AEROLIN PD.INH.MD 200MCG/DOSE Ταινια x60 BLISTERS AL σε πλαστικη συσκευή DISKUS (Σκόνη για εισπνοή)

Κωνσταντίνος Μαντάς
Πηγή: ΕΟΦ

Αυτό το φάρμακο συνταγογραφείται συνήθως για:

Ενδείξεις

Τι είναι το Aerolin;

Το Aerolin περιέχει σαλβουταμόλη, η οποία είναι ένα βρογχοδιασταλτικό φάρμακο της κατηγορίας των εκλεκτικών διεγερτών των β-2 αδρενεργικών υποδοχέων. Ουσιαστικά, διεγείρει τους μύες των βρόγχων και ως αποτέλεσμα οδηγεί σε βρογχοδιαστολή που ξεκινάει σε 5 λεπτά από τη χορήγηση και διαρκεί 4-6 ώρες, αν η απόφραξη των αεροφόρων οδών είναι αναστρέψιμη

Πότε να πάρω Aerolin;

Το Aerolin ενδείκνυται:

Το Aerolin θα πρέπει να χρησιμοποιείται ώστε να ανακουφίζονται τα συμπτώματα αυτά όταν εμφανίζονται, αλλά και για πρόληψή τους σε περιπτώσεις έκθεσης του ασθενούς σε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κρίση άσθματος (π.χ. άσκηση ή έκθεση σε αλλεργιογόνα).

Το Aerolin είναι πολύτιμο ως φαρμακευτική αγωγή για το ήπιο, μέτριο ή και σοβαρό άσθμα, μόνο αν η χρήση δεν καθυστερήσει την έναρξη μιας τακτικής φαρμακοθεραπείας με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή.

Δοσολογία - τρόπος χορήγησης

Πώς πρέπει να λάβω το Aerolin;

To Aerolin Diskus και το Aerolin Inhaler χορηγούνται μόνο μέσω εισπνοών από το στόμα. Η διάρκεια δράσης της σαλβουταμόλης είναι 4-6 ώρες στους πιο πολλούς ασθενείς.

Αν κάποιος ασθενής χρειάζεται να αυξήσει τη χρήση του Aerolin, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άσθμα του επιδεινώνεται. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ώστε να μην αυξήσουν τη δόση τους από μόνοι τους και να ζητήσουν τη βοήθεια του ιατρού.

Ασθενείς που δυσκολεύονται να συντονίσουν τη χρήση της δοσιμετρικής συσκευής θα πρέπει να παίρνουν το Aerolin Inhaler μέσω αεροθαλάμου. Νεαρά παιδιά και βρέφη μπορεί να ωφεληθούν από έναν παιδιατρικό αεροθάλαμο με μάσκα (όπως το Babyhaler).

Επειδή είναι πιθανό να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικές με υπερδοσολογία, η συχνότητα χορήγησης και η δόση, θα πρέπει να αυξάνονται μόνο αν το συστήνει ο θεράπων ιατρός.

Για οξύ βρογχόσπασμο:

Inhaler:

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες: 100 ή 200 μικρογραμμάρια.

Παιδιά κάτω των 12 ετών: 100 μικρογραμμάρια και αν είναι απαραίτητο η δόση επιτρέπεται να φτάσει ως τα 200 μικρογραμμάρια.

Diskus:

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες: 200 μικρογραμμάρια, όποτε χρειάζονται.

Παιδιά 4 έως 11 ετών: 200 μικρογραμμάρια, όποτε χρειάζονται.

Για πρόληψη βρογχόσπασμου από άσκηση ή και έκθεση σε αλλεργιογόνα

Inhaler:

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες: 200 μικρογραμμάρια, πριν από την άσκηση ή πριν από την έκθεση.

Παιδιά κάτω των 12 ετών:  100 μικρογραμμάρια πριν από την άσκηση ή πριν από την έκθεση. Αν χρειαστεί, η δόση επιτρέπεται να φτάσει ως τα 200 μικρογραμμάρια.

Diskus:

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες: 200 μικρογραμμάρια πριν την έκθεση ή την άσκηση.

Παιδιά 4 έως 11 ετών: 200 μικρογραμμάρια πριν από την έκθεση ή πριν από την άσκηση.

Για χρόνια θεραπεία:

Inhaler:

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες: Έως 200 μικρογραμμάρια, 4 φορές ημερησίως.

Παιδιά κάτω των 12 ετών: Έως 200 μικρογραμμάρια, 4 φορές ημερησίως.

Diskus:

Παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και ενήλικες: 200 μικρογραμμάρια, 4 φορές ημερησίως.

Παιδιά 4 έως 11 ετών: 200 μικρογραμμάρια, 4 φορές ημερησίως.

Το Aerolin δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω από 4 φορές ημερησίως.

Αντενδείξεις

Πότε δεν επιτρέπεται να πάρω Aerolin;

 • Το Aerolin αντενδείκνυται αν κάποιος ασθενής έχει ιστορικό υπερευαισθησίας (αλλεργίας) σε οποιοδήποτε συστατικό του
 • Το Aerolin σε μη ενδοφλέβιες μορφές ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείται σε μη επιπλεγμένο πρόωρο τοκετό ή σε επαπειλούμενη αποβολή
 • Το Aerolin ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται σε βρέφη κάτω των 18 μηνών
 • Το Aerolin ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται σε καρδιακές αρρυθμίες ή σε ταχυκαρδία
 • Το Aerolin ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης
 • Το Aerolin Diskus αντενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν σοβαρή αλλεργία στις πρωτεΐνες του γάλακτος

Προφυλάξεις

Τι θα πρέπει να προσέχω παίρνοντας το Aerolin;

Το άσθμα θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζεται με ένα σταδιακό πρόγραμμα και η εξέλιξη του κάθε ασθενούς πρέπει να παρατηρείται κλινικά, αλλά και με δοκιμές της λειτουργίας των πνευμόνων.

Αν κάποιος ασθενής χρειάζεται να αυξήσει τη χρήση του Aerolin, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το άσθμα του επιδεινώνεται. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ώστε να μην αυξήσουν τη δόση τους από μόνοι τους και να ζητήσουν τη βοήθεια του ιατρού.

Σε αυτή την περίπτωση, η οποία μπορεί να ακόμη και να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς, πρέπει να ελεγχθεί ξανά το σχέδιο θεραπείας του ασθενούς και ενδεχομένως να αποφασιστεί να γίνει επιπρόσθετη χορήγηση γλυκοκορτικοστεροειδών. Αν κάποιος ασθενής ενδέχεται να κινδυνεύει, μπορεί να χρειαστεί έλεγχος της μέγιστης εκπνευστικής ροής καθημερινά.

Αν η δόση του Aerolin που είχε δοθεί στο παρελθόν, δεν προσφέρει πλέον ανακούφιση για τρεις ώρες τουλάχιστον, θα πρέπει ο ασθενής να ζητήσει τη συμβουλή του ιατρού του, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Πρέπει να γίνεται έλεγχος του τρόπου με τον οποίο ο ασθενής χρησιμοποιεί την συσκευή μέτρησης δόσης και ειδικότερα αν συγχρονίζει την απελευθέρωση της δόσης με την εισπνοή, για να πετυχαίνει τη μέγιστη παροχή του Aerolin στους πνεύμονες.

Μια πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η εμφάνιση σοβαρής υποκαλιαιμίας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση οξέος άσθματος, οπότε η υποκαλιαιμία ενδέχεται να ενισχυθεί αν χορηγούνται ταυτόχρονα παράγωγα ξανθίνης, στεροειδή, διουρητικά αλλά και αν εμφανιστεί υποξία. Συστήνεται σε τέτοιες περιπτώσεις να παρακολουθούνται τα επίπεδα του καλίου στον ορό του αίματος.

Όπως και σε άλλες θεραπείες μέσω εισπνοών, είναι πιθανή η εμφάνιση παράδοξου βρογχόσπασμου, που οδηγεί σε ταχεία αύξηση της δύσπνοιας. Αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με κάποια άλλη μορφή χορήγησης ή με ένα άλλο εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό ταχείας δράσης, αν βρίσκεται άμεσα διαθέσιμο. Η συγκεκριμένη μορφή πρέπει να διακοπεί και αν είναι αναγκαίο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο διαφορετικό βρογχοδιασταλτικό ταχείας δράσης συνεχούς χρήσης.

Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μυοκαρδιακή ισχαιμία σχετική με τη σαλβουταμόλη. Οι ασθενείς που έχουν σοβαρή υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως:

 • Ταχυαρρυθμία
 • Ισχαιμική καρδιοπάθεια 
 • Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια

και οι οποίοι λαμβάνουν σαλβουταμόλη για αναπνευστικές παθήσεις, θα πρέπει να προειδοποιούνται ώστε να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια αν αισθανθούν θωρακικό άλγος ή αν εμφανιστεί κάποιο άλλο σύμπτωμα επιδείνωσης καρδιακής νόσου.

Η σαλβουταμόλη θα πρέπει να χορηγείται προσεκτικά σε ασθενείς:

Το Aerolin Diskus εμπεριέχει λακτόζη. Ασθενείς με:

 • Σπάνια κληρονομική δυσανεξία στη γαλακτόζη
 • Ανεπάρκειας Lapp λακτάσης 
 • Δυσαπορρόφηση της γλυκόζης-γαλακτόζης

δεν θα πρέπει να λάβουν το Aerolin Diskus.

Κύηση

Είμαι έγκυος, μπορώ να πάρω Aerolin;

Δεν ενδείκνυται η χορήγηση Aerolin, σε εγκυμονούσες γυναίκες, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Επιτρέπεται, μόνο αν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα είναι πιο μεγάλο από τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

Έχει αναφερθεί ότι σπάνια μπορεί να εμφανιστούν συγγενείς ανωμαλίες, στους απογόνους κάποιου ατόμου που πήρε Aerolin, όπως λυκόστομα ή ατέλειες των άκρων.

Επειδή ωστόσο, δεν έχει παρατηρηθεί σταθερό πρότυπο ατελειών, αλλά και επειδή το ποσοστό συγγενών ανωμαλιών είναι χαμηλό και κυμαίνεται μεταξύ 2-3%, δεν μπορεί να αποδειχθεί η συσχέτιση με το Aerolin.

Γαλουχία

Θηλάζω, μπορώ να πάρω το Aerolin;

Δεν συνίσταται η χρήση του Aerolin από θηλάζουσες μητέρες, καθώς η σαλβουταμόλη μπορεί να ανιχνευθεί σε μικρή ποσότητα στο μητρικό γάλα. Επιτρέπεται, μόνο αν το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα είναι πιο μεγάλο από τον πιθανό κίνδυνο για το έμβρυο.

Δεν είναι αποδεδειγμένο ωστόσο ότι η σαλβουταμόλη που περνάει στο μητρικό γάλα μπορεί να βλάψει το νεογνό.