Διάγνωση

Τι είναι ο σοβαρός αυτισμός;

Τι είναι ο σοβαρός αυτισμός ή αυτισμός επιπέδου 3;

Ο σοβαρός αυτισμός είναι το πιο σημαντικό επίπεδο αυτισμού. Γνωστός και ως αυτισμός επιπέδου 3, συχνά σημαίνει ότι το άτομο δεν μιλάει ή έχει πολύ περιορισμένη ομιλία και περιορισμένες δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας.

Ο σοβαρός αυτισμός συνοδεύεται επίσης συχνά από προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και τεράστια δυσκολία στην αντιμετώπιση των αλλαγών στη ρουτίνα. Οι συνήθεις προκλήσεις συμπεριφοράς περιλαμβάνουν επιθετικότητα, τρέξιμο ή περιπλάνηση και αυτοτραυματισμούς.

Τα άτομα με σοβαρό αυτισμό αντιμετωπίζουν βαθιές προκλήσεις και χρειάζονται πολύ σημαντική υποστήριξη. Συχνά δεν μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα και χρειάζονται 24ωρη φροντίδα.

Άλλες ονομασίες για τον σοβαρό αυτισμό:

  • Κλασικός αυτισμός
  • Αυτισμός Kanner (από το όνομα του ανθρώπου που τον περιέγραψε πρώτος)
  • Βαθύς αυτισμός
  • Αυτισμός χαμηλής λειτουργικότητας (Σημείωση: Αυτός ο όρος δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους στην κοινότητα του αυτισμού).

Ποια είναι τα συμπτώματα του σοβαρού αυτισμού;

Υπάρχουν τρία επίπεδα αυτισμού. Το επίπεδο 1 θεωρείται πιο λειτουργικό και ανεξάρτητο, το επίπεδο 3 είναι η πιο εξουθενωτική μορφή της διαταραχής και το επίπεδο 2 είναι κάπου ενδιάμεσα. Ορισμένα συμπτώματα του αυτισμού είναι κοινά σε όλα τα επίπεδα, ενώ άλλα είναι συνήθως εμφανή μόνο σε άτομα με σοβαρό αυτισμό.

Για να διαγνωστεί ο αυτισμός, τα συμπτώματα πρέπει να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή, και τα συμπτώματα του επιπέδου 3 έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτή την άποψη. Οδηγούν στο σημαντικότερο ποσοστό αναπηρίας και προκλήσεων, γι’ αυτό και συνήθως απαιτείται υποστήριξη και επίβλεψη όλο το εικοσιτετράωρο.

  1. Ομιλία και κοινωνικά συμπτώματα

Όλοι όσοι πάσχουν από διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) δυσκολεύονται με τις κοινωνικές δεξιότητες και την επικοινωνία.

Τα άτομα με σοβαρό αυτισμό είναι πιο πιθανό να είναι μη λεκτικά ή να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τον προφορικό λόγο. Μπορεί επίσης να φαίνεται ότι δεν παρατηρούν τους ανθρώπους γύρω τους.

  1. Αισθητηριακή δυσλειτουργία

Πολλά άτομα στο φάσμα του αυτισμού έχουν αισθητηριακή δυσλειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι είτε είναι πολύ ευαίσθητοι είτε δεν είναι αρκετά ευαίσθητοι:

  • Φως
  • Μυρωδιά
  • Ήχος
  • Άγγιγμα
  • Γεύση

Οι αυτιστικοί αγωνίζονται επίσης με κρυφά αισθητήρια συστήματα, όπως:

  • Διασυνείδηση: Εσωτερικές ενδείξεις του σώματος, όπως πείνα, δίψα, ανάγκη για χρήση τουαλέτας και θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • Ιδιοδεκτικότητα: Η αίσθηση της αυτοκίνησης, της δράσης, της δύναμης και της θέσης
  • Αιθουσαία: Ισορροπία, χωρικός προσανατολισμός και συντονισμός

Τα άτομα με σοβαρό αυτισμό τείνουν να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, σε βαθμό που τα πολυσύχναστα, φωτεινά ή θορυβώδη περιβάλλοντα μπορεί να είναι συντριπτικά. Η αισθητηριακή υπερφόρτωση μπορεί να οδηγήσει σε αυτιστική κατάρρευση.

  1. Γνωστικές προκλήσεις

Πολλά άτομα με αυτισμό έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Ορισμένοι όμως έχουν δείκτη νοημοσύνης στο 75 ή κοντά στο 75, το όριο για αυτό που παλαιότερα ονομαζόταν νοητική καθυστέρηση.

Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με σοβαρό αυτισμό τείνουν να έχουν χαμηλό έως πολύ χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, ακόμη και όταν εξετάζονται με μη λεκτικά εργαλεία ελέγχου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι τα φαινόμενα μπορεί να απατούν.

Ορισμένα άτομα με σοβαρό αυτισμό μπορούν να μάθουν να επικοινωνούν. Μπορεί να χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, πίνακες ορθογραφίας ή άλλα εργαλεία όπως συσκευές επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας (AAC).

Ορισμένοι αυτιστικοί του επιπέδου 3 είναι αρκετά ευφράδεις. Αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον ορισμένα άτομα με σοβαρό αυτισμό είναι πιο ικανά από ό,τι φαίνονται.

  1. Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές

Τα περισσότερα άτομα στο φάσμα του αυτισμού έχουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και αυτοδιεγερτικές συμπεριφορές.

Τα άτομα με υψηλότερη λειτουργικότητα μπορεί να χτυπάνε τα χέρια τους, να κουνάνε ή να κουνάνε τα δάχτυλά τους. Συχνά, μπορούν να ελέγξουν αυτές τις συμπεριφορές για ένα χρονικό διάστημα, όταν είναι απαραίτητο.

Τα άτομα με σοβαρό αυτισμό είναι πιθανό να έχουν πολλές τέτοιες συμπεριφορές. Και αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι ακραίες και ανεξέλεγκτες. Συνήθεις είναι το βίαιο κούνημα, το χτύπημα της πόρτας και το βογγητό.

  1. Σωματικά συμπτώματα

Τα άτομα με σοβαρό αυτισμό μπορεί να έχουν σωματικά συμπτώματα που μόνο μερικές φορές εμφανίζονται με λιγότερο βαθύ αυτισμό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Λόγω των δυσκολιών στην επικοινωνία τους, τα ζητήματα αυτά μπορεί να μην ανιχνεύονται ή να μην διαγιγνώσκονται. Η μη διαγνωσμένη σωματική ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε σωματικό πόνο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει θέματα συμπεριφοράς.

  1. Προκλήσεις στον αυτισμό επιπέδου 3

Οι ακραίες συμπεριφορές που σχετίζονται με τον σοβαρό αυτισμό μπορεί να προέρχονται από απογοήτευση, αισθητηριακή υπερφόρτωση ή σωματικό πόνο.

Ορισμένα άτομα με σοβαρό αυτισμό εκφράζονται με τρομακτικές συμπεριφορές. Εάν οι συμπεριφορές δεν μπορούν να διαχειριστούν, μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ασφαλές για τα μέλη της οικογένειας να ζουν με έναν έφηβο ή ενήλικα με σοβαρό αυτισμό.

  1. Αυτοτραυματισμός

Ενώ ο αυτοτραυματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με πιο ήπιες μορφές αυτισμού, συμπεριφορές όπως το χτύπημα του κεφαλιού και η pica (κατανάλωση μη τροφικών αντικειμένων) είναι πολύ πιο συχνές σε άτομα με σοβαρό αυτισμό.

  1. Επιθετικές συμπεριφορές

Η επιθετικότητα είναι σχετικά σπάνια στον αυτισμό. Αλλά σίγουρα δεν είναι ανήκουστο φαινόμενο, ιδιαίτερα μεταξύ ατόμων με πιο σοβαρά συμπτώματα (ή ατόμων με άλλα προβλήματα, όπως έντονο άγχος). Τα άτομα με αυτισμό επιπέδου 3 μπορεί να συμπεριφέρονται με χτυπήματα, δαγκώματα ή κλωτσιές.

  1. Περιπλάνηση

Είναι σύνηθες για τα άτομα με σοβαρό αυτισμό να περιπλανώνται ή να τρέχουν μακριά. Συχνά δεν υπάρχει καμία προφανής αιτία και κανένας επιδιωκόμενος προορισμός. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές φυγή.

Κάνοντας την κατάσταση χειρότερη, τα άτομα με σοβαρό αυτισμό γενικά δεν έχουν τα εργαλεία για να επικοινωνήσουν με τους πρώτους ανταποκριτές.

Αυτό μπορεί να θέσει το άτομο με ΔΑΦ σε επικίνδυνες καταστάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτούνται ειδικές κλειδαριές, συναγερμοί και εργαλεία αναγνώρισης για να μην χαθούν.

