Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πολυβιταμίνες: Βελτιώνουν τη μνήμη ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας απλός, χαμηλού κόστους, τρόπος για τη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας και της μνήμης ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, τον οποίο ήδη πολλοί άνθρωποι εφαρμόζουν. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη πολυβιταμινών, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη, επιβραδύνοντας τη γνωστική μείωση των ηλικιωμένων. (Υποκειμενική γνωστική εξασθένηση: Τι είναι και που οφείλεται;)

Οι πολυβιταμίνες βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων;

Στη μελέτη COSMOS-Mind, η οποία διεξήχθη σε διάστημα τριών ετών, συμμετείχαν πάνω από 2200 ενήλικες 65 ετών και άνω. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 73 έτη, με το 60% να είναι γυναίκες και το 89% λευκοί. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου κατά την έναρξη της μελέτης.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα κλήθηκε να λαμβάνει καθημερινά μια πολυβιταμίνη, με την επωνυμία Centrum Silver, για τρία χρόνια και η άλλη ομάδα ένα συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που λάμβαναν για τρία χρόνια Centrum Silver, είχαν βελτιωμένες βαθμολογίες στη συνολική τους γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και την εκτελεστική τους λειτουργία, συγκριτικά με τα άτομα που λάμβαναν το εικονικό φάρμακο. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών για τρία χρόνια, μεταφράζεται σε 60% επιβράδυνση της γνωστικής μείωσης. (Οι 15 καλύτερες πολυβιταμίνες για άνδρες)

Παρόλο που τα ευρήματα της μελέτης είναι ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι θα πρέπει να επικυρωθούν μέσω επιπρόσθετων μελετών, προτού χρησιμοποιηθούν για τη διατύπωση συστάσεων. (Απαντάμε σε 10 ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή και τη γήρανση)

Ο Jeffrey Blumberg, PhD, καθηγητής στο Tufts Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, τα χαρακτήρισε σημαντικά, διότι δίνουν στοιχεία για εύκολους τρόπους υποστήριξης της γνωστικής λειτουργίας ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, νοουμένου ότι δύο στους τρεις ηλικιωμένους σήμερα, βιώνουν κάποιο βαθμό γνωστικής εξασθένησης γύρω στα 70 τους. (Γνωστική λειτουργία: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν επιβραδύνεται μέχρι την ηλικία των 60 ετών)

Γιατί οι πολυβιταμίνες βοηθούν τη γνωστική λειτουργία;

Παρόλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να απαντηθεί με σαφήνεια το ερώτημα, γιατί οι πολυβιταμίνες βοηθούν τη γνωστική λειτουργία, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που ενδεχομένως να παίζουν ρόλο και να μπορούν να εξηγήσουν αυτό το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνολική ποιότητα του φαγητού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν ακολουθούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να εξηγήσει το γιατί οι πολυβιταμίνες έχουν θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία. (Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας θα βελτιώσουν τη γνωστική σας λειτουργία)

Συγκεκριμένα, η κακή διατροφή δεν εξασφαλίζει στο σώμα τα μικροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, όπως οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Οι πολυβιταμίνες λοιπόν, έρχονται να καλύψουν αυτό το έλλειμμα μετάλλων και θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου. Οι φυσιολογικές διεργασίες από τις οποίες εξαρτάται η κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, απαιτούν τα εν λόγω μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία αν εξασφαλίζονται μέσω πολυβιταμινών και όχι μέσω διατροφής, κάνουν τα συμπληρώματα να φαίνονται ευεργετικά για τη γνωστική λειτουργία. (Η καθημερινή αερόβια άσκηση βελτιώνει την γνωστική λειτουργία)

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can Centrum Silver Improve Memory in Older Adults? New Study Shows Promise https://www.verywellhealth.com/study-multivitamins-improve-cognition-6741085

Effect of Cocoa and Cocoa Products on Cognitive Performance in Young Adults https://www.mdpi.com/2072-6643/12/12/3691

Cocoa: a sweet treat for the brain? https://www.health.harvard.edu/blog/cocoa-sweet-treat-brain-201502057676

Flavanol-rich food for thought https://www.nature.com/articles/nn.3876

Effects of cocoa extract and a multivitamin on cognitive function: A randomized clinical trial https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/alz.12767