Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Το σεξ μπορεί να είναι ένας φυσικός τρόπος για τη θεραπεία της ημικρανίας

Η ημικρανία είναι μια ιατρική πάθηση που μπορεί να περιλαμβάνει σοβαρούς, επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους. Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι και η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι ευεργετική. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες, καθώς το σεξ μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες σε ορισμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, η ημικρανία συνήθως προκαλεί συμπτώματα που είναι πιο έντονα και εξουθενωτικά από τους πονοκεφάλους, ενώ ορισμένοι τύποι ημικρανίας μπορεί να μην προκαλούν πόνο στο κεφάλι.

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορεί να συμβαίνουν περιστασιακά ή συχνά και μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο:

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ή να πυροδοτήσουν επεισόδια ημικρανίας, όπως:

 • στρες
 • άγχος
 • ορμονικές αλλαγές
 • ορισμένα τρόφιμα
 • δυνατοί θόρυβοι

Ενώ υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την ανακούφιση της ημικρανίας, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η ανακούφιση από τον πόνο που μπορεί να συνοδεύει τη σεξουαλική επαφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Μπορεί το σεξ να ανακουφίσει την ημικρανία;

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει τα πιθανά οφέλη της σεξουαλικής επαφής στα συμπτώματα της ημικρανίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Διαταραχών Ημικρανίας, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ανακούφιση από τον πόνο ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής επαφής λόγω της παραγωγής ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ένας τύπος ορμόνης που το σώμα παράγει συνήθως ως απάντηση στην ευχαρίστηση, όπως κατά τη διάρκεια ενός οργασμού από το σεξ. Μπορούν να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της αντίληψης του πόνου στο σώμα και η ανακούφιση από τον πόνο που παρέχουν αυτές οι ορμόνες μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη της μορφίνης.

Μια παλαιότερη μελέτη του 2013 που διερευνούσε τις επιδράσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας στην ημικρανία βρήκε θετικά αποτελέσματα. Από τα άτομα που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα ενώ αντιμετώπιζαν ημικρανία, το 60% ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων της ημικρανίας τους.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ερευνών σχετικά με τις θετικές επιδράσεις του σεξ στα συμπτώματα της ημικρανίας. Ως εκ τούτου, περισσότερες έρευνες σε αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να είναι απαραίτητες.

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει ημικρανία;

Ενώ το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα ημικρανίας σε ορισμένα άτομα, μπορεί επίσης να πυροδοτήσει επεισόδια ημικρανίας σε άλλους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, ο πρωτογενής πονοκέφαλος που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένας σπάνιος τύπος πονοκεφάλου που μπορεί να εμφανίσει ένα άτομο είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναφέρονται σε αυτούς τους τύπους πονοκεφάλων ως οργασμικούς ή προ-οργασμικούς πονοκεφάλους.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ημικρανία. Ως εκ τούτου, η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Οι πρωτογενείς πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα συνήθως εμφανίζονται και στις δύο πλευρές και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Συνήθως διαρκούν από 1 λεπτό έως 24 ώρες όταν ο πόνος είναι έντονος και έως 72 ώρες όταν ο πόνος είναι ήπιος.

Ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί έναν αμβλύ πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας και πριν από τον οργασμό, ο οποίος είναι γνωστός ως προοργασμικός πονοκέφαλος. Εναλλακτικά, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει έναν ξαφνικό, εκρηκτικό πονοκέφαλο που καταλήγει σε έντονο παλλόμενο πόνο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, ο οποίος είναι γνωστός ως οργασμικός πονοκέφαλος.

Οι προ-οργασμικοί πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική μυϊκή σύσπαση του αυχένα και της γνάθου, ενώ οι οργασμικοί πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού καθώς και στην ενεργοποίηση του νευροαγγειακού συστήματος του τριδύμου.

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2021 σημειώνει ότι τα άτομα που εμφανίζουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας σπάνια εμφανίζουν ναυτία ή ευαισθησία στο φως ή τους ήχους.

Έχει σημασία ο τύπος της ημικρανίας ή το φύλο;

Προς το παρόν, καμία έρευνα δεν υποδεικνύει αν υπάρχει ιδιαίτερη συσχέτιση μεταξύ ορισμένων τύπων ημικρανίας ή σεξουαλικών πράξεων.

Καθώς τα ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να σχετίζονται με την απελευθέρωση ενδορφινών από τον οργασμό, το είδος του σεξ δεν είναι κρίσιμο. Αυτό σημαίνει ότι ο αυνανισμός ή άλλες μορφές σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της αντίληψης του πόνου από ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Καθώς οι επίπονες δραστηριότητες μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ημικρανίας, ίσως είναι σκόπιμο για τα άτομα να αναλαμβάνουν λιγότερο ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, εάν αυτή αποτελεί πιθανό εκλυτικό παράγοντα ημικρανίας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε από την ημικρανία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει απόλυτη θεραπεία για την ημικρανία, καθώς οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό της ημικρανίας και τις υποκείμενες αιτίες της. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει διάφορες προσεγγίσεις για να βελτιώσει τα συμπτώματά του.

Ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να προλάβει τα επεισόδια ημικρανίας χρησιμοποιώντας φαρμακευτική αγωγή. Το φάρμακο erenumab (Aimovig) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα. Αυτού του είδους τα φάρμακα εμποδίζουν τη δραστηριότητα ορισμένων πρωτεϊνών στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, μπλοκάρουν μια πρωτεΐνη γνωστή ως πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης, το οποίο παίζει ρόλο στην ημικρανία.

Άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των δισκίων ubrogepant (Ubrelvy) και lasmiditan (Reyvow), είναι επίσης διαθέσιμα και εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πρόληψη των επεισοδίων ημικρανίας.

Ωστόσο, ενώ οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα φάρμακα για την πρόληψη της ημικρανίας, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματικά για την ημικρανία που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Αντ’ αυτού, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα, όπως:

 • ινδομεθακίνη
 • προπρανολόλη
 • τοπιραμάτη

Ένα άτομο μπορεί επίσης να ωφεληθεί από μη φαρμακευτικές στρατηγικές, όπως:

Ένα άτομο μπορεί επίσης να ωφεληθεί από την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να βρει χρήσιμο να αλλάξει τη διατροφή του, εάν ορισμένα τρόφιμα πυροδοτούν ένα επεισόδιο ημικρανίας. Ομοίως, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανικών επεισοδίων στο μέλλον, εάν το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα εναύσματα.

Ένα άτομο μπορεί να ωφεληθεί από την τήρηση ημερολογίου ή ημερολογίου των πιθανών προσωπικών του εκλυτικών παραγόντων. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αποφύγει τέτοιους εκλυτικούς παράγοντες στο μέλλον και επίσης να εντοπίσει ένα επεισόδιο ημικρανίας πιο γρήγορα.

Κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου ημικρανίας, τα φάρμακα που ένα άτομο μπορεί να βρει χρήσιμα για την αντιμετώπιση του πόνου περιλαμβάνουν:

 • ασπιρίνη
 • ιβουπροφαίνη
 • σουματριπτάνη
 • φάρμακα εργοταμίνης

Ο γιατρός ενός ατόμου μπορεί επίσης να του συνταγογραφήσει φάρμακα γνωστά ως αντιεμετικά, όπως η μετοκλοπραμίδη (Reglan), η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας και του εμέτου.

Ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν γιατρό εάν εμφανίζει επαναλαμβανόμενα συμπτώματα και δεν έχει λάβει επίσημη διάγνωση από γιατρό. Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζει ένα άτομο περιλαμβάνουν:

 • μονόπλευρος πονοκέφαλος που μπορεί να εμφανιστεί για διάστημα 4-72 ωρών
 • ναυτία ή έμετος
 • μέτριο έως έντονο πόνο
 • ευαισθησία στο φως και τον ήχο

Ορισμένα άτομα με ημικρανία μπορεί επίσης να εμφανίσουν οπτικές και αισθητηριακές διαταραχές, γνωστές ως αύρα. Αυτές μπορεί να εμφανιστούν:

 • λάμψεις φωτός
 • τυφλά σημεία
 • μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο ή τα χέρια

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Ημικρανία, ένα άτομο θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσει με γιατρό του εάν:

 • η ημικρανία παρεμβαίνει στη ζωή του
 • τα επεισόδια ημικρανίας συμβαίνουν μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο
 • τα επεισόδια ημικρανίας συμβαίνουν συχνότερα
 • ένα άτομο λαμβάνει φάρμακα χωρίς συνταγή περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της ημικρανίας του

Ένα άτομο πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό για να αποκλείσει άλλες δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις εάν έχει:

 • ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων ημικρανίας
 • σοβαρά συμπτώματα ημικρανίας
 • ξαφνικό πονοκέφαλο που σχετίζεται με το σεξ για πρώτη φορά

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:

+ 13 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Biochemistry, endorphin https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470306/

Topiramate for the prevention of primary headache associated with sexual activity: The third and fourth case reports. https://www.rwevansmd.com/EvansPublictations/topiramate%20for%20the%20prevention%20of%20primary%20headache%20associated%20with%20sexual%20activity.pdf

When should I see a doctor about migraines? https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/when-should-i-see-a-doctor-about-migraines/

The impact of sexual activity on idiopathic headaches: An observational study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23430983/

Migraine with aura. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554611/

Migraine https://medlineplus.gov/migraine.html

Migraine information page. https://www.ninds.nih.gov/Disorders/All-Disorders/Migraine-Information-Page

Primary headache associated with sexual activity: A case report. https://www.journalagent.com/agri/pdfs/AGRI-24654-CASE_REPORTS-OZCAN.pdf

Primary headache associated with sexual activity https://ichd-3.org/other-primary-headache-disorders/4-3-primary-headache-associated-with-sexual-activity/

Primary headache associated with sexual activity https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/orgasmic-pre-orgasmic-headache/

Migraine headache. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560787/

Headache associated with sexual activity — a narrative review of literature. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8400207/

Everything you wanted to know about sex and migraines (but were afraid to ask!). https://www.migrainedisorders.org/everything-you-wanted-to-know-about-sex-and-migraines-but-were-afraid-to-ask/