Μολυσματικές ασθένειες

Μακροχρόνια COVID-19: Προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονες

Ακόμη και μετά από ήπια νόσηση με COVID-19, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα που τείνουν να διαρκούν για μήνες. Σήμερα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiology, δείχνει ότι πολλοί από αυτούς, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν ανωμαλίες στους μικρούς αεραγωγούς των πνευμόνων τους.

Η μακροχρόνια COVID-19 προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονες;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 100 ασθενείς με «μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19», περισσότεροι από τους μισούς είχαν σημάδια βλάβης στους μικρούς αεραγωγούς τους, στις αξονικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν. Την ίδια ώρα που διαπιστώθηκε ότι όσοι αρρώστησαν ήπια, επηρεάστηκαν εξίσου με τα άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία. (Μακροχρόνια COVID-19: Τι σχέση έχει με το πνευμονογαστρικό νεύρο;)

Σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή της μελέτης, Δρ. Alejandro Comellas, του University of Iowa Carver College of Medicine, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της COVID-19, οι αεραγωγοί των συμμετεχόντων συνέχισαν να επηρεάζονται για μήνες μετά τη ανάρρωσή τους. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς εμφάνισαν σημάδια «παγίδευσης αέρα» στους πνεύμονες, μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να πάρει πλήρη εισπνοή χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά ο αέρας συγκρατείται ανώμαλα κατά την εκπνοή. (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ ή SARS))

Σημειώνεται ότι η παγίδευση του αέρα εμφανίζεται σε ασθένειες όπως το άσθμα, το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα και αποτελεί γενικά σημάδι φλεγμονής των μικρών αεραγωγών (βρογχιόλια). Σύμφωνα με τον Cedric “Jamie” Rutland, πνευμονολόγο και εθελοντή εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ένωσης Πνευμόνων, για την ανακούφιση της φλεγμονής των αεραγωγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, όπως η πρεδνιζόνη ή τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. (Βρογχίτιδα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την βρογχίτιδα και τον πυρετό;)

Οι ασθενείς διαφέρουν ως προς το χρόνο που χρειάζονται για να αναρρώσουν από τα πνευμονικά συμπτώματα που τους προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές το αν και ποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν παρατεταμένη πνευμονοπάθεια. Ουσιαστικά, δεν είναι ξεκάθαρο το αν οι ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στη μελέτη, θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου ή αν δυνητικά αποτελούν την αρχή μιας χρόνιας πάθησης των πνευμόνων. 

Πρόσφατες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι έως και το 30% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον SARS -CoV-2, αναπτύσσουν συμπτώματα που επιμένουν για μήνες μετά την αρχική τους λοίμωξη. Αυτά τα προβλήματα περιλαμβάνουν κόπωση και πονοκεφάλους, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, απώλεια όσφρησης και γεύσης και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως η δύσπνοια και η χρόνιος βήχας.

Μια θεωρία που εξηγεί την πιο πάνω κατάσταση, είναι ότι σε ορισμένους ανθρώπους, η λοίμωξη ενεργοποιεί υπερβολικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα, προκαλώντας μια μόνιμη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα τους. Όμως, εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο το γιατί μόνο ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν μόνιμα προβλήματα ακόμη και όταν νοσούν με ήπια COVID-19. (Πώς ακριβώς επιδρά η COVID-19 στους πνεύμονες;)

Η νέα μελέτη περιελάμβανε ασθενείς με COVID-19 που δεν διέτρεχαν προφανή κίνδυνο παρατεταμένων αναπνευστικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, από τους 100 ασθενείς, το 67% δεν είχε νοσηλευτεί και παρόλο που μερικοί είχαν ιστορικό πνευμονικής νόσου, όπως το άσθμα και το εμφύσημα, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Τα ¾ των συμμετεχόντων ήταν δια βίου μη καπνιστές, ενώ το 2% ήταν καπνιστές. Όλοι όμως υπέφεραν από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας και η κόπωση για περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη διάγνωσή τους. (Long COVID-19: Μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα συνδρόμου χρόνιας κόπωσης)

Έτσι, ο Comellas και οι συνάδελφοί του υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε αξονική τομογραφία. Τη δεδομένη στιγμή, οι περισσότεροι από τους μισούς είχαν κλείσει 75 τουλάχιστον μέρες από τη διάγνωσή τους, ενώ κάποιοι είχαν κλείσει πάνω από 6 μήνες. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι το 58% εμφάνισε σημάδια παγίδευσης αέρα στους πνεύμονες και από αυτούς το 57% αντιμετώπισε τη λοίμωξή του στο σπίτι.

Αναφορικά με τον βαθμό παγίδευσης του αέρα, η σοβαρότητα της λοίμωξης δεν ήταν σημαντική. Τόσο όσοι νοσηλεύτηκαν, όσο και τα άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν, είχαν παρόμοιες ποσότητες, επηρεαζόμενου από την παγίδευση αέρα, πνευμονικού ιστού.

Υπογραμμίζεται ότι η εικόνα των ασθενών ήταν διαφορετική κατά την σπιρομέτρηση, οπότε σύμφωνα με τον Comellas, επειδή οι πνεύμονες φαίνονται φυσιολογικοί με τις τυπικές εξετάσεις, οι ασθενείς με COVID-19 που εμφανίζουν μακροχρόνια αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία για να διαφανούν οι οποιεσδήποτε ανωμαλίες στους μικρούς αεραγωγούς τους. (Long COVID-19: Ο εμβολιασμός μειώνει το ενδεχόμενο μακροχρόνιων συμπτωμάτων)