Υπάρχει θεραπεία για τον σοβαρό αυτισμό;

Ο σοβαρός αυτισμός δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, πολλές ιατρικές και μη ιατρικές θεραπευτικές επιλογές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Ορισμένες προσεγγίσεις είναι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο κοινή λογική.

  1. Χρήση φαρμάκων

Οι θεραπείες για τον σοβαρό αυτισμό περιλαμβάνουν συνήθως φάρμακα για το άγχος και τα συναφή ζητήματα. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τις αντιδράσεις του αυτιστικού ατόμου στα φάρμακα. Οι παρενέργειες ή οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν τόσα προβλήματα όσα λύνουν.

  1. Ενσωμάτωση μη ιατρικών θεραπειών

Τα παιδιά με σοβαρό αυτισμό συχνά ανταποκρίνονται καλά στην εφαρμοσμένη ανάλυση συμπεριφοράς (ABA).

Η θεραπεία αισθητηριακής ολοκλήρωσης μπορεί να είναι χρήσιμη για την αντιμετώπιση σοβαρών αισθητηριακών προκλήσεων.

Άλλες χρήσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν:

Λίγα άτομα με σοβαρό αυτισμό είναι σε θέση να περιγράψουν σωματικά συμπτώματα ή προβλήματα. Έτσι, είναι καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά για σωματικά πράγματα που μπορεί να επιδεινώνουν τις προβληματικές συμπεριφορές.

Δεν είναι ασυνήθιστο, για παράδειγμα, να ανακαλύψετε ότι η φαινομενικά επιθετική συμπεριφορά ενός παιδιού είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση σε έντονο γαστρεντερικό πόνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να εξαφανιστεί με τις σωστές διατροφικές αλλαγές.

Μόλις φύγει ο πόνος, συνήθως είναι πολύ πιο εύκολο να χαλαρώσουν, να ασχοληθούν, να μάθουν και να συμπεριφερθούν κατάλληλα.

  1. Διδασκαλία δεξιοτήτων επικοινωνίας

Ακόμη και αν κάποιος με σοβαρό αυτισμό μάθει να χρησιμοποιεί τον προφορικό λόγο, μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει ή να απαντά σε ερωτήσεις. Μπορεί επίσης να επαναλαμβάνουν ήχους χωρίς να τους αποδίδουν νόημα (ηχολαλία).

Από την άλλη πλευρά, πολλά από αυτά τα ίδια άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν μέσω της χρήσης της νοηματικής γλώσσας, των καρτών με εικόνες, των ψηφιακών ομιλητικών πινάκων και των πληκτρολογίων.

Η επικοινωνία, φυσικά, είναι το κλειδί για κάθε είδους εμπλοκή και μάθηση.

  1. Δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος

Τα αισθητηριακά προβλήματα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν με τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα δομημένου και χαμηλού στρες περιβάλλοντος. Τα πράγματα που μπορεί να βοηθήσουν κάποιον με σοβαρό αυτισμό περιλαμβάνουν:

  • Μια πολύ τακτική ρουτίνα
  • Χαμηλό φωτισμό
  • Λίγοι δυνατοί θόρυβοι
  • Προβλέψιμες τροφές
  • Υποστήριξη για τους φροντιστές

Οι γονείς και οι φροντιστές ατόμων με σοβαρό αυτισμό έχουν συχνά πολλά στο κεφάλι τους. Η εξουθένωση των φροντιστών είναι συχνή.

Είναι σημαντικό να μάθετε να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας. Η φροντίδα των συναισθηματικών, σωματικών και κοινωνικών αναγκών σας είναι ζωτικής σημασίας για τους φροντιστές.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Brief Report: DSM-5 “Levels of Support:” A Comment on Discrepant Conceptualizations of Severity in ASD https://link.springer.com/article/10.1007/s10803-013-1882-z

The Relationship Among Gastrointestinal Symptoms, Problem Behaviors, and Internalizing Symptoms in Children and Adolescents With Autism Spectrum Disorder https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00194/full

Irritability and Problem Behavior in Autism Spectrum Disorder: A Practice Pathway for Pediatric Primary Care https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/137/Supplement_2/S136/33995/Irritability-and-Problem-Behavior-in-Autism?redirectedFrom=fulltext

What are the treatments for autism? https://www.nichd.nih.gov/health/topics/autism/conditioninfo/treatments

Pharmacologic treatments for the behavioral symptoms associated with autism spectrum disorders across the lifespan https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513681/?report=classic

Premature mortality in autism spectrum disorder https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/premature-mortality-in-autism-spectrum-disorder/4C9260DB64DFC29AF945D32D1C15E8F2