Ενδοκρινολογικά

Ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο;

Οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα με προδιαβήτη να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή και κάνοντας περισσότερη άσκηση, για να προστατευθούν από την εξέλιξη της νόσου σε διαβήτη τύπου 2. Ο προδιαβήτης, δεν εξελίσσεται αρχικά σε διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση μακροπρόθεσμα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. (Προδιαβήτης: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;)

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 50.000 ηλικιωμένους με προδιαβήτη, μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2018. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των συμμετεχόντων (αιμοσφαιρίνης A1C), βρίσκοντας ότι λίγο περισσότερο από το 5% ετησίως, εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Σημειώνεται ότι τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C από 5,7 –  6,4 % μετά από περίοδο νηστείας 8 ωρών, δείχνουν προδιαβήτη. (Πόσο γρήγορα μπορεί ο προδιαβήτης να εξελιχθεί σε διαβήτη;)

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι ηλικιωμένοι διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη μετά τη διάγνωση του προδιαβήτη, όπως και οι ηλικιωμένοι μαύροι, οι ηλικιωμένοι χαμηλού εισοδήματος και όσοι είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Επίσης, υψηλό κίνδυνο διέτρεχαν και οι ηλικιωμένοι με σάκχαρο αίματος 6 – 6,4 % A1C. Σημειώνεται ότι οι άνδρες είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη σε σύγκριση με τις γυναίκες. (Ο διαβήτης τύπου 2 επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιο πάνω αριθμοί αυξάνονται όσο το πρόβλημα του προδιαβήτη δεν αντιμετωπίζεται. Η αρχική διάγνωση, βοηθά τους γιατρούς να εξατομικεύσουν το πρόγραμμα θεραπείας κάθε ασθενή, ώστε το ενδεχόμενο διαβήτη τύπου 2 να μειωθεί. (Ο διαβήτης τύπου 2 είναι αναστρέψιμος: Δείτε πώς!)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο ο προδιαβήτης να εξελιχθεί σε διαβήτη;

Η Δρ Lisa McAdams, ανώτερη ιατρική διευθύντρια στο Zing Health, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη ξεκινά σταδιακά με τη διατροφή. Σύμφωνα με την ίδια, δεν χρειάζονται τεράστιες ταυτόχρονες αλλαγές στο φαγητό και δεν χρειάζεται η ριζική απομάκρυνση των αγαπημένων φαγητών. Αντίθετα, χρειάζονται μικρές αλλαγές, στις οποίες θα προστίθεται κάτι περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, όπως η σταδιακή αύξηση των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών και η μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. (Διαβήτης: Υπάρχουν φυτικές τροφές που είναι πιο προστατευτικές από άλλες;)

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες που ευνοούν τον κορεσμό, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν λιγότερες θερμίδες. «Η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων φυτικής προέλευσης και λιγότερων επεξεργασμένων τροφών, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, θα σας βοηθήσουν να χάσετε μερικά κιλά και να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη», σημείωσε η McAdams. (Η Vegan διατροφή βοηθά τα άτομα με διαβήτη να χάσουν βάρος;)

Ο Δρ Lindsay Harrison, ειδικός σε θέματα Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας, εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι αλλαγές στη διατροφή να συνδυαστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Και παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, είναι γενικά ευεργετικές και δεν έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. (Διακοπές και Διαβήτης: Συμβουλές διατροφής για διαβητικούς)

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για τον προδιαβήτη;

Υπάρχουν παράγοντες που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και οι πιο συνηθισμένοι περιλαμβάνουν:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Prediabetes Can Develop Into Type 2 Diabetes: How to Reduce Your Risk https://www.healthline.com/health-news/prediabetes-can-develop-into-type-2-diabetes-how-to-reduce-your-risk#The-need-to-take-action

Prediabetes – Your Chance to Prevent Type 2 Diabetes https://www.cdc.gov/diabetes/basics/prediabetes.html

6 Things You Should Know About Type 2 Diabetes https://www.healthline.com/health/type-two-diabetes-things-you-should-know

Progression to Diabetes Among Older Adults With Hemoglobin A1c–Defined Prediabetes in the US https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2791310

Diabetes Statistics https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-statistics/diabetes-statistics