Ενδοκρινολογικά

Διαβήτης τύπου ΙΙ: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία δεν παράγεται επαρκής ινσουλίνη ή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σωστά από τον οργανισμό. Ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη τύπου 2 δεν είναι ινσουλινοεξαρτώμενο και στις περισσότερες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με τον σωστό συνδυασμό φαρμάκων, διατροφής και άσκησης. Μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού πάσχει από προδιαβήτη, δηλαδή έχει υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από το φυσιολογικό, αλλά δεν θεωρείται ότι πάσχει από διαβήτη. Τα άτομα με προδιαβήτη τείνουν να εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2 μέσα σε 5 χρόνια αν δεν λάβουν κατάλληλη και έγκαιρη θεραπεία. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σταδιακά και με ήπια συμπτώματα στα πρώτα στάδια. Για το λόγο αυτό, θα αναλύσουμε μερικά αρχικά συμπτώματα, των οποίων η παρουσία υποδεικνύει την ύπαρξη της πάθησης.

Πρώιμα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2

Συχνή ούρηση

Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, οι νεφροί προσπαθούν να αποβάλλουν την περίσσεια σακχάρων φιλτράροντας το αίμα που διέρχεται. Έτσι, προκαλείται η αυξημένη ανάγκη για ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπερβολική δίψα

Η συχνή ούρηση στην προσπάθεια αποβολής του σακχάρου οδηγεί προφανώς και σε αυξημένη απώλεια νερού. Σταδιακά, το γεγονός αυτό προκαλεί αφυδάτωση και δημιουργεί συνεχή αισθήματα δίψας.

Συνεχές αίσθημα πείνας

Ένα χαρακτηριστικό των ατόμων με διαβήτη είναι ότι δεν λαμβάνουν αρκετή ενέργεια από την τροφή που καταναλώνουν. Η ενέργεια της τροφής βρίσκεται στη μορφή της γλυκόζης, η οποία προέρχεται από τη διάσπαση των τροφών στον οργανισμό, και μεταφέρεται σε όλο το σώμα με τη βοήθεια της ορμόνης ινσουλίνης. Τα άτομα, όμως, που πάσχουν από διαβήτη, δεν μπορούν να μεταφέρουν τη γλυκόζη στα διάφορα σημεία του σώματος, έτσι δημιουργείται η αίσθηση συνεχούς πείνας, άσχετα με το πόση τροφή έχουν καταναλώσει.

Αισθήματα κόπωσης

Λόγω του ότι τα άτομα με διαβήτη δε λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια από την τροφή, αισθάνονται συνεχώς κόπωση, αφού η γλυκόζη που παρέχει ενέργεια δεν μπορεί να διοχετευτεί στους ιστούς του σώματος.

Θολή όραση

Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα μικροσκοπικά αγγεία των οφθαλμών, θολώνοντας την όραση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αφορά ένα ή και τα δύο μάτια και μπορεί να είναι αντιστρεπτή. Ωστόσο, αν ένα άτομο με διαβήτη δε λάβει την κατάλληλη θεραπεία, η βλάβη στα αγγεία των οφθαλμών μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Αργή επούλωση τραυμάτων

Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζοντας την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα, ακόμα και οι μικρές πληγές μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες ή και μήνες για να επουλωθούν πλήρως, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης.

Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνος στα χέρια ή τα πόδια

Η επιδείνωση της κυκλοφορίας του αίματος και η ζημιά στα νεύρα συχνά προκαλούν αισθηματα μυρμηγκιάσματος ή μούδιασμα στα άκρα του σώματος. Η πάθηση αυτή ονομάζεται νευροπάθεια και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές.

Σκούρες κηλίδες στο δέρμα

Οι κηλίδες στο δέρμα έχουν σκούρο χρώμα και  απαλή υφή,εμφανίζονται συνήθως στις μασχάλες, στο λαιμό και στη βουβωνική χώρα και είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις του διαβήτη. Αυτή η δερματική πάθηση ονομάζεται μέλαινα ακάνθωση.

Μυκητιασικές λοιμώξεις

Η περίσσεια σακχάρου λειτουργεί ως τροφή για τους μύκητες, κάτι που συχνά μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις και λοιμώξεις. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις τείνουν να εμφανίζονται στις πιο ζεστές και νωπές περιοχές του δέρματος, όπως τα γεννητικά όργανα, η στοματική κοιλότητα και οι μασχάλες.

Τι να κάνω αν παρουσιάζω κάποια από αυτά τα συμπτώματα;

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων του διαβήτη τύπου 2 είναι σημαντική, ειδικά αν γίνει εγκαίρως, ώστε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια και να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Η φαρμακευτική αγωγή και η στροφή σε έναν υγιέστερο τρόπο ζωής συμβάλλει στο να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας με αυτό τον τρόπο τις πιο σοβαρές και επικίνδυνες επιπλοκές του διαβήτη, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Όσο μεγαλύτερο το διάστημα για το οποίο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν ανεξέλεγκτα, τόσο πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποια από αυτά τα συμπτώματα σας φαίνονται οικεία, ζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What are the early signs of type 2 diabetes? https://www.medicalnewstoday.com/articles/323185

New CDC report: More than 100 million Americans have diabetes or prediabetes https://www.cdc.gov/media/releases/2017/p0718-diabetes-report.html

What is peripheral neuropathy? https://www.medicalnewstoday.com/articles/147963

Risk Factors for Type 2 Diabetes https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/risk-factors-type-2-diabetes