Ορθοπαιδικά

Μπορεί ο βελονισμός να βοηθήσει στην διαχείριση της ινομυαλγίας;

Εάν ψάχνετε έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης του πόνου της ινομυαλγίας, τότε στραφείτε προς τον βελονισμό, ο οποίος λειτουργεί καλύτερα όταν συνδυάζεται με παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Κατά τον βελονισμό, ένας ειδικός τοποθετεί λεπτές βελόνες στο δέρμα, σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωστόσο, κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος για το πώς λειτουργεί αυτή η μέθοδος. Κάποιοι πιστεύουν ότι προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών (φυσικές χημικές ουσίες ευχαρίστησης) που ανακουφίζουν τον πόνο.

Τονίζεται ότι δεν δείχνουν όλες οι μελέτες ότι ο βελονισμός βοηθά στην ινομυαλγία, αλλά υπάρχει ένα σύνολο δεδομένων που υποδηλώνουν ότι ανακουφίζει τον πόνο, τη δυσκαμψία και το άγχος.

Πώς πραγματοποιείται ο βελονισμός; Τι πρέπει να περιμένετε;

Οι θεραπείες του βελονισμού διατίθενται είτε ιδιωτικά, είτε ομαδικά, σε κλινικές και ιατρεία. Συνήθως πρόκειται για φθηνές συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν περίπου 20 λεπτά. Ο αριθμός των συνεδριών που χρειάζεται κάθε άτομο για να νιώσει καλύτερα είναι διαφορετικός.

Η πρώτη συνεδρία διαρκεί συνήθως περισσότερο από τις άλλες, γιατί προηγείται μια σειρά ερωτήσεων που αφορούν τα συμπτώματα, τη σοβαρότητά τους και τη γενική υγεία του ασθενή. Ο βελονιστής πραγματοποιεί επιπρόσθετα μια γρήγορη ιατρική εξέταση, λαμβάνει τον σφυγμό και ελέγχει για τα επώδυνα ή ευαίσθητα σημεία του σώματος.

Στις περισσότερες θεραπείες χρησιμοποιούνται 5-15 βελόνες, οι οποίες είναι τόσο λεπτές που ο ασθενής δεν τις νιώθει σχεδόν καθόλου στο δέρμα του. (Βελονισμός με ινομυαλγία και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Λειτουργεί;)

Πόσο ασφαλής είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός έχει λιγότερες παρενέργειες από τα περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ινομυαλγία, ανάμεσά τους τα στεροειδή και τα αναλγητικά και θεωρείται γενικά ασφαλής.

Οι σπάνιες παρενέργειες του βελονισμού δεν είναι σοβαρές και περιλαμβάνουν:

 • Ελάχιστο πόνο κατά την τοποθέτηση των βελόνων στο δέρμα
 • Ελάχιστη αιμορραγία στο σημείο των βελόνων
 • Ναυτία
 • Έμετος
 • Πονοκέφαλος

Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω προβλήματα, εάν προκύψουν, δεν διαρκούν ποτέ περισσότερο από μία ημέρα.

Τι είναι η ινομυαλγία;

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί:

 • Πόνο στους μυς και στα οστά (μυοσκελετικό πόνο)
 • Γενικευμένη κόπωση
 • Περιοχές ευαισθησίας
 • Γνωσιακές διαταραχές και προβλήματα ύπνου

Η κατανόηση της ινομυαλγίας είναι δύσκολη, ακόμη και για τους επαγγελματίες υγείας. Τα συμπτώματά της μιμούνται αυτά άλλων παθήσεων και δεν υπάρχουν εξετάσεις που να επιβεβαιώνουν τη διάγνωση. Ως αποτέλεσμα, πολλά περιστατικά ινομυαλγίας συχνά διαγιγνώσκονται ως άλλη ασθένεια.

Στο παρελθόν, κάποιοι γιατροί αμφισβητούσαν την ίδια την ύπαρξη της νόσου. Σήμερα, υπάρχει περισσότερη γνώση, επομένως και κατανόηση.

Παρόλα αυτά, η ινομυαλγία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Αλλά ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, θεραπειών και αλλαγών του τρόπου ζωής, βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. (Ινομυαλγία: Μύθοι και αλήθειες!)

Ποια είναι τα συμπτώματα της ινομυαλγίας;

Η ινομυαλγία προκαλεί τις λεγόμενες «περιοχές πόνου». Ορισμένες εξ αυτών επικαλύπτονται με αυτό που παλαιότερα καλούσαν «περιοχές ευαισθησίας». Ωστόσο, κάποιες προγενέστερες περιοχές ευαισθησίας έχουν πλέον αποκλειστεί.

Ο πόνος στις εν λόγω περιοχές είναι συνεχής και αμβλύς. Ο γιατρός σας θα διαγνώσει ινομυαλγία αν βιώνετε μυοσκελετικό πόνο σε 4 από τις 5 περιοχές πόνου που χαρτογραφήθηκαν στα αναθεωρημένα διαγνωστικά κριτήρια της ινομυαλγίας του 2016. (Ινομυαλγία: Ποια είναι τα οφέλη υδροθεραπείας;)

Το διαγνωστικό πρωτόκολλο αναφέρεται ως «πολυεστιακός πόνος», κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό των διαγνωστικών κριτηρίων του 1990 για «χρόνιο εκτεταμένο πόνο».

Η διαδικασία της διάγνωσης εστιάζει στις περιοχές του μυοσκελετικού πόνου και στην ένταση του πόνου αυτού και όχι τόσο στη διάρκειά του, κάτι το οποίο συνιστούσε παλαιότερο κριτήριο για τη διάγνωση της ινομυαλγίας. (Ινομυαλγία: Γιατί εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες;)

Άλλα συμπτώματα ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:

Στα άτομα με ινομυαλγία, ο εγκέφαλος και τα νεύρα μπορεί να παρερμηνεύουν ή να υπεραντιδρούν σε φυσιολογικά σήματα πόνου. Αυτό πιθανώς οφείλεται σε μία χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο ή σε ανωμαλία των γαγγλίων της ραχιαίας ρίζας, επηρεάζοντας την κεντρική ευαισθητοποίηση του πόνου.

Η ινομυαλγία μπορεί ακόμη να επηρεάσει τα συναισθήματά και τα επίπεδα ενέργειας.

Ινομυαλγία και ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου εξαιτίας της ινομυαλγίας (“fibro-fog” ή “brain-fog”) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από μερικούς για να περιγράψει αυτήν την πνευματική θολερότητα που βιώνουν. Ενδείξεις της ομίχλης εγκεφάλου περιλαμβάνουν:

 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Διαλείψεις μνήμης
 • Δυσκολία να παραμείνετε σε εγρήγορση

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Rheumatology International”, κάποιοι άνθρωποι αναφέρουν πως η ομίχλη εγκεφάλου εξαιτίας της ινομυαλγίας είναι πολύ πιο ενοχλητική από τον πόνο.

+ 12 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Can Acupuncture Help My Fibromyalgia? https://www.webmd.com/fibromyalgia/acupuncture-fibromyalgia

Acupuncture https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/acupuncture/about/pac-20392763

Acupuncture for fibromyalgia https://www.cochrane.org/CD007070/MUSKEL_acupuncture-for-fibromyalgia

Fibromyalgia: In Depth https://www.nccih.nih.gov/health/fibromyalgia-in-depth

Acupuncture for fibromyalgia in primary care: a randomised controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26879181/

Acupuncture https://www.nhs.uk/conditions/acupuncture/

Utilization of Group-Based, Community Acupuncture Clinics: A Comparative Study with a Nationally Representative Sample of Acupuncture Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3390970/

Acupuncture for treating fibromyalgia https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23728665/

Improvement in fibromyalgia symptoms with acupuncture: results of a randomized controlled trial https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16770975/

Effects of acupuncture to treat fibromyalgia: A preliminary randomised controlled trial https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2852376/

An overview of systematic reviews of complementary and alternative therapies for fibromyalgia using both AMSTAR and ROBIS as quality assessment tools https://systematicreviewsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13643-017-0487-6

Mind and Body Practices for Fibromyalgia: What the Science Says https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/mind-and-body-practices-for-fibromyalgia-science