Σεξουαλική Υγεία, Υγεία Δέρματος

5+1 Λόγοι να περνάτε περισσότερο χρόνο γυμνοί

Το να είσαι γυμνός είναι συνήθως μια πράξη που θεωρείται και προορίζεται κυρίως για το σεξ. Ή για το ντους! Ωστόσο, το να γδύνεστε πιο συχνά έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας! Όχι μόνο μειώνει το στρες, αλλά βελτιώνει και τη σεξουαλική σας ζωή. Ανεξάρτητα λοιπόν από την ηλικία, το φύλο και την οικογενειακή σας κατάσταση, παρατίθενται παρακάτω έξι πειστικοί λόγοι που σίγουρα θα σας “αναγκάσουν” να περνάτε περισσότερο χρόνο γυμνοί.

  1. Για να νιώσετε πιο άνετα με το σώμα σας

Πολλές γυναίκες παλεύουν με θέματα εικόνας του σώματος, ειδικά μετά την απόκτηση παιδιών. Οι περισσότερες από εμάς είναι πολύ εξοικειωμένες με τα “κόλπα” που μας βοηθούν να αποφεύγουμε να βλέπουμε τον πλήρη γυμνό εαυτό μας. Υπάρχει η πλήρης αποφυγή των καθρεφτών, η άρνηση εγκατάστασης καθρεφτών ολόσωμων  και το γρήγορο “τύλιγμα πετσέτας” μετά το ντους. Το να αναγκάσεις τον εαυτό σου να περνάει περισσότερο χρόνο γυμνός σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις το γεγονός ότι το σώμα σου είναι δικό σου. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στο ταξίδι της υγείας σας, το σώμα μας είναι καταπληκτικό. Μας μεταφέρει στη ζωή και αξίζει να το σεβόμαστε και να του φερόμαστε καλά, όχι να το αποφεύγουμε με κάθε κόστος. Βολευτείτε με το να κοιτάζετε πραγματικά το σώμα σας και ίσως να νιώστε άνετα και με το τι πρέπει να κάνετε για να μάθετε να αγαπάτε περισσότερο το σώμα σας.

  1. Για να ενθαρρύνετε το θηλασμό

Εάν είστε θηλάζουσα μητέρα, το να περνάτε περισσότερο χρόνο γυμνόστηθη μπορεί να σας βοηθήσει στο θηλασμό. Το να αφήνετε το στήθος σας να στεγνώσει στον αέρα μετά από μια περίοδο θηλασμού μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των σκασμένων θηλών. Μπορεί επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από μαστίτιδα. Το να αφήνετε τα στήθη σας να περνούν χρόνο στον αέρα αντί να τα βάζετε μέσα σε ένα περιοριστικό σουτιέν με ένα μαξιλαράκι γάλακτος που θα εμποτιστεί με υγρά και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.

  1. Για να ενθαρρύνετε την οικειότητα

Αν είστε σύντροφοι ή παντρεμένοι, το να περνάτε περισσότερο χρόνο γυμνοί μπορεί φυσικά να ενθαρρύνει περισσότερη οικειότητα. Ενώ μπορεί να υπάρχει κάτι που μπορεί να ειπωθεί για τη διατήρηση ενός αέρα μυστηρίου στην κρεβατοκάμαρα, υπάρχει επίσης κάτι που μπορεί να ειπωθεί για το να αγκαλιάζεστε κάτω από τα σκεπάσματα δέρμα με δέρμα. Μελέτες δείχνουν ότι ο δεσμός μεταξύ μητέρας και μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού και η επαφή δέρμα με δέρμα προάγει την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της “αγάπης”. Αποδεικνύεται ότι το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες. Η διατήρηση μιας σωματικής σύνδεσης σας συνδέει και συναισθηματικά.

  1. Για να προάγετε την υγεία του κόλπου

Το να αφήνετε πιο συχνά γυμνές τις περιοχές του κόλπου σας μπορεί να είναι πολύ πιο υγιεινό για εσάς. Ορισμένες μορφές εσωρούχων είναι κατασκευασμένες από ύφασμα που δεν αναπνέει. Αυτά μπορεί να κάνουν τις γυναίκες επιρρεπείς σε ερεθισμένο δέρμα και λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI). Ακόμη και τα βαμβακερά εσώρουχα μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για βακτήρια, αν και μελέτες δείχνουν ότι τα εσώρουχα από συνθετικές ίνες ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο ουρολοίμωξης. Το να μην φοράτε εσώρουχα κάτω από ένα φόρεμα ή τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει το pH του κόλπου σας να ισορροπήσει φυσικά και να αφήσει το δέρμα σας να αναπνεύσει, ειδικά αν είναι ερεθισμένο από το ξύρισμα ή τη συχνή χρήση στρινγκ.

  1. Για να κοιμάστε καλύτερα το βράδυ

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να έχετε έναν καλύτερο νυχτερινό ύπνο είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Όχι μόνο θα έχετε ποιοτικότερο ύπνο, αλλά και η δουλειά που μπορεί να επιτελέσει το σώμα σας όσο κοιμάστε θα είναι καλύτερη. Το σώμα σας εργάζεται πολύ σκληρά όσο κοιμάστε. Ξεφορτώνεται τις τοξίνες, αναπτύσσει τα κύτταρά σας και καίει το περιττό λίπος. Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η μείωση της θερμοκρασίας του σώματός σας τη νύχτα – όπως, για παράδειγμα, με το να κοιμάστε γυμνοί – μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος και να αυξήσει το μεταβολισμό του. Καθόλου άσχημο αποτέλεσμα του να είστε πιο άνετα τη νύχτα, σωστά;

  1. Για να είστε πιο ευτυχισμένοι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι σήμερα και μας έχουν απομακρύνει από τις φυσικές μας ρίζες. Αλλά όπως αποδεικνύεται, μερικές φορές το να απογυμνωθούμε στα απολύτως απαραίτητα μπορεί να είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να είμαστε πιο ευτυχισμένοι και, με τη σειρά μας, πιο υγιείς. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περνώντας απλώς περισσότερο χρόνο γυμνός, ένα άτομο μπορεί να αυξήσει την εικόνα του σώματός του, την αυτοεκτίμηση και την ικανοποίηση από τη ζωή του. Η επιστροφή στη φύση με την κυριολεκτική έννοια μπορεί να σας κάνει συνολικά πιο ευτυχισμένο άνθρωπο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

An epidemiological survey of vulvovaginal candidiasis in Italy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12932875/

Healthy Birth Practice #6: Keep Mother and Baby Together— It’s Best for Mother, Baby, and Breastfeeding https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4235060/

Temperature-acclimated brown adipose tissue modulates insulin sensitivity in humans https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24954193/

Naked and Unashamed: Investigations and Applications of the Effects of Naturist Activities on Body Image, Self-Esteem, and Life Satisfaction https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-017-9846-1