Καρδιά και αγγεία

Είστε 50+ χρονών; Έτσι θα μειώσετε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου!

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ σημαντικός σε κάθε στάδιο της ανθρώπινης ζωής. Ωστόσο, γύρω στα 50, γίνεται ακόμη πιο σημαντικός, καθώς η καρδιά αδυνατεί να χειριστεί τη σωματική δραστηριότητα και το άγχος, τόσο αποτελεσματικά όσο παλαιότερα. Για να μειώσετε τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ακολουθείστε τις πιο κάτω συμβουλές.

Πώς θα μειώσετε τις πιθανότητες καρδιακής νόσου γύρω στα 50;

1. Τραφείτε υγιεινά

Ορισμένα τρόφιμα έχουν θρεπτικές «υπερδυνάμεις» σε ότι αφορά την καρδιά. Καταναλώστε φρούτα, όπως μούρα και πορτοκάλια, άπαχο ψάρι όπως σολομός και σκουμπρί, λαχανικά όπως σπανάκι, καρότα και ντομάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, βρώμη και φασόλια.

2. Μειώστε το αλάτι

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μια μικρή ποσότητα νατρίου και συγκεκριμένα, μόνο 500 mg την ημέρα. Φροντίστε να μην ξεπερνάτε τα 1.500 mg νατρίου την ημέρα, διότι η υπερκατανάλωση νατρίου οδηγεί σε υπέρταση και αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας. Για να είστε σίγουροι για το πόσο νάτριο καταναλώνετε, φροντίστε να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε.

3. Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λίπη

Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την χοληστερίνη και προκαλούν συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, γεγονός που τις σκληραίνει και τις στενεύει. Αντικαταστήστε τα λοιπόν, με φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με πουλερικά και φασόλια. Αποφύγετε όσο περισσότερο μπορείτε το κόκκινο κρέας.

4. Ασκηθείτε

Η τακτική άσκηση επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό, συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και βοηθά στην ευκολότερη μετακίνηση του οξυγόνου στο σώμα. Ασκηθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Κάντε περπάτημα, τζόκινγκ ή ακόμη και κηπουρική.

5. Διατηρείστε το σωματικό σας βάρος

Το σωματικό βάρος των περισσοτέρων ανθρώπων αυξάνεται μετά την ηλικία των 50, γεγονός που πιέζει την καρδιά και την ωθεί να δουλεύει περισσότερο. Τραφείτε λοιπόν υγιεινά και ασκηθείτε, για να απομακρύνετε τα επιπλέον κιλά. Συζητήστε με τον γιατρό σας.

6. Διακόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει την κακή χοληστερίνη και μειώνει την καλή χοληστερίνη, παχαίνει τις αρτηρίες και το αίμα και επιβραδύνει τη ροή του αίματος στο σώμα. Διακόψτε λοιπόν το κάπνισμα και θα δείτε σε μερικές ημέρες την διαφορά.

7. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπρόσθετα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση οδηγώντας σε περαιτέρω καρδιακά προβλήματα. Περιορίστε το αλκοόλ που καταναλώνετε την ημέρα σε: 1 ποτό για γυναίκες και 2 για άνδρες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

8. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καρδιά, διότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, η κακή ψυχολογική κατάσταση οδηγεί σε κακές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η υπερκατανάλωση τροφής, υπερκατανάλωση αλκοόλ και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Για να μειώσετε το άγχος σας, κάντε ασκήσεις χαλάρωσης, γελάστε δυνατά και μιλήστε με φίλους και οικογένεια.

9. Κοιμηθείτε καλά

Όταν δεν κοιμάστε καλά, η καρδιά σας δεν ξεκουράζεται όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να αυξάνεται. Ακολουθείστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, αποφύγετε τα σνακ αργά το βράδυ και την καφεΐνη μετά το απόγευμα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved