Ορθοπαιδικά

Ποιες παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν «κρακ» στον αυχένα;

Όταν ένα άτομο κινεί τον αυχένα του, δεν παράγει πάντα ήχο. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία μιας υποκείμενης πάθησης που μπορεί να δικαιολογεί ιατρική φροντίδα. Ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει έναν ελαφρύ ήχο που “σκάει” ή που “τρίζει” κατά διαστήματα όταν κινεί τον αυχένα ή την πλάτη του. Συχνά, ο ήχος εμφανίζεται λόγω της κίνησης του αέρα που έχει παγιδευτεί μέσα στο υγρό των αρθρώσεων. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε μικρές αλλαγές στον τρόπο κίνησης των συνδέσμων ή των τενόντων. Ωστόσο, εάν τον συνοδεύει πρήξιμο ή πόνος, οι ήχοι μπορεί να υποδηλώνουν κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου των ήχων στον αυχένα;

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες για τους ήχους του αυχένα. Ορισμένες από αυτές είναι καλοήθεις και άλλες μπορεί να απαιτούν θεραπεία.

  1. Καλοήθεις αιτίες

Ένας ήχος στον αυχένα ή σε άλλες αρθρώσεις δεν είναι απαραίτητα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ακόμη και σε νεότερα άτομα χωρίς ιστορικό βλάβης ή τραυματισμού των αρθρώσεων. Δύο κοινές καλοήθεις αιτίες περιλαμβάνουν τη διαφυγή αέρα από το αρθρικό υγρό που περιβάλλει και λιπαίνει τις αρθρώσεις και το σφίξιμο των συνδέσμων που “σπάει” από ένα οστό σε ένα άλλο. Συνήθως, ένα άτομο δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τους θορύβους που κάνει ο αυχένας του κατά την κίνηση, εκτός αν προκαλούν πόνο ή πρήξιμο.

  1. Βλάβη ή τραυματισμός των αρθρώσεων

Ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό και βλάβη των αρθρώσεων στον αυχένα. Διάφορα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς στον αυχένα, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, πτώσεις ή χτυπήματα κατά τη διάρκεια αθλημάτων. Όταν ένα άτομο τραυματίζει τον αυχένα του, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

Ένα άτομο πιθανότατα θα γνωρίζει αν τραυμάτισε τον αυχένα του σε ατύχημα. Ωστόσο, αν έχει αμφιβολίες, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλευτεί έναν γιατρό για διάγνωση και θεραπεία.

  1. Αρθρίτιδα

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας και συναφών παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους ιστούς γύρω από τις αρθρώσεις και άλλους συνδετικούς ιστούς. Αρκετοί τύποι αρθρίτιδας μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη, όπως η αυχενική σπονδύλωση. Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί φθορά των σπονδύλων, των δίσκων και των συνδέσμων στον αυχένα ή την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Εκτός από τον πόνο και τη δυσκαμψία στον αυχένα, η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει θορύβους κατά την κίνηση του αυχένα.

  1. Κακή στάση του σώματος

Με την πάροδο του χρόνου, η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε φθορά ή βλάβη του αυχένα. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο μπορεί να αισθάνεται πόνο στον αυχένα, τα χέρια, το κεφάλι ή τους ώμους. Επιπλέον, μπορεί να παρουσιάσει δυσκαμψία και θορύβους όταν κινεί τον αυχένα του.

Πώς να διαγνώσετε τους θορύβους του αυχένα σας;

Για τη διάγνωση των θορύβων του αυχένα, ένα άτομο θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία ιατρό. Ο γιατρός θα ξεκινήσει πιθανότατα με την εξέταση του ιατρικού ιστορικού του ατόμου και τη διενέργεια φυσικής εξέτασης. Αυτό θα περιλαμβάνει τη λήψη των ζωτικών σημείων του ατόμου και την εξέταση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός θα αξιολογήσει επίσης το εύρος κίνησης και τον πόνο ή τη δυσφορία κατά την κίνηση του αυχένα. Επιπλέον, μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις για να εξετάσει τις δομές στον αυχένα ή να αξιολογήσει τη λειτουργία αυτών των δομών για να βοηθήσει στη διαπίστωση της διάγνωσης. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας για τους ήχους του αυχένα;

Η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων του ατόμου. Ωστόσο, οι γιατροί θα ξεκινήσουν πιθανότατα με συντηρητικές θεραπείες για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φυσικοθεραπεία
  • Αυχενικό κολάρο
  • Συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως μυοχαλαρωτικά ή αναλγητικά
  • Φάρμακα χωρίς συνταγή για τον πόνο και τη φλεγμονή
  • Ενέσεις στεροειδών
  • Μέτρα για τη διόρθωση της στάσης του σώματος όταν περπατάτε, στέκεστε, κάθεστε και κοιμάστε

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ασκήσεις ενδυνάμωσης για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διάταση του αυχένα. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Κλίση του κεφαλιού από τη μία πλευρά στην άλλη, κατεβάζοντας το αυτί στον ώμο και επιστρέφοντας σε κανονική θέση ανάπαυσης, και επανάληψη 5 φορές σε κάθε πλευρά
  • Στροφή του κεφαλιού από τη μία πλευρά στην άλλη, κοιτάζοντας πάνω από τον ώμο, και επανάληψη 5 φορές σε κάθε πλευρά
  • Πτώση του κεφαλιού προς τα εμπρός ώστε το πηγούνι να φτάνει προς το στήθος και ανύψωση του κεφαλιού και επανάληψη 5 φορές

Ορισμένες άλλες στρατηγικές για την ανακούφιση από το σκάσιμο του αυχένα και άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: