Διατροφή

Μαύρη σοκολάτα: 6 λόγοι που κάνει καλό στην υγεία

Η σοκολάτα είναι ένα αγαπημένο γλύκισμα για πολλούς ανθρώπους, αλλά λίγοι γνωρίζουν πως η κατανάλωσή της εκτός από απολαυστική μπορεί να είναι και απίστευτα ωφέλιμη για την υγεία. Συγκεκριμένα, η μαύρη σοκολάτα, πλούσια σε κακάο και αντιοξειδωτικά, θεωρείται εξαιρετικά ευεργετική, ενώ η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και λιπαρά που της κάνουν πιο ανθυγιεινές.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας της μαύρης σοκολάτας;

  1. Είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά

Η μαύρη σοκολάτα, με μεγάλη περιεκτικότητα (70-85%) σε κακάο, είναι αρκετά θρεπτική, καθώς περιέχει μια ικανοποιητική ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου, καθώς και μικρότερες συγκεντρώσεις καλίου, φωσφόρου, ψευδάργυρου και σεληνίου.

Η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε λιπαρά οξέα είναι επίσης σημαντική, αφού περιέχει κυρίως ελαϊκό, στεατικό και παλμιτικό οξύ, τα οποία κατά κύριο λόγο δρουν ευεργετικά για την υγεία.

Τέλος, η μαύρη σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες διεγερτικών συστατικών, όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη.

  1. Περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις

Οι ωμοί, ακατέργαστοι κόκκοι κακάο έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο να είναι και αυτή πλούσια σε βιοδραστικά συστατικά, που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, οι κύριες κατηγορίες αντιοξειδωτικών, που αυτή περιλαμβάνει, είναι οι πολυφαινόλες, οι φλαβανόλες και οι κατεχίνες, οι οποίες καταπολεμούν αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τις βλάβες που αυτό προκαλεί.

  1. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, οι βιοδραστικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας, επηρεάζουν δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου: την υψηλή αρτηριακή πίεση και την υψηλή χοληστερόλη.

Αρχικά, οι φλαβανόλες στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), το οποίο δρα χαλαρώνοντας τις αρτηρίες, πράγμα το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και εν τέλει συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ορισμένες αντιοξειδωτικές ενώσεις της μαύρης σοκολάτας, όπως οι πολυφαινόλες και η θεοβρωμίνη, μπορεί επίσης να μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της LDL («κακής») και να αυξάνουν αυτά της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα.

Τέλος, οι φλαβανόλες της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί πως μπορούν να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου τόσο για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη όσο και ορισμένων καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, η περιεκτικότητά της σε ζάχαρη μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα για άτομα που πάσχουν ήδη από διαβήτη.

  1. Προστατεύει το δέρμα

Οι φλαβανόλες, που περιέχει η μαύρη σοκολάτα, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία, καθώς επίσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος στο δέρμα και αύξηση της ενυδάτωσης του.

  1. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% κακάο έχει συνδεθεί με την πιθανή βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και πρόληψη ορισμένων νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer και του Parkinson. Οι φλαβανόλες της μαύρης σοκολάτας μπορεί, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2018, να ενισχύουν τη νευροπλαστικότητα, ενώ ευεργετικά αποτελέσματα έχουν παρατηρηθεί και όσον αφορά τη γνωστική λειτουργία.

  1. Ευνοεί το μικροβιώμα του εντέρου

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με την αύξηση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος του εντέρου, κάτι το οποίο βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

7 Proven Health Benefits of Dark Chocolate https://www.healthline.com/nutrition/7-health-benefits-dark-chocolate

Dark Chocolate: To Eat or Not to Eat? A Review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31200790/

Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163/

What are the health benefits of dark chocolate? https://www.medicalnewstoday.com/articles/dark-chocolate#summary

8 Healthy Reasons to Eat Dark Chocolate https://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/delicious-reasons-to-eat-dark-chocolate.aspx