Καρκίνος

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και θνησιμότητας!

Για πολλά χρόνια, η βαριατρική χειρουργική αποτελούσε έναν επιτυχημένο τρόπο για τους παχύσαρκους ανθρώπους να χάσουν το ανθυγιεινό τους βάρος. Νέα έρευνα ωστόσο, διαπίστωσε ότι μπορεί παράλληλα να μειώσει και τον κίνδυνο ανάπτυξης έξι τύπων καρκίνου που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Επιπλέον, τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του 2022 της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS), υποδηλώνουν ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ζουν με παχυσαρκία και δεν έχουν χειρουργηθεί. (Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους: Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη;)

Η βαριατρική χειρουργική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.600 ανθρώπους που ζουν με παχυσαρκία, οι οποίοι υποβλήθηκαν είτε σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης (κατά την οποία χωρίζεται το στομάχι με σκοπό να μειωθεί το μέγεθός του), είτε σε χειρουργική επέμβαση γαστρεκτομής μανικιού (κατά την οποία αφαιρείται ένα τμήμα του στομάχου). Τα άτομα αυτά συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου, η οποία αποτελείτο από 2.100 παχύσαρκα άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. (Πώς θα χάσετε 45+ κιλά. Τι συμβουλεύουν ειδικοί και πρώην παχύσαρκοι)

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσοι υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων παρακολούθησης της μελέτης (1,4%), συγκριτικά με τα άτομα που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση (2,7%).

Παρόμοια μείωση κινδύνου παρατηρήθηκε και με άλλους τύπους καρκίνου, όπως:

Μόνο το 5,2% όσων υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική ανέπτυξαν κάποιο είδος καρκίνου κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με το 12,2% των ατόμων που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. (Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους: Πώς θα αλλάξει τη ζωή σας;)

Το συνολικό ποσοστό επιβίωσης σε διάστημα 10 χρόνων, για τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ήταν 92,9%, συγκριτικά με 78.9% της ομάδας που δεν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τον Δρ. Shanu Kothar i, πρόεδρος του ASMBS, οι ασθενείς ζουν περισσότερο μετά από την υποβολή τους σε βαριατρική χειρουργική, επειδή εμφανίζουν λιγότερα καρδιακά επεισόδια και λιγότερους καρκίνους. (Καρκίνος: Ποια είναι τα στάδια και οι βαθμίδες του; Ποια η σημασία τους;)

Πώς η βαριατρική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου;

Όπως εξήγησε ο Kothar, η χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλείται στο σώμα από το υπερβολικό σωματικό βάρος, πυροδοτεί, κατά κάποιο τρόπο, την διαδικασία της κυτταρικής αλλαγής, μετατρέποντας τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά. Μετά την απώλεια του βάρους, η φλεγμονώδης διαδικασία μειώνεται και ως εκ τούτου μειώνεται και η πιθανότητα του κυτταρικού μετασχηματισμού σε καρκινικά κύτταρα.

Εκτός από τη μειωμένη φλεγμονή, η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλέσει μειώσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων (γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού) και ευεργετικές αλλαγές στην επιγενετική και στο μικροβίωμα του εντέρου.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, προσφέρεται γενικά μόνο για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία – συνήθως σε άτομα που είναι 75 – 100 κιλά υπέρβαροι ή έχουν ΔΜΣ 35 ή υψηλότερο- με συνυπάρχουσα ασθένεια που σχετίζεται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Weight-Loss Surgery Slashes Cancer Risk and Mortality, New Study Finds https://www.healthline.com/health-news/weight-loss-surgery-slashes-cancer-risk-and-mortality-new-study-finds

Video: Bariatric Surgery Changes Lives https://asmbs.org/

Association of Bariatric Surgery With Cancer Risk and Mortality in Adults With Obesity https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2793220