Διατροφή

Αλκοόλ και ήλιος: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση αλκοόλ στον ήλιο;

  1. Αφυδάτωση

Τόσο το αλκοόλ όσο και η ζέστη μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ σας αναγκάζει να πηγαίνετε πιο συχνά στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αποβάλει αρκετό νερό από το σώμα μέσω των ούρων αναστέλλοντας την παραγωγή της ορμόνης αγγειοπιεστίνης.

Επιπλέον, η ζέστη λόγω του ήλιου μπορεί να σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο. Η ποσότητα του ιδρώτα που παράγεται μπορεί να σας κάνει να χάνετε μερικά λίτρα, ανάλογα με τη ζέστη και τα επίπεδα δραστηριότητάς σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την απώλεια υγρών από το σώμα σας και να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Η  αφυδάτωση μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Ακόμη και αν είστε μόλις 1-2% αφυδατωμένοι, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υποτονικοί και κουρασμένοι.

Άλλα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

Η αφυδάτωση είναι επίσης μια σημαντική αιτία των συμπτωμάτων του hangover.

  1. Υπερθέρμανση

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ενδώσετε σε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, το αλκοόλ και η ηλιοφάνεια δεν είναι ένας καλός συνδυασμός. Ειδικά αν πιείτε αρκετό αλκοόλ με αποτέλεσμα να μεθύσετε και να μην έχετε επίγνωση του πόση ώρα βρίσκεστε στον ήλιο.

Το να κάθεστε στον ήλιο σημαίνει ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε θερμική εξάντληση και σε θερμοπληξία.

Η υπερβολική ζέστη επιβαρύνει την λειτουργία της καρδιάς σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.

  1. Βλάβες στο δέρμα

Είναι πιθανό να αγνοήσετε τους κινδύνους των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου στο δέρμα σας, αν δεν σκέφτεστε καθαρά λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ. Όμως, η προστασία του δέρματός σας από τον ήλιο είναι σημαντική,  φορώντας αρχικά τουλάχιστον SPF 30, καθώς και αναζητώντας μια σκιά.

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία βλάπτει το δέρμα επιταχύνοντας τις αλλαγές της γήρανσης, προκαλώντας απώλεια ελαστικότητας, ρυτίδες και χαλάρωση.

Επιπλέον, η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία συνδέεται στενά με την ανάπτυξη τόσο του μελανώματος, όσο και του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνετε όταν πίνετε αλκοόλ στον ήλιο;

Ας είμαστε ρεαλιστές – η πλήρης αποχή από το αλκοόλ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δύσκολη. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να πιείτε κοκτέιλ στον ήλιο, θα πρέπει να το σκεφτείτε λογικά εκ των προτέρων.

Η προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται σε δημοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζετε τι θα πιείτε και τηρείτε το σχέδιο που έχετε όταν βγαίνετε έξω. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και των σχετικών κινδύνων.

Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό. Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό για κάθε ποτό που καταναλώνετε και κρατήστε ένα μπουκάλι νερό κοντά σας αν είστε έξω.

Άλλες συμβουλές για να πίνετε με ασφάλεια στον ήλιο περιλαμβάνουν:

  • Αραιώστε το αλκοόλ σας

Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε σόδα ή κάποιο χυμό στο ποτό σας ή να προσθέσετε παγάκια ώστε να μην αποτελείται μόνο από αλκοόλ.

  • Αποφύγετε την ανάμειξη των ποτών σας

Ποτά όπως το κόκκινο κρασί, το κονιάκ και το ουίσκι περιέχουν περισσότερες συγγενείς ουσίες (ουσίες που προστίθενται στο αλκοόλ για να δημιουργήσουν το κοκκινωπό χρώμα, τη γεύση και την υφή). Αυτά είναι συχνά οι κύριοι ένοχοι για ένα hangover. Αν πίνετε, ίσως θα ήταν συνετό να επιμείνετε σε λευκά ή διαυγή ποτά, όπως λευκό κρασί, τζιν ή βότκα.

Με τα αφρώδη κρασιά, όπως η σαμπάνια και ο prosecco, θα μεθύσετε πιο γρήγορα, καθώς το ανθρακικό διευκολύνει την απορρόφηση του αλκοόλ στο στομάχι.

  • Συνεχίστε να τρώτε

Δεν πρέπει ποτέ να πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι. Το φαγητό βοηθά στην καθυστέρηση της απορρόφησης του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει την επένδυση του στομάχου.

  • Αναζητήστε σκιά

Στους περισσότερους από εμάς αρέσει να καθόμαστε στον ήλιο. Όμως το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει αν βρείτε μια σκιά και μειώσετε τις πιθανότητες θερμικής εξάντλησης. Αν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε μια βουτιά σε μια πισίνα ή να κάνετε ένα κρύο ντους, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την θερμοκρασία του σώματος σας χαμηλή.

Επιπλέον, όταν πίνετε αλκοόλ στον ήλιο, θα πρέπει να συνεχίσετε να ακολουθείτε τα συνήθη μέτρα ασφαλείας για τον ήλιο:

  • Να φοράτε δροσερά, φαρδιά ρούχα από φυσικές και όχι συνθετικές ίνες
  • Φορώντας καπέλο
  • Χρησιμοποιώντας άφθονη αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 (50 αν είστε πιο ευάλωτοι) και επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Τι πρέπει να κάνετε αν αισθάνεστε αδιαθεσία μετά από την κατανάλωση αλκοόλ στον ήλιο;

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε τις επιπτώσεις του αλκοόλ και της ζέστης, γυρίστε στο σπίτι. Βρείτε ένα δροσερό μέρος για να ξαπλώσετε και ανασηκώστε ελαφρώς τα πόδια σας. Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ και πιείτε αρκετό νερό. Αν δεν αισθανθείτε καλύτερα μετά από περίπου 20 λεπτά, ζητήστε βοήθεια.

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της θερμικής εξάντλησης;

Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να εμφανιστούν εντελώς ξαφνικά. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε σε θέση να τα αναγνωρίζετε: