Πρόληψη και θεραπεία

Άγχος: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στους άνδρες

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το άγχος κατά τη μέση ηλικία, σχετίζεται με παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή των ανδρών.

Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη στους άνδρες;

Ανάμεσα σε υγιείς μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν κάποια καρδιακή νόσο ή διαβήτη, όσοι είχαν άγχος ήταν πιο πιθανόν να εμφανίσουν παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου καθώς μεγάλωναν, σύμφωνα με τη νέα μελέτη με επικεφαλής την Δρ. Lewina Lee, PhD, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association. (Με αυτούς τους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε φυσικά το άγχος)

Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν δύο πτυχές του άγχους, τον νευρωτισμό και την υπερβολική ανησυχία, τα οποία οι άνδρες κλήθηκαν να απαντήσουν. Ο νευρωτισμός είναι μια τάση αντίληψης των εμπειριών ως απειλητικές, μια αίσθηση ότι οι προκλήσεις είναι ανεξέλεγκτες με αποτέλεσμα δυσανάλογα έντονα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, το άγχος, η λύπη και ο θυμός. Η ανησυχία από την άλλη, μπορεί μεν να είναι υγιής και να οδηγεί σε εποικοδομητικές λύσεις, αλλά υπερβολικά επίπεδα μπορεί να εμποδίσουν την καθημερινή λειτουργία του ανθρώπου. (Ποια είναι τα τέσσερα βασικά συναισθήματα του ανθρώπου;)

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.561 άνδρες που ήταν ασθενείς στην κλινική εξωτερικών ασθενών VA Boston και εγγράφηκαν στη Μελέτη Κανονικής Γήρανσης. Όταν εγγράφηκαν στη μελέτη το 1975, οι άνδρες ήταν 33 έως 84 ετών (με μέσο όρο ηλικίας τα 53 χρόνια) και δεν είχαν καρδιακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο.

Στην αρχή της μελέτης, απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον νευρωτισμό και την ανησυχία. Κάθε 3 – 5 χρόνια επισκέπτονταν μια κλινική για φυσικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για τα επόμενα 40 χρόνια (ή μέχρι να πεθάνουν ή να εγκαταλείψουν τη μελέτη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος νευρωτισμός δεν ήταν ξεχωριστός στα διαγνωστικά εγχειρίδια της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας το 1980 και τα χαρακτηριστικά του αποτελούσαν μέρος της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με υψηλά επίπεδα νευρωτισμού ή ανησυχίας κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες καρδιομεταβολικού κίνδυνου, για να γίνει διάγνωση του οποίου πρέπει ο ασθενής να έχει κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Συστολική αρτηριακή πίεση > 130 mm Hg
  • Διαστολική αρτηριακή πίεση > 85 mm Hg
  • Ολική χοληστερίνη > 240 mg/dL
  • Τριγλυκερίδια > 150 mg/dL
  • Δείκτης μάζας σώματος > 30 kg/m 2
  • Γλυκόζη > 100 mg/dL
  • Ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων (δείκτης φλεγμονής) > 14 mm/ώρα

Καθώς μεγάλωναν, οι άνδρες με άγχος κατά τη μέση ηλικία, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν τουλάχιστον 6 από αυτούς τους 7 παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου, σε σύγκριση με τους άλλους άνδρες που δεν βίωναν άγχος κατά τη μέση ηλικία τους. (Τι είναι το κοινωνικό άγχος;)

Σύμφωνα με την Δρ. Lee, τα πιο πάνω ευρήματα υποδηλώνουν ότι το άγχος συνδέεται με ανθυγιεινές βιολογικές διεργασίες που ανοίγουν τον δρόμο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και διαβήτη (Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης σε άτομα με ψυχικές ασθένειες;). Επιπρόσθετα, δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή στην υγεία της καρδιάς τους παραμόνο όταν διαγνωστούν με καρδιακή νόσο, τα ευρήματα υπογραμμίζουν το πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος των δεικτών καρδιομεταβολικής υγείας, όπως το βάρος και η αρτηριακή πίεση, γύρω στα 30 με 40. (Ποια είναι τα βασικότερα προειδοποιητικά σημάδια των καρδιακών παθήσεων;)


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved