Αιματολογικές παθήσεις

Νορμοκυτταρική αναιμία

Η νορμοκυτταρική αναιμία είναι ένας από τους πολλούς τύπους αναιμίας. Τείνει να συνοδεύει συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες.

Τα συμπτώματα της νορμοκυτταρικής αναιμίας είναι παρόμοια με αυτά άλλων τύπων αναιμίας. Η διάγνωση της πάθησης γίνεται μέσω εξετάσεων αίματος.

Υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες για τη νορμοκυτταρική αναιμία, αλλά η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας (αν υπάρχει) αποτελεί προτεραιότητα.

Τι είναι η νορμοκυτταρική αναιμία;

Η νόρμα κυτταρική αναιμία είναι μεταξύ των πιο κοινών τύπων αναιμίας.

Η αναιμία είναι η πάθηση κατά την οποία δεν υπάρχει επαρκής αριθμός υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων για να παρέχει οξυγόνο σε όργανα και ιστούς.

Σε κάποια είδη αναιμίας, το σχήμα ή το μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλάζει, κάτι που βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν την πάθηση.

Αν έχετε νορμοκυτταρική αναιμία, τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν φυσιολογικό σχήμα και μέγεθος. Όμως δεν έχετε επαρκή επίπεδα υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στην αιματική κυκλοφορία για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σώματος.

Επιπρόσθετα, η ύπαρξη νορμοκυτταρικής αναιμία συχνά σημαίνει ότι έχετε κάποια άλλη σοβαρή πάθηση, όπως νεφρική νόσο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Σύνοψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της νορμοκυτταρικής αναιμίας;

Η νορμοκυτταρική αναιμία μπορεί να είναι συγγενής (παρούσα κατά τη γέννηση). Λιγότερο συχνά, η πάθηση αποτελεί επιπλοκή φαρμακευτικής αγωγής.

Ως επί το πλείστον, όμως, η νορμοκυτταρική αναιμία είναι επίκτητη, κάτι που σημαίνει ότι εμφανίζεται αργότερα στη ζωή του ατόμου ως αποτέλεσμα μιας άλλης αιτίας, όπως μία νόσος.

Αυτή είναι γνωστή ως αναιμία χρόνιας νόσου ή αναιμία φλεγμονής, επειδή οι ασθένειες που οδηγούν στη νορμοκυτταρική αναιμία προκαλούν φλεγμονή σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος ή σε όλο το σώμα.

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ανοσοαπόκριση, κάτι με το οποίο με τη σειρά του μειώνει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή οδηγεί σε παραγωγή πιο αδύναμων ερυθρών αιμοσφαιρίων που πεθαίνουν ταχύτερα και δεν αναπληρώνονται τόσο γρήγορα.

Οι ασθένειες που σχετίζονται πιο στενά με τη νορμοκυτταρική αναιμία είναι οι εξής:

Η εγκυμοσύνη και η κακή θρέψη μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε νορμοκυτταρική αναιμία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της νορμοκυτταρικής αναιμία;

Τα συμπτώματα της νορμοκυτταρικής αναιμίας εμφανίζονται αργά. Οι πρώτες ενδείξεις της συγκεκριμένης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής αναιμίας συνήθως είναι αίσθημα κόπωσης και ωχρό χρώμα δέρματος.

Η αναιμία επίσης προκαλεί:

Επειδή η νορμοκυτταρική αναιμία συχνά σχετίζεται με μία χρόνια υποκείμενη νόσο, είναι δύσκολο να διακριθούν τα συμπτώματα της αναιμίας από αυτά του υποκειμένου προβλήματος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η νορμοκυτταρική αναιμία;

Η αναιμία αρχικά ταυτοποιείται μέσω μιας γενικής εξέτασης αίματος.

Η γενική εξέταση αίματος ελέγχει τον αριθμό των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και αιμοπεταλίων, καθώς και άλλων δεικτών της υγείας του αίματος. Αυτή η εξέταση μπορεί να αποτελεί μέρος του ετήσιου τσεκ-απ σας ή να ζητηθεί από το γιατρό σας αν υποπτεύεται παθήσεις, όπως αναιμία ή μη φυσιολογική δημιουργία μωλώπων ή αιμορραγία.

Έως 40% των περιπτώσεων σιδηροπενικής αναιμίας παρουσιάζονται ως νορμοκυτταρική αναιμία στα αρχικά στάδια. Εάν η εξέταση αίματος παρουσιάζει ενδείξεις νορμοκυτταρικής ή άλλης μορφής αναιμίας, θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Υπάρχουν εξετάσεις που ελέγχουν το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί πρόβλημα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα είναι μικρότερα από το φυσιολογικό. Εάν τα επίπεδα βιταμίνης Β-12 είναι μειωμένα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα είναι μεγαλύτερα.

Η νορμοκυτταρική αναιμία χαρακτηρίζεται από φαινομενικά υγιή με φυσιολογική όψη ερυθρά αιμοσφαίρια που απλά είναι χαμηλά σε αριθμό.

Μία βιοψία μυελού των οστών μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί, καθώς στο μυελό των οστών παράγονται τα ερυθροκύτταρα.

Άλλες εξετάσεις μπορούν να αναδείξουν εάν η αναιμία είναι κληρονομική και πιθανώς να χρειαστεί να εξεταστούν και άλλα μέλη της οικογένειάς σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η νορμοκυτταρική αναιμία;

Επειδή η νορμοκυτταρική αναιμία συνήθως συνδέεται με μία χρόνια πάθηση, η πρώτη προτεραιότητα στη θεραπεία θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της πάθησης.

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα ή απώλεια βάρους για τα άτομα με παχυσαρκία.

Εάν μία βακτηριακή λοίμωξη έχει πυροδοτήσει τη μείωση στον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ισχυρά αντιβιοτικά μπορεί να αποτελούν τη λύση.

Στις σοβαρές περιπτώσεις νορμοκυτταρικής αναιμίας, ενέσεις ερυθροποιητίνης κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ώστε το αίμα να μεταφέρει επαρκείς ποσότητες οξυγόνου σε ιστούς και όργανα για να διατηρηθούν υγιή.

Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου είναι κατάλληλη για τη σιδηροπενική αναιμία. Όμως τα συμπληρώματα σιδήρου για οποιονδήποτε άλλο τύπο αναιμίας μπορεί να είναι επικίνδυνα. Δεν πρέπει να λαμβάνετε επιπλέον σίδηρο αν τα επίπεδά του στο αίμα είναι φυσιολογικά.

Ο γιατρός που εξειδικεύεται στις διαταραχές του αίματος ονομάζεται αιματολόγος. Όμως μπορεί να χρειαστείτε μία ομάδα ιατρών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της υγείας σας.

Σύνοψη

Η νορμοκυτταρική αναιμία είναι μία κοινή μορφή αναιμίας, παρόλο που συνήθως συνοδεύει ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας που πυροδοτεί φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα.

Αν έχετε συμπτώματα όπως ασυνήθιστη κόπωση, επισκεφτείτε το γιατρό σας και κάντε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος.

Εάν οι εξετάσεις αίματος αποκαλύψουν νορμοκυτταρική αναιμία, θα πρέπει να συνεργαστείτε στενά με μία ομάδα ιατρών για την αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος και τη διαταραχή του αίματος.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Anemia of inflammation or chornic disease. (2018). niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/anemia-inflammation-chronic-disease

2. Brill JR, et al. (2000). Normocytic anemia. aafp.org/afp/2000/1115/p2255.html

3. Cleveland Clinic Staff. (2018). Anemia of chronic disease. my.clevelandclinic.org/health/diseases/14477-anemia-of-chronic-disease/diagnosis-and-tests

4. Johnson-Wimbley TD, et al. (2011). Diagnosis and management of iron deficiency anemia in the 21st century. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3105608/

5. Mayo Clinic Staff. (2019). Anemia. Normocytic anemia. (2000). mayoclinic.org/diseases-conditions/anemia/diagnosis-treatment/drc-20351366https://www.aafp.org/afp/2000/1115/p2264.html

6. O'Neil J. (2017). Diagnosing and classifying anemia in adult primary care. mdedge.com/clinicianreviews/article/143212/hematology/diagnosing-and-classifying-anemia-adult-primary-care/page/0/4