Εγκυμοσύνη

Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη η κακή υγεία της καρδιάς;

Μόνο το 40% περίπου των γυναικών που γέννησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019, είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία πριν από την εγκυμοσύνη τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Circulation, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA).

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς πριν από την εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς πριν από την εγκυμοσύνη ήταν το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση και ο διαβήτης. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει και η ηλικία.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι το 42% των γυναικών από 30-34 ετών είχαν καλή καρδιαγγειακή υγεία, ενώ το 37% των γυναικών 40-44 ετών δεν είχε. Από γεωγραφική άποψη, οι γυναίκες που διέμεναν νότια και μεσοδυτικά είχαν καλύτερη καρδιακή υγεία, συγκριτικά με τις γυναίκες που διέμεναν δυτικά και βορειοανατολικά.

Σύμφωνα με την Δρ Natalie A. Cameron , επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ειδικός εσωτερικής ιατρικής και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, πολλές γυναίκες, μόλις μείνουν έγκυες αρχίζουν να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις και ως αποτέλεσμα διαγιγνώσκεται η προϋπάρχουσα παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης, που δυσχεραίνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Αν όμως, αυτές οι ασθένειες διαγιγνώσκονταν πριν από την εγκυμοσύνη, θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμες, νοουμένου ότι η εγκυμοσύνη τις επιδεινώνει και κατά συνέπεια επιδεινώνεται η καρδιαγγειακή υγεία. Τονίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου, λόγω εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ. (Καρδιακή νόσος: Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπευτικές προσεγγίσεις;)

Η καρδιαγγειακή υγεία της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο;

Η Δρ Nicole Weinberg, καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, εξήγησε ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει την πίεση του σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και αν κάτι δεν πάει καλά (όπως αν υπάρχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα), επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αποτέλεσμα αυτής της επιδείνωσης είναι ο μεγαλύτερος και πιο ουσιαστικός κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Μάλιστα, τόνισε ότι τα καρδιαγγειακά προβλήματα της μητέρα μπορούν να προκαλέσουν στο έμβρυο διάφορα άλλα προβλήματα. (Οι επιπλοκές στην πρώτη εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης)

Όπως εξήγησε η Δρ. Kecia Gaither, ειδικός εμβρυϊκής ιατρικής και διευθύντρια περιγεννητικών υπηρεσιών στο NYC Health + Hospitals/Lincoln στο Μπρονξ, κατά την εγκυμοσύνη υπάρχει αύξηση στον καρδιακό ρυθμό, τον αγγειακό όγκο και την καρδιακή παροχή με μείωση της αγγειακής αντίστασης. Σε περίπτωση που η καρδιαγγειακή υγεία μιας εγκύου είναι σχετικά καλή, τότε αυτές οι αλλαγές μπορούν να αποκλείσουν την καρδιακή δυσλειτουργία. Αν όμως η καρδιαγγειακή υγεία της εγκύου δεν είναι καλή, ανάλογα με το υποκείμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα, μπορεί να επηρεαστεί τόσο η υγεία της ίδιας, όσο και του μωρού της. Συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το έμβρυο να αναπτύξει το ίδιο καρδιακό πρόβλημα με την μητέρα του όταν γεννηθεί. (13 Πράγματα να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)

Πώς θα διατηρήσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία πριν από την εγκυμοσύνη;

Για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή πριν μείνετε έγκυος, φροντίστε να:

  • Τρώτε υγιεινά
  • Να κοιμάστε καλά
  • Να ασκείστε συστηματικά
  • Επισκέπτεστε τον γιατρό 1-2 φορές τον χρόνο για προληπτικό έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Αν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος και έχετε μια πάθηση όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή ιστορικό προεκλαμψίας ή μητρικής συγγενούς καρδιακής δυσπλασίας, οι ειδικοί συνιστούν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για περεταίρω συμβουλές και ειδική διαχείριση.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Poor Heart Health Can Affect Your Pregnancy https://www.healthline.com/health-news/how-to-have-good-heart-health-before-during-and-after-pregnancy

Early Pregnancy Cardiovascular Health and Subclinical Atherosclerosis https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011394

Heart Disease and Stroke Statistics—2022 Update: A Report From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001052

Most people giving birth in the U.S. have poor heart health prior to pregnancy https://newsroom.heart.org/news/most-people-giving-birth-in-the-u-s-have-poor-heart-health-prior-to-pregnancy