Θεραπεία

Πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να εξελίξει την υγειονομική περίθαλψη

Αν και συχνά συνδέεται με τα παιχνίδια, η εικονική πραγματικότητα (VR) είναι μια τεχνολογία τελευταίας γενιάς, οι εφαρμογές της οποίας μπορούν να φέρουν επανάσταση σε πολλούς κλάδους. Στην υγειονομική περίθαλψη, οι επαγγελματίες διερευνούν διάφορους τρόπους με τους οποίους η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς και τους παρόχους υγείας να επιτύχουν καλύτερες θεραπείες και αποτελέσματα, μεταξύ αυτών στη χειρουργική, τη διαχείριση του πόνου, τη σωματική και γνωστική αποκατάσταση, την ψυχική υγεία και πολλά άλλα.

Πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει τη χειρουργική αποτελεσματικότητα;

Το Πανεπιστήμιο George Washington χρησιμοποιεί ένα προηγμένο εργαλείο εικονικής πραγματικότητας για τη νευροχειρουργική και τη θωρακοχειρουργική, επιτρέποντας στους χειρουργούς να εξερευνήσουν εικονικά τον εγκέφαλο και το σώμα ενός ασθενούς πριν από την εκτέλεση μιας επέμβασης. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της χειρουργικής αποτελεσματικότητας και της επίγνωσης της κατάστασης. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους είναι επίσης σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τις διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν εκ των προτέρων. Μια μελέτη του Harvard Business Review διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση εικονικής πραγματικότητας βελτίωσε τη συνολική χειρουργική απόδοση των συμμετεχόντων κατά 230% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.

Το UConn Health αξιοποιεί επίσης λύσεις εικονικής πραγματικότητας από την PrecisionOS και την Oculus για να παρέχει εκπαίδευση στους ειδικευόμενους ορθοπεδικής χειρουργικής. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί ανεκτίμητες ευκαιρίες εξάσκησης για τους χειρουργούς, αλλά εξοικονομεί επίσης χρόνο και χρήμα, καθώς η παραδοσιακή εξάσκηση σε πτώματα επιτρέπει στους ειδικευόμενους να ολοκληρώσουν ορισμένες διαδικασίες μόνο μία φορά.

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να αυξήσει την ενσυναίσθηση;

Ορισμένα νοσοκομεία χρησιμοποιούν επίσης προσομοιώσεις εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσουν τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα τι περνούν οι ασθενείς τους. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να προσομοιώσει συνθήκες υγείας για παθήσεις όπως η άνοια, η νόσος του Πάρκινσον ή ένας πονοκέφαλος. Στην εκπαίδευση για τις υπηρεσίες γήρανσης, για παράδειγμα, μελέτες έδειξαν ότι η εικονική πραγματικότητα ενίσχυσε την κατανόηση των φοιτητών για τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία και αύξησε την ενσυναίσθησή τους για τους ηλικιωμένους με απώλεια όρασης και ακοής ή με νόσο Αλτσχάιμερ.

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να μειώσει τον πόνο;

Η εικονική πραγματικότητα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία και τη μείωση του πόνου. Το νοσοκομείο Cedars-Sinai  στο Λος Άντζελες διαπίστωσε ότι μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να μειώσει τον πόνο κατά 24% ή και περισσότερο. Οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις εγκύους την ώρα της γέννας, τους ασθενείς που υποφέρουν από οξύ και χρόνιο πόνο και πολλά άλλα. Συχνά, η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να μειώσει ή να καταργήσει την ανάγκη για φαρμακευτικές θεραπείες.

Τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις θεραπείες, παρέχοντας μια διαφυγή σε ψηφιακούς κόσμους και παιχνίδια. Αποσπώντας την προσοχή τους από τον πόνο και το άγχος τους, η εικονική πραγματικότητα μειώνει στην πραγματικότητα την ποσότητα του πόνου και του άγχους που βιώνουν οι ασθενείς. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με εγκαύματα ανέφεραν ότι βίωναν σημαντικά λιγότερο πόνο όταν αποσπούσαν την προσοχή τους με VR και οι εγκεφαλικές σαρώσεις fMRI της εγκεφαλικής δραστηριότητας ,που σχετίζεται με τον πόνο, μειώθηκαν σημαντικά κατά την ενασχόληση με την τεχνολογία.

Μπορεί η εικονική πραγματικότητα να βελτιώσει τις θεραπείες με φυσικοθεραπεία;

Για τους ασθενείς που χρειάζονται φυσικοθεραπεία, η εικονική πραγματικότητα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο στις θεραπείες. Μέσω προγραμμάτων όπως τα παιχνίδια με δυνατότητα κίνησης, η εικονική πραγματικότητα μπορεί να αναπαράγει ακριβείς σωματικές κινήσεις και να παρέχει πρόσθετα κίνητρα για ασκήσεις. Οι θεραπευτές θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τα προγράμματα στις ανάγκες των ασθενών τους. Επιπλέον, η αποκατάσταση με την χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορεί να επιτρέψει στους ασθενείς να εξασκηθούν εικονικά σε δεξιότητες της καθημερινότητας, όπως τα ψώνια για το supermarket ή το πλύσιμο των πιάτων.

Στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, η εικονική πραγματικότητα έχει επίσης βρεθεί ότι είναι μια χρήσιμη μέθοδος θεραπείας που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις κινητικές λειτουργίες.

Βελτιώνετε η μνήμη και οι γνωστικές λειτουργίες με την χρήση εικονικής πραγματικότητας;

Ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των MyndVR και Rendever, χρησιμοποιούν την τεχνολογία VR για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν τη μνήμη και τις γνωστικές τους λειτουργίες, τη θεραπεία αποκατάστασης και την κοινωνικοποίηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρέμβαση με εικονική πραγματικότητα μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες σε ηλικιωμένους με ήπια γνωστική εξασθένηση ή άνοια, ιδίως στην προσοχή και την εκτέλεση, τη συνολική γνώση και την ισορροπία.

Στις προσπάθειες γνωστικής αποκατάστασης, μεταξύ άλλων για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) και τα νοητικά ελλείμματα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να ενισχύσει τα αποτελέσματα των παραδοσιακών θεραπειών αυξάνοντας τις αισθητηριακές εισροές και προωθώντας την πολυαισθητηριακή ολοκλήρωση και επεξεργασία.

Η χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορεί να βοηθήσει στις θεραπείες ψυχικής υγείας;

Οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εικονική πραγματικότητα για την αντιμετώπιση του άγχους και του τραύματος. Για παράδειγμα, ένας ψυχολόγος μπορεί να θεραπεύσει έναν ασθενή που έχει τραυματιστεί από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα μέσω εικονικής θεραπείας εκθέτοντας τον σε δημόσιους δρόμους, ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τον ασθενή. Η αποτελεσματικότητά της είναι συχνά δραματική: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία έκθεσης σε εικονική πραγματικότητα μείωσε τον φόβο για τα ύψη κατά 68% κατά μέσο όρο. Το ίδιο είδος θεραπείας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς που πάσχουν από άλλες ψυχολογικές ασθένειες και φοβίες, όπως κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες και άλλα.

Οι ιατρικές εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας είναι αμέτρητες και οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέους τρόπους αξιοποίησης της τεχνολογίας για την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και την παροχή αποτελεσματικότερων θεραπειών για τους ασθενείς. Η εικονική πραγματικότητα εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 30,3%. Βρίσκεται στο μεταίχμιο της διείσδυσης και του μετασχηματισμού πολλών κλάδων, και όλοι θα επωφεληθούμε από αυτή την εξέλιξη.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved