Καρδιά και αγγεία

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με διαβήτη που παράλληλα ταλαιπωρούνται από καρδιακές παθήσεις. Τα μέτρα όμως που λαμβάνονται για την διαχείριση του διαβήτη, όπως η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντικά και για την καρδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε άτομα κάτω των 75 ετών, το ¼ των θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποτραπούν μέσω προληπτικών μέτρων. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής είναι διπλάσιος για άτομα με διαβήτη.

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακή προσβολής;

Εκτός από τα άτομα με διαβήτη, αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και συγκεκριμένα καρδιακής προσβολής διατρέχουν άτομα που:

Αν δεν είστε σίγουροι για τον καρδιακό κίνδυνο που διατρέχετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο γιατρός σας χρειάζεται τις πιο πάνω πληροφορίες για να σας προτείνει ένα καλό σχέδιο πρόληψης για την υγεία της καρδιάς σας.

Από ποιους τύπους καρδιακών παθήσεων κινδυνεύουν τα άτομα με διαβήτη;

Τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν από:

  • Στεφανιαία νόσο: Οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, ενδέχεται να συσσωρεύσουν λίπος με την πάροδο του χρόνου, το οποίο ονομάζεται πλάκα. Σε περίπτωση που η πλάκα φράξει μια αρτηρία ή αποκολληθεί, τότε ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής είναι μεγάλος. Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος μειώνουν τον κίνδυνο. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χάνει την ικανότητα της να αντλεί αποτελεσματικά αίμα. Τα κύρια συμπτώματα που προκαλεί είναι δύσπνοια κατά την κίνηση και πρήξιμο των ποδιών.

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων εάν έχετε διαβήτη;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε περίπτωση που έχετε διαβήτη:

  • Κόψτε το κάπνισμα: Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την καρδιά, αλλά και τους πνεύμονες. Μάλιστα, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων στους καπνιστές είναι 4 φορές μεγαλύτερος, ενώ ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δύο φορές μεγαλύτερος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τρόπους διακοπής.
  • Ασκηθείτε: Τα άτομα με διαβήτη επωφελούνται ιδιαίτερα από την άσκηση, την ίδια ώρα που βελτιώνουν και την υγεία της καρδιάς τους. Συγκεκριμένα, η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, καίει θερμίδες, βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερίνης. Κάντε τουλάχιστον ένα γρήγορο περπάτημα, 5 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά, εάν δεν θέλετε να πάτε σε κάποιο γυμναστήριο.
  • Καταναλώστε υγιή λιπαρά: Τα είδη των λιπαρών που καταναλώνετε, επηρεάζουν την χοληστερίνη στην κυκλοφορία του αίματος σας. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα σνακ και γλυκά, τα τηγανιτά τρόφιμα, το πλήρες γάλα και τυρί, τα στερεά λίπη και τα λιπαρά κόκκινα κρέατα. Αντ΄ αυτού, επιλέξτε ακόρεστα λιπαρά, όπως φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα οποία θεωρούνται καλά λιπαρά επειδή βελτιώνουν την χοληστερίνη, κάτι που κάνει καλό στην καρδιά.
  • Καταναλώστε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 αποτρέπουν το φράξιμο των αρτηριών και κατά συνέπεια προστατεύουν την καρδιακή υγεία. Καταναλώστε ψάρια (όχι τηγανιτά) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, επιλέγοντας λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος αλμπακόρ, σαρδέλες, πέστροφα και σκουμπρί. Επιπρόσθετα, καλές πηγές ωμέγα-3 είναι τα προϊόντα σόγιας, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος και το έλαιο canola.
  • Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά: Μια μεγάλη μελέτη του 2011, έδειξε ότι οι Σουηδές που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 17%. Τα εσπεριδοειδή και τα σκούρα πορτοκαλί, κόκκινα, κίτρινα και πράσινα λαχανικά και φρούτα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών. Βάλτε στόχο να γεμίζετε το μισό σας πιάτο με φρούτα και λαχανικά.
  • Διατηρείστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα: Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο και απομακρύνετε με υπομονή τα περιττά κιλά.
  • Κάντε τακτικές εξετάσεις: Οι τακτικές εξετάσεις είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα πρόληψης, διότι μπορούν να δείξουν έγκαιρα το πρόβλημα, ώστε να τύχει και έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας.