ο φυσικοθεραπευτής του πιθανότατα θα συνοδεύονται από οδηγίες για το πόσο συχνά πρέπει να γίνονται. Το να κάνετε τις ασκήσεις πιο συχνά από ό,τι συνιστάται μπορεί να οδηγήσει το παιδί σας να επιδεινώσει τον τραυματισμό του. Βεβαιωθείτε πάντα ότι το παιδί σας ακολουθεί τους κανόνες που του έδωσε ο θεραπευτής του για να βεβαιωθείτε ότι θα επουλωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved