Καρδιά και αγγεία

Μια ώρα λιγότερη στην τηλεόραση μειώνει τον καρδιακό κίνδυνο

Η μείωση του ημερήσιου χρόνου μπροστά στην τηλεόραση, σε λιγότερο από μια ώρα την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετίζεται ο λιγότερος χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης με τη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου;

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine, υποδηλώνει ότι το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο ασθενής παρακολουθούσε λιγότερο από μία ώρα την ημέρα τηλεόραση. (5 τρόποι να μην καταπονείτε τα μάτια σας όταν βλέπετε τηλεόραση)

Τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση για λιγότερο από μία ώρα, είχαν 16% χαμηλότερο ποσοστό στεφανιαίας νόσου, συγκριτικά με τα άτομα που παρακολουθούσαν τηλεόραση τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα. Μάλιστα, τα άτομα που παρακολουθούσαν  δύο έως τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα, είχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα ισχύουν ανεξάρτητα από τη γενετική προδιάθεση που είχαν οι συμμετέχοντες για καρδιακές παθήσεις. (Ποια εγκεφαλικά προβλήματα προκαλεί η συχνή παρακολούθηση τηλεόρασης;)

Σύμφωνα με τον Youngwon Kim, PhD, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Li Ka Shing Faculty of Medicine, περίπου το 40% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να αποδοθεί στη γενετική, αλλά η ερευνητική ομάδα ήθελε να διερευνήσει τον βαθμό στον οποίο οι συνήθειες των ανθρώπων, επηρεάζουν αυτόν τον κίνδυνο, ανεξάρτητα από την γενετική. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης, επηρεάζει τον καρδιακό κίνδυνο, νοουμένου ότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε αδράνεια αρκετές ώρες και η αδράνεια αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.  (Αντιοξειδωτικά συμπληρώματα: Μπορούν να αποτρέψουν τις καρδιακές παθήσεις;)

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποίησαν δεδομένα και γενετικές πληροφορίες από περισσότερα από 370.000 άτομα, που ήταν καταγεγραμμένα στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (η οποία περιλαμβάνει δείγματα ιστών από περίπου μισό εκατομμύριο άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν, επιπρόσθετα, ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές τους). Τα δείγματα αίματος των συμμετεχόντων αξιολογήθηκαν για 300 παραλλαγές γονιδίων που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην καρδιακή νόσο. (Καρδιακές παθήσεις: Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε)

Η μελέτη δεν δείχνει μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην παρακολούθηση τηλεόρασης και την καρδιακή νόσο, αλλά η Tracie Barnett, PhD , αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, χαρακτήρισε τα ευρήματα ενδιαφέροντα, τονίζοντας ότι σε παλαιότερες μελέτες η παρατεταμένη χρήση υπολογιστή και table, έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις, δραστηριότητες που επίσης προϋποθέτουν σωματική αδράνεια, όπως και η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Με ποιο τρόπο η τηλεόραση βλάπτει την καρδιά;

Σύμφωνα με την Barnett, υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η παρακολούθηση τηλεόρασης επηρεάζει αρνητικά την υγεία της καρδιάς, όπως:

Εάν παρατηρήσετε ότι παρακολουθείτε πολλές ώρες τηλεόραση, αρχίστε να μειώνετε τον χρόνο σας σταδιακά. Ακόμη και μια ώρα λιγότερη είναι πολύ σημαντική. (Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης κατά την ενήλικη ζωή βλάπτει τον εγκέφαλο;)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Limiting Daily TV Time to 1 Hour or Less May Protect Your Heart https://www.verywellhealth.com/tv-time-risk-for-heart-disease-5409509

American Heart Association’s Life’s Simple 7: Lifestyle Recommendations, Polygenic Risk, and Lifetime Risk of Coronary Heart Disease https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.053730

What Is Coronary Heart Disease? https://www.nhlbi.nih.gov/health/coronary-heart-disease

Genetic susceptibility, screen-based sedentary activities and incidence of coronary heart disease https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-022-02380-